Svensk elitfotboll bidrar med över 1.2 miljarder till samhället varav 493 miljoner i direkta intäkter till statskassan

2 APRIL, 2019 kl 08:58

Svensk elitfotboll bidrar med över 1.2 miljarder till samhället varav 493 miljoner i direkta intäkter till statskassan

Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Årets fotbollsrapport, ”Hur mår svensk elitfotboll?”, visar att Allsvenskan totalt sett mår bra ekonomiskt, men variationen mellan klubbarna är stor och under 2018 har klyftan fortsatt att öka. Förutom den årliga analysen av den finansiella ställningen i Allsvenskan, har EY även analyserat elitfotbollens betydelse för samhället som visar att de allsvenska klubbarna bidrar med 775 miljoner i samhällsnytta och närmare en halv miljard kronor i direkta intäkter till statskassan i form av skatter och avgifter för sin verksamhet och personal. 

Revisions och rådgivningsföretaget EY har analyserat de allsvenska klubbarnas årsredovisningar de senaste fem åren för att identifiera samband mellan klubbarnas idrottsliga framgångar och ekonomiska förutsättningar. Årets fotbollsrapport innehåller även en fördjupning i elitfotbollens bidrag till samhället.

– Allsvenskans totala nettoomsättning uppgår till 1 794 miljoner kronor och på fem säsonger har omsättningen ökat med 700 miljoner kronor, vilket visar på en enorm tillväxtbransch. Syftet med fotbollsrapporten är att den ska fungera som ett beslutsunderlag i klubbarnas arbete med att utveckla sina verksamheter på ett hållbart sätt − både på kort och lång sikt. Svensk Elitfotboll och de 32 klubbarna gör ett fantastiskt arbete med att bygga samhällsnytta och bidra till ett bättre samhälle, säger Mikael Bergsten, partner och auktoriserad redovisningskonsult på EY och medförfattare till rapporten.

I förra årets rapport kom EY fram till att klubbarna i de två högsta herrserierna bidrar med 775 miljoner kronor i samhällsnytta i form av exempelvis ideellt arbete, hälsa och välbefinnande. I år har en fördjupning gjorts gällande elitfotbollens betydelse för samhället, då EY sett närmare på Allsvenskans bidrag till den svenska statskassan i form av inbetalda källskatter, arbetsgivaravgifter, mervärdesskatt, löneskatt, reklamskatt och andra punktskatter. Uppskattningsvis bidrar de allsvenska klubbarna med cirka 493 miljoner kronor, vilket överstiger Allsvenskans intäkter från var och en av intäktskällorna reklam och sponsring, entréintäkter och tv-rättigheter. Den egentliga summan är dock betydligt större. Klubbarna skapar ytterligare sysselsättning och skatter till statskassan i nästa led genom exempelvis restaurangverksamhet, souvenirförsäljning samt affärer med leverantörer och andra intressenter.

Elitfotbollen bidrar alltså årligen till samhället med över 1. 2 miljarder kronor, varav 775 miljoner kronor i samhällsnytta och 463 miljoner kronor i direkta skatteintäkter.

– I dagens näringsliv måste man ibland addera någonting till verksamheten för att visa på sin samhällsnytta. I fjol kom EY fram till att Svensk Elitfotboll skapar samhällsnytta värd 775 miljoner kronor genom FN:s globala mål och i år genererar de allsvenska klubbarna närmare 500 miljoner kronor genom inbetalda skatter i ett första led. Klubbarna måste bli bättre på att paketera och kommunicera dessa värden för att på så sätt kapitalisera det värde som redan skapats i klubbarna, säger Carlos Esterling, partner och auktoriserad revisor på EY och medförfattare till rapporten.

Svensk Elitfotboll har gjort långsiktiga satsningar för att förändra negativa beteenden till positiva och öka fokus på inkludering. 2018 anställde vi bland annat en CSR-chef för att kunna prioritera vårt samhällsengagemang ännu mer, vilket skapar förutsättningar för olika partnersamarbeten där det ideella tillsammans med det privata och det offentliga bidrar till hållbarhet och långsiktighet. Detta stärker inte bara fotbollens varumärke, utan även klubbarnas och de inhemska ligornas varumärken, säger Mats Enquist, Generalsekreterare Föreningen Svensk Elitfotboll.

I rapporten analyseras bland annat klubbarnas resultat, egna kapital och soliditet för 2018. Under 2018 gör hela Allsvenskan ett positivt rörelseresultat på 86 miljoner kronor sett till total omsättning, vilket är en ökning med 37 procent jämfört mot 2017 då resultatet uppgick till 63 miljoner kronor. På klubbnivå gör fem klubbar ett negativt rörelseresultat sett till total omsättning och det är en förbättring med året innan då åtta klubbar redovisade ett negativt rörelseresultat. Den klubb som redovisar högst rörelseresultat är Malmö FF med 42 miljoner kronor.

