Det svenska sättet att jobba med SLO:er fortsätter att vara framgångsrikt. Nyligen var Sverige värdar för den första europeiska nätverksträffen för SLO:er och de svenska representanterna bjuds regelbundet in till utländska klubbar och förbund för att förklara vad vi gör så bra i Sverige.
Jämfört med andra länder så har Sveriges implementation av SLO-tjänsten gått väldigt snabbt och det finns en nyfikenhet hur vi jobbar, säger Lena Gustafson Wiberg, SLO i Djurgården.

Det svenska SLO:erna ingår alla i projektet Stå upp för fotbollen som drivs av Svensk Elitfotboll i samarbete med initiativtagarna Swedbank, TV4-gruppen, Svenska Spel samt Deloitte. Visionen är att fotbollens evenemang skall vara Trygga, Säkra, Välkomnande och Stämningsfulla. Projektet och SLO-funktionen har hyllats och gjort stor nytta under de år som det funnits till och såväl klubbar, som polis som supportrar talar varmt om SLO:ernas arbete och i utlandet vill många veta vad vi i Sverige gör så bra.

– Vi har snabbt kommit en bra bit på vägen men vi tycker själva att vi har en bit kvar med förståelse och acceptans. Men att det gått så snabbt gör att andra är nyfikna på oss, fortsätter Lena.

Många utländska klubbar visat intresse för det svenska systemet varvid svenska SLO:er har bjudits in att föreläsa i utlandet.
– Jag har pratat i Grekland, Belgien och Italien, säger Lena. Och Tobbe Larsson i AIK har varit i England. Fredrik Nilsson från IFK Norrköping har föreläst i Danmark.

Eric Sjölin, SLO i Elfsborg har talat för klubbar i både Danmark och i Belgien.
– Jag har varit iväg på två träffar utomlands. Dels ett föredrag i Köpenhamn inför de danska SLO:erna och dels ett i Belgien i samband med att vi spelade match där 2013.

I Malmös fall har SLO:n Pierre Nordberg pratat och föreläst för klubbar i samband med Malmös europamatcher på senare år.

– Jag gjorde en föreläsning för det Österrikiska fotbollsförbundet när vi möte Red Bull Salzburg 2014. Innehållet i föreläsningen handlade mycket om Supporterkulturen runt Malmö FF och hur jag arbetar som SLO.

Under våren arrangerade Sverige och Stockholm den första nätverksträffen för SLO:er och den beskrivs som mycket lyckad.
– Det var en stor ära för oss att få arrangera den första nätverksträffen i Stockholm. Den innehöll många intressanta samtal och gav ett mycket bra utbyte för alla deltagarna, avslutar Lena Gustafson Wiberg.

Fakta SLO
En Supporter Liaison Officer är en person från de egna leden som har god kännedom om sin egen klubb och dess supportrar och är den givna kontakten när kommunikationen går från båda hållen mellan supportrarna, klubbarna och polisen inför, under och efter match. SLO:n är helt enkelt spindeln i nätet när de olika parternas åsikter ska förmedlas mellan varandra.

Fakta Stå upp för fotbollen
Samtliga klubbar i Svensk Elitfotboll deltar i projektet, delar erfarenheter och får stöd för sitt arbete. För sex av klubbarna (IFK Göteborg, GAIS, AIK, Djurgården, Hammarby och Malmö) ingår finansiering av SLO-tjänsten som ett viktigt stödverktyg. Projektet drivs av Svensk Elitfotboll i samarbete med initiativtagarna Swedbank, TV4-gruppen, Svenska Spel samt Deloitte. Projektet är en del i Svensk Elitfotbolls supportersatsning, och har syftet att etablera bilden av fotbollsmatcher som en positiv upplevelse och öka tryggheten på läktarna. Visionen är att fotbollens evenemang skall vara Trygga, Säkra, Välkomnande och Stämningsfulla.

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån