Sofia Bohlin, Supporterorganisationen SFSU, med 30 000 supportrar i ryggen, gillar tanken på samverkan och dialog med polisen – men förordar samtidigt likadan behandling från polisen över hela landet om det ska fungera i praktiken.

 

– Det är viktigt att vi supportrar vet vad som gäller när vi kliver av bussen på bortamatcherna, det vill säga att polisen behandlar oss likadant. I dag skiljer det mellan städerna. Det måste fungera om vi ska bygga tillit och respekt.

 

Sofia Bohlin är vice ordförande i SFSU, Svensk FotbollSupporterUnion, med 38 supporterorganisationer från 26 föreningar i Allsvenskan, Superettan och divison 1 som medlemmar.

 

Tillit och respekt
Hon har 30 000 supportrar i ryggen när hon kliver upp på scenen på Djurgården Fotbolls samverkansseminarium på Tele2 Arena, och berättar om sin och SFSU:s syn på hur man skapar välkomnande, säkra, trygga och stämningsfulla matcharrangemang.

 

– Ska vi få det att fungera mellan polis och supportrar behöver vi bygga upp tillit och respekt. Det kan ta lite tid. Ett exempel är att skapa tydliga regler om vad bortasupportrar har för rättigheter, en lista som bör förankras med Svensk Elitfotboll. Här har föreningarnas SLO:er (Supporter Liaison Officer) en viktig roll att spela, säger Sofia Bohlin vars SFSU är officiell samtalspartner till Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF.

 

Anders Almgren, SLO i IFK Göteborg, håller med, men är också mån om att vidga begreppen dialog och samverkan.

 

– Vi pratar oftast om dialog och samverkan mellan polis och supportrar, men vi glömmer bort detsamma mellan föreningen och dess supportrar  – och mellan olika supportergrupper. Den dialogen och samverkan är minst lika viktig.

 

Har det i egna händer
Mats Enquist, generalsekreterare i Föreningen Svensk Elitfotboll tror också på samverkan och dialog.

 

– Vi behöver komma överens om hur vi ska lösa problemet för att skapa välkomnande, säkra, trygga och stämningsfulla matcharrangemang. Det finns inga snabba lösningar, då hade de redan gjorts. Det är en långsiktig resa vi är ute på – och vi har det i våra egna händer. Det vi vet är att kraft skapar motkraft och att avstånd skapar avståndstagande. Dialog och samverkan är den enda vägen.

 

Pyroteknik knäckfrågan
Lena Gustafsson Wiberg, SLO i Djurgården Fotboll, tror att frågan om pyroteknik är en nyckelfråga i sammanhanget:

 

– Löser vi den frågan så löser vi mycket annat också när det gäller att skapa en bra supporterkultur.

 

Carsten Alvén, dialogpolis i Stockholm, är positiv till satsningen på samverkan och dialog inom ramen för projektet Enable.

 

– Det är ett mycket bra initiativ. Polisen har bytt strategi efter Göteborgs-kravallerna 2001, dialog istället för konfrontation. Någon gång runt 2005 gick det utvecklingsarbetet dock lite i stå. Enable kan fungera som en nystart.

 

Filip Lundberg, hållbarhetsansvarig i Djurgården Fotboll, tog initiativet både till Enable och samverkanskonferensen. Han säger sammanfattningsvis:

 

– Vi är väldigt nöjda och den respons vi fått är att deltagarna tycker att det varit två mycket lärorika dagar på Tele2 Arena. Vi hade en fantastisk uppslutning med många väldigt intressanta presentationer, och ett rikt utbyte av idéer och tanker för 2015. Vi tog några, för projektet, viktiga steg framåt. Vi har också gett oss själva mer arbete när vi nu ska realisera den målbild vi satt upp för Enable och de förväntningar som finns på detta – men det är enkom inspirerande!

 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Bildbyrån