Hammarby tog hem Tipselit Trophy för P15-lag men i P17-klassen var det inga svenska lag med ens i semifinal.
– De utländska lagen som kommer hit är oftast ledande i sina hemländer, så det är svårt, men vi står oss bra, menar Tomas Andersson, projektansvarig för de utländska inbjudna lagen under Gothia Cup.

2016 spelades finalen i Tipselit Trophy mellan Elfsborg och Helsingborg och 2015 var Kalmar i final. 2017 blev dock en annan historiska när afrikanska Right to Dream från Ghana och TikiTaka Academy från Nigeria möttes på Gamla Ullevi.

– Det hade varit kul med något svenskt lag i semifinal eller i final, men detta visar också att det är bra kvalité på de utländska lagen vi bjudit in. Vi står oss ändå bra med våra svenska akademier. Både BK Häcken och AIK åkte ut på straffar i kvartsfinal så det är hugget som stucket att något av de lagen kunde ha nått final. De utländska lagen som kommer hit är oftast ledande i sina hemländer, så det är svårt, men vi står oss bra, menar Tomas Andersson.

– De utländska lagen går ofta långt. De spenderar pengar och satsar vilket gör att de lockar till sig de bästa spelarna i sina regioner och våra svenska akademier får möta otroligt skickliga lag. Det är inte så att våra akademier har blivit sämre utan vi möter regionala lag som är väldigt duktiga vilket ger oss ett bra motstånd och det blir bra matcher. Det är många otroligt jämna matcher som ofta går till straffar, vilket är bra och utvecklande, fyller Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll i.

Det finns en diskussion om att låta fler europeiska klubblag att närvara men det är ofta också svårt att locka till sig europeiska klubblag mitt under sommaruppehållet, eller i en försäsongsfas då man inte vill spela sex-sju matcher på en vecka. Därför blir det ofta regionala högkvalitativa lag från Afrika, Asien och Sydamerika som kommer till Göteborg, men det i sig är inget problem så länge matchningen utvecklar de svenska lagen.

– Vi vill ha bra och jämna matcher, vilket vi har. Vi vill inte ha stora siffror, det ska vara jämnt, det är så vi vill ha det och det är det som gör att vi utvecklas, så vi är nöjda ändå, avslutar Tomas Andersson.

P17-finalen vanns av Right to Dream som tog sin tredje titel i Tipselit Trophy på fyra år. Matchvinnaren Mohammed Kudus är glad över titeln och hyllar även han turneringen.

– Det är toppkvalité. Det var många bra lag som åkte ut redan i gruppspelet och alla våra motstånd var av riktigt bra kvalité, de svenska lagen inräknade.

Stefan Lundin vill även passa på att lyfta fram den utbildning i riskerna med matchfixning som spelarna i Tipselit Trophy har fått.
– Vi är nöjda att alla har genomgått utbildningen. Det är en del av vår spelarutbildning. Alla spelare, både P15 och P17, har deltagit i ett utbildningspaket som Anders har genomfört på ett strålande sätt. Det är oerhört värdefullt, säger Stefan Lundin.

Fakta Tipselit Trophy:
P17:
Lagen delas in i sex stycken fyrlagsgrupper, de två bästa i varje grupp går vidare till A-slutspel. De fyra bästa gruppsegrarna går direkt till kvartsfinal, övriga lag spelar åttondelsfinal.

Spelarna ska vara födda 1 januari 2000 och senare. Det är tillåtet att använda maximalt två spelare födda 1999 och senare.

Matchtid: 2×30 min.

Ny klass – P15:
Lagen delas in i fem stycken fyrlagsgrupper och en femlagsgrupp, de två bästa i varje grupp går vidare till A-slutspel. De fyra bästa gruppsegrarna går direkt till kvartsfinal, övriga lag spelar åttondelsfinal.

Spelarna ska vara födda 1 januari 2002 och senare. Det är tillåtet att använda maximalt två spelare födda 2001 och senare.

Matchtid: 2×30 min.

Fakta Svenska Spel Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 58 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se