BBC Skottland har uppmärksammat Stå upp för fotbollen och bland annat det svenska sättet att arbeta med SLO-funktionen och besökte Malmö FF i samband med matchen mot Elfsborg för att lära sig mer.
– SLO-arbetet har inte fått fart i Skottland ännu, det är egentligen bara Celtic som utmärker sig med SLO-arbete, säger Alasdair Lamont, reporter på BBC.

Intresset för Stå upp för fotbollen och det svenska sättet att jobba med SLO:er väcktes efter att reportern Alasdair Lamont pratat med Celtics SLO efter dennes medverkan på SLO-konferensen i Stockholm där Stå upp för fotbollen presenterats, och fått tips om hur vi i Sverige arbetar för att få trygga, säkra, välkomnande och stämningsfulla evenemang. Alasdair Lamont lärdes sig sedan mer under en konferens med Supporters Direct där Sverige lyftes fram som best practice och kom på tanken att göra ett reportage i Sverige för att lära sig mer och för att inspirera de andra klubbarna i Skottland hur de kan arbeta.

– Supporters Direct kom och pratade med alla 42 klubbar i Skottland och det var värdefullt. Vi vill kolla på hur det funkar i Sverige och om det kan användas på samma sätt i Skottland. Celtic är egentligen den enda klubb i Skottland i dag som har organisation och ekonomi att anställa SLO och utföra arbetet som krävs. De andra behöver draghjälp.

De svenska SLO:erna ingår alla i projektet Stå upp för fotbollen som drivs av Svensk Elitfotboll i samarbete med initiativtagarna Swedbank, TV4-gruppen, Svenska Spel samt Deloitte. Visionen är att fotbollens evenemang skall vara Trygga, Säkra, Välkomnande och Stämningsfulla. Projektet och SLO-funktionen har hyllats och gjort stor nytta under de år som det funnits till och såväl klubbar, som polis som supportrar talar varmt om SLO:ernas arbete och projektet har fått stor uppmärksamhet internationellt.

Skottarna behöver dialog
BBC riktar stort fokus på SLO-projektets fördelar och om arenorna blivit tryggare sedan införandet. Skottarna har en läktarkultur som liknar Sverige och inte problem med våld, men det finns andra område som kräver en dialog.

– Det finns inte en så stor ultrasrörelse i Skottland som kanske här. Celtic möjligen undantaget, deras the green brigade är väldigt politiska också. De skapar atmosfär och har passion men de har också en del politiska kampanjer och budskap som klubben troligen inte vill förknippas med. Det finns en fraktion mellan styrelsen och fansen och där har deras SLO varit värdefull genom att skapa broar.

Alasdair Lamont spenderade sin tid i Malmö med att med Svensk Elitfotbolls hjälp intervjua Madeleine Ödquist, ligans projektledare för Stå upp för fotbollen, MFF:s SLO Pierre Nordberg samt Elfsborgs SLO Eric Sjölin. Utöver det träffade Alasdair Svensk Elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson, supporterpolis, supportrar och politiker. Hans resa i Sverige avslutades med matchen Malmö FF – Elfsborg och Alasdair var mycket nöjd med det han fick se.

– Jag blev imponerad av atmosfären på arenan under matchen som mestadels skapades av ståplatspubliken. Det slog mig att det fanns en väldig blandning på läktarna av folk med olika åldrar, kön och etnisk bakgrund – och alla såg ut att vara involverade i sångerna. Jag studerade hur Pierre (Nordberg, Malmös SLO) arbetade tillsammans med supportrar och polisen och matchen förflöt utan incidenter. Ett sent avgörande mål såg till att Malmösupportrarna gick hem nöjda.

Skottarna var också imponerade av den svenska gästfriheten.
– Framför allt ert tillmötesgående. I Skottland hade ligan aldrig hjälpt mig på det här sättet med att få träffa rätt personer och få göra intervjuer.

Läs mer om svenska SLO:erna här:
Svenska SLO:er eftertraktade utomlands
Utländska SLO:er träffades i Sverige
SLO-utbildning med individen i fokus
SLO:erna förklarar sin yrkesroll
SLO-arbetet spindeln i nätet
Svenska SLO:er ett föredöme i Europa
SLO:erna nyckeln till nedåtgående våldskurva

Fakta SLO
En Supporter Liaison Officer är en person från de egna leden som har god kännedom om sin egen klubb och dess supportrar och är den givna kontakten när kommunikationen går från båda hållen mellan supportrarna, klubbarna och polisen inför, under och efter match. SLO:n är helt enkelt spindeln i nätet när de olika parternas åsikter ska förmedlas mellan varandra.

 Fakta Stå upp för fotbollen
Samtliga klubbar i Svensk Elitfotboll deltar i projektet, delar erfarenheter och får stöd för sitt arbete. För sex av klubbarna (IFK Göteborg, GAIS, AIK, Djurgården, Hammarby och Malmö) ingår finansiering av SLO-tjänsten som ett viktigt stödverktyg. Projektet drivs av Svensk Elitfotboll i samarbete med initiativtagarna Swedbank, TV4-gruppen, Svenska Spel samt Deloitte. Projektet är en del i Svensk Elitfotbolls supportersatsning, och har syftet att etablera bilden av fotbollsmatcher som en positiv upplevelse och öka tryggheten på läktarna. Visionen är att fotbollens evenemang skall vara Trygga, Säkra, Välkomnande och Stämningsfulla.

Mer info på stauppforfotbollen.se