Värdet på de positiva ekonomiska, sociala och hälsomässiga effekter svensk breddfotboll skapar är enligt en studie genomförd på uppdrag av UEFA uppe i 24 miljarder kronor. Det meddelar Svenska Fotbollförbundet i samband med ett seminarium. 

”Social return on investment-studien” är gjord av forskare på uppdrag av UEFA och visar breddfotbollens värde för det svenska samhället. Bakom de redovisade resultaten ligger ett omfattande arbete – en stor mängd data har bearbetats och analyserats, tidigare forskning har granskats och en mängd intervjuer genomförts. Allt under överinseende av ett expertråd. Forskarna säger att de har varit försiktiga i sina antaganden och att de utelämnat områden där osäkerheten är för stor.

De sammantagna resultaten av studien visar ändå på positiva sociala, ekonomiska och hälsomässiga effekter som uppgår till ett värde av drygt 24 miljarder kronor. Bland de faktorer man studerat märks jobbskapande, minskad brottslighet, utbildning, ideellt arbete och psykisk och fysisk hälsa.

Rapporten redogör också för hur investeringar som leder till ökat antal fotbollsutövare är ”lönsamma” för samhället. Det finns alltså goda skäl för beslutsfattare att satsa på fotboll, och idrott i allmänhet.

– Vi har ju länge vetat att fotbollen gör stor nytta för samhället, men inte kunnat leda det i bevis. Därför är den här studien oerhört värdefull – den gör att beslutsfattare kan känna en trygghet i att pengar som satsas på bättre förutsättningar för fotbollen ger betydligt större värden tillbaka till samhället, säger Karl-Erik Nilsson, Ordförande i Svenska Fotbollförbundet om rapporten.

I våras släppte Svensk Elitfotboll genom revisionsbyrån EY sin egen samhällsrapport där det slogs fast att klubbarna i Allsvenskan och Superettan skapar en samhällsnytta på 775 miljoner kronor.

– Fotboll skapar ett mer öppet, jämlikt och inkluderande samhälle. Vår rapport sätter både siffror och ord på hur fotbollen har bidragit till samhället under 2017. Vi har dock bara skrapat på ytan genom att enbart titta på tre parametrar av samhällsnyttan. Vi hoppas att Svensk Elitfotboll fortsätter att aktivt arbeta med att bidra till samhället, sa Mikael Bergsten, partner och auktoriserad redovisningskonsult på EY och medförfattare till rapporten i samband med att den släpptes.

Sveriges Idrottsminister Annika Strandhäll deltog också på Svenska Fotbollförbundets seminarium.
– Vi kommer att fortsätta satsa på idrotten, det är en bra investering för samhället, sa idrottsministern.