En positiv trend vi ser är att det egna kapitalet totalt sett fortsätter att öka. Det totala egna kapitalet uppgår till 948 miljoner kronor och har ökat med 88 miljoner kronor jämfört med 2017, vilket främst är ett resultat av att klubbarna i Allsvenskan når fler framgångar i Europaspel. Spelarna blir dessutom mer attraktiva och intäkterna från spelarförsäljningar ökar, säger Carlos Esterling.

Intäkterna från spelarförsäljningar uppgår till 352 miljoner kronor och har därmed ökat med 63 miljoner kronor från 2017 vilket motsvarar en ökning på 22 procent. Fotbollsklubbarna är generellt sett beroende av dessa intäkter men vi anser att de bör se dessa som en ”bonus” utöver den ordinarie verksamheten. För en långsiktigt hållbar ekonomi bör de totala intäkterna, exklusive spelarförsäljningar, täcka samtliga kostnader, säger Mikael Bergsten.

Sveriges överlägset rikaste klubb är likt förgående år Malmö FF med ett eget kapital på 497 miljoner kronor, vilket är mer än alla andra allsvenska klubbar tillsammans.

Ta del av rapporten i sin helhet här.

Så mycket hade klubbarna i eget kapital på koncernnivå 2018

 • Malmö FF 497 mkr
 • IFK Norrköping 101 mkr
 • Djurgårdens IF 72 mkr
 • BK Häcken 71 mkr
 • AIK 61 mkr
 • Hammarby IF 42 mkr
 • Östersunds FK 23 mkr
 • Dalkurd FF 23 mkr
 • IF Elfsborg 19 mkr
 • Kalmar FF 15 mkr
 • IFK Göteborg 10 mkr
 • Örebro SK 8 mkr
 • IF Brommapojkarna 6 mkr
 • Trelleborgs FF 477 tkr
 • GIF Sundsvall 90 tkr
 • IK Sirius FK 46 tkr

 

Bidrag till statskassan vs. ekonomiska nyckeltal 2018

Lönekostnader 954 mkr
Eget kapital 945 mkr
Inbetalda skatter och avgifter till statskassan 493 mkr
Intäkter för reklam o sponsring 434 mkr
Intäkter för entrébiljetter 361 mkr
Spelarförsäljning 352 mkr
Intäkter för tv-rättigheter 187 mkr

 

Om rapporten ”Hur mår svensk elitfotboll?”
Syftet med EY:s analys av de allsvenska klubbarnas årsredovisningar är att identifiera eventuella samband mellan klubbarnas idrottsliga framgångar och ekonomiska förutsättningar. Rapporten innehåller en analys av klubbarnas resultat, egna kapital och soliditet m.m. Föregående år granskade vi Allsvenskans och Superettans bidrag till det svenska samhället inom tre parametrar: hälsa och välbefinnande, inkludering genom sysselsättning samt ideella insatser. I årets fotbollsrapport har vi valt att fördjupa oss i vad Allsvenskan bidrar med i skatteintäkter i form av inbetalda sociala avgifter, löneskatt på pension, källskatt, mervärdesskatt, reklamskatt och andra punktskatter.

För mer information, vänligen kontakta:
Carlos Esterling, partner och auktoriserad revisor EY, 070-318 91 97, carlos.esterling@se.ey.com
Mikael Bergsten, partner och auktoriserad redovisningskonsult EY, 070-348 71 03, mikael.bergsten@se.ey.com
Mats Enquist, Generalsekreterare Föreningen Svensk Elitfotboll, 070-593 77 71, mats.enquist@svenskelitfotboll.se

Om EY Sports Business Services
EY Sports Business Services är ett rikstäckande nätverk med medarbetade från EY som stödjer idrottsföreningar, förbund och dess intressenter med EY:s tjänster inom revision, redovisning, skatt, transaktioner och rådgivning. Våra medarbetare har en bred erfarenhet från många olika idrottsområden och bland våra kunder finns såväl enskilda idrottare som klubb- och landslag, både i Sverige och internationellt. Vi har kontakt med de flesta elitklubbarna inom de stora lagsporterna i Sverige, liksom med flera stora idrottsförbund.

Om EY
EY är världsledande inom revision, redovisning, skatt, transaktioner och affärsrådgivning. Våra tjänster och insikter hjälper till att skapa förtroende och hållbar tillväxt på finansmarknader och i ekonomier världen över. För att hålla våra löften till våra intressenter utvecklar vi ledare och medarbetare som arbetar i team över gränserna. Vi vill att allt vi gör ska bidra till att affärsvärlden och arbetslivet fungerar bättre – för våra medarbetare, våra kunder och de samhällen vi verkar i. EY refererar till den globala organisationen samt kan avse en eller flera medlemsföretag i Ernst & Young Global Limited. Varje medlemsföretag utgör en egen juridisk person.

Fler nyheter

BK Häckens Daleho Irandust spelade sex år i GAIS akademi och två år i BK Häckens akademi och har gett poäng till båda klubbarna i Certifieringen.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92278

75% av alla elitspelare i Sverige kommer från Tipselit

När analysen av årets Certifiering i sin helhet är färdig så står det klart att nätverket har utbildat 757 idag ännu… Läs mer

BK Häckens Daleho Irandust spelade sex år i GAIS akademi och två år i BK Häckens akademi och har gett poäng till båda klubbarna i Certifieringen.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92278

75% out of all Swedish elite players got their player education within the Tipselit programme

When the analysis of this year’s Certification process of the Tipselit programme is complete, it is a fact that 757 still active… Läs mer

Sirius Niklas Busch Thor jublar efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Sirius och AFC Eskilstuna den 8 april 2019 i Uppsala.
Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / 180022

220 000 åskådare såg 87 mål under premiäromgångarna

Efter två omgångar av Allsvenskan och Superettan så har samtliga klubbar spelat varsin hemmamatch. Totalt har 219 589 åskådare sett… Läs mer

Sirius Niklas Busch Thor jublar efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Sirius och AFC Eskilstuna den 8 april 2019 i Uppsala.
Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / 180022

10% spectator increase during the first two rounds

After two rounds of Allsvenskan and Superettan, each club have played a home game. In total, 219,589 spectators visited the arenas,… Läs mer

Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / Kod JJ / Cop 112

Följ din allsvenska klubb på nära håll genom att bli Oddset-murvel

Svenska Spel lanserar Oddset-murveln. 16 lokala murvlar kommer att väljas ut till att under säsongen 2019 följa sitt favoritlag i… Läs mer

IMG_5660

Svenska Futsalligan hyllade sina stjärnor

Futsalsäsongen slutade för en vecka sedan och med en kväll i Göteborg hyllades för första gången Svenska Futsalligans (SFL) bästa… Läs mer

IMG_5643

European Leagues prioriterar att skydda inhemsk fotboll

När European Leagues träffades i Lissabon för att hålla sin 38:e Generalförsamling låg huvudfokus på utvecklingen av de stora Europeiska… Läs mer

Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / Cop 210

Bortakortet säljer i tusental

Nio klubbar har sålt slut på alla sina Bortakort för säsongen 2019. Totalt kommer 1249 supportrar till klubbarna i Allsvenskan… Läs mer

Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / Cop 210

The season away ticket as popular as ever

Nine clubs have sold out all their season away tickets for the 2019 season. A total of 1 249 supporters… Läs mer

Arenaspelet i Östersund

Svenska Spel välkomnar publiken till arenorna för elfte året i följd

Den 3 april 2009 öppnade Svenska Spel sin första Arenaspelsbutik på Borås Arena. 2019 är det elfte året då Svenska Spel hälsar… Läs mer

Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / Cop 210

Omgång 11-22 i Allsvenskan fastställda

Vårens och sommarens resterande omgångar av Allsvenskan är nu fastställda. De nu fastställda matcherna gäller från omgång 11 med start fredagen… Läs mer

pTAhbRce

Många fotbollsfester i uppstarten av Allsvenskan och Superettan

Underhållande matcher, fint spel, snygga mål, nya logotyper och vackert väder under Allsvenskans och Superettans premiärmatcher.  Totalt blev det 37… Läs mer

IMG_5609 (kopia)

AIK Fotboll och Falkenbergs FF Årets Sports Business Team 2018

Den tidigare utmärkelsen ”Årets Affärsteam” har efter ny samverkan med Svensk Elitfotbolls samarbetspartner EY ändrats till ”Årets Sports Business Team”…. Läs mer

Foto: BILDBYRÅN

Svensk elitfotboll bidrar med över 1.2 miljarder till samhället varav 493 miljoner i direkta intäkter till statskassan

Årets fotbollsrapport, ”Hur mår svensk elitfotboll?”, visar att Allsvenskan totalt sett mår bra ekonomiskt, men variationen mellan klubbarna är stor och… Läs mer

IMG_5271

Rekordmånga deltagare i årets Allsvenskan Fantasy

När Allsvenskan Fantasy inledde säsongen hade närmare 30 000 personer registrerat ett lag i spelet. Det är cirka 10 000… Läs mer

eallsvenskan

Trio i topp efter den andra helgen av eAllsvenskan

eAllsvenskans andra helg är färdigspelad. I toppen har BK Häcken, GIF Sundsvall och Hammarby IF skaffat sig ett litet försprång… Läs mer

Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN / COP 119

Guldet till IFK Uddevalla – för tredje året i rad

Efter en lång säsong med stort favoritskap på axlarna kunde tillslut IFK Uddevalla säkra guldet borta mot Norrköping FK i… Läs mer

AS

Allsvenskan och Superettan får nya upphottade hemsidor

Ligornas officiella hemsidor får ett nytt utseende och en ny förpackning anpassad efter Svensk Elitfotbolls nya grafiska profil. De nya… Läs mer

rVLZVfXP

Nu börjar fotbollssäsongen på allvar – Futsalsäsongen slutar

Stunden är kommen för årets allra största vårtecken. Efter en lång vinter innehållandes förberedelser, försäsong och Svenska Cupen börjar nu… Läs mer

KUhAlcMq-633x356

Månadens spelare – nu också i Superettan

Svensk Elitfotbolls, C Mores/TV4:s och Svenska Spels gemensamma utmärkelse Månadens spelare går i Allsvenskan in på sin fjärde säsong. Nytt… Läs mer