Anders Wikström gjorde sitt 32:a och sista stopp på första delen av sin turné i utbildningen i spelansvar och matchfixing när han besökte Örebro SK. Efter utbildningen tackades Anders för sina insatser av Svenska Spels VD Lennart Käll.
– Vi är jättenöjda med det här, säger Lennart Käll till Svensk Elitfotboll.

Samtliga 32 klubbar i Allsvenskan och Superettan har nu fått besök av Svenska Spels och Svensk Elitfotbolls resurs mot matchfixing, Anders Wikström. Alla spelare ska nu känna till riskerna med att hamna i ett spelmissbruk eller dras in i matchfixing. Alla spelare ska också veta hur de bör agera om de eller någon de känner har problem med spelmissbruk eller kommit i kontakt med matchfixing.

– Anders gör hela den här stora och viktiga frågan enkel och tydlig för sina åhörare. Jag tror ingen som gått utbildningen kan säga att de inte förstår problematiken med matchfixning. Vi har ett paketerat spelansvar. Idrotten är pudelns kärna och vi når idrotten direkt. Här är Anders insatser mycket betydelsefulla. Det räcker att man pratar om detta så kan det hjälpa andra, fortsätter Lennart Käll.

– Vi på Svenska Spel går först i det här och försöker få med resten av branschen i det. Varför ska man exempelvis ha spel på gult kort eller hörna? Varför ska man ha spel i lägre divisioner där frestelsen till matchfixning är större?

Arbetet med att utbilda spelarna i de två frågorna om spelansvar och matchfixing slutar dock inte här. Nu ska spelarna var för sig göra Svenska Spels digitala utbildning.
– Vi ser besöket hos Örebro SK som halvtid i Anders turné. Nu ska spelarna göra utbildningen digitalt och det är viktigt att alla genomför den. Därför kommer nu Anders följa upp detta med samtliga besökta klubbar.

– Sedan får vi se hur vi fortsätter. Det är viktigt med repetition av de här budskapen också i andra sammanhang. Vi kan inte tro att alla problem försvinner bara för att alla spelare hört den här föreläsningen en gång. Det kan räcka med att komma tillbaka och presentera sig för att påminna, eller göra en annan variant av utbildning. Närheten till idrottarna och den representativa delen är viktig. Kör vi det här med viss kontinuitet så har vi lagt en bra grund för fotbollen.

Svenska Spel ser spelansvar som en viktig och prioriterad fråga, inte bara bland elitidrottsmän.
– Det finns 134 000 svenskar som har problem med spelande, en sjukdom som inte syns. Vi vill inte leva på intäkter från de som är spelberoende.

Som en åtgärd mot sitt eget spelberoende så kan den enskilde individen stänga av sig från spel under viss tid, eller upp till 3 år på Svenska Spels spelsite. För att låsa upp sig igen måste kunden kontakta vår kundservice och vi har även ett uppföljningssamtal med kunden.

– Vi har verktyg och tester på hemsidan där man kan kolla hur ens spelvanor ser ut, och där direkt välja att stänga av sig från spel, något som är väldigt uppskattat. Under 2016 var det drygt 10 000 som stängde av sig själva on-line från spel i 24 timmar.  För att nå så många kunder som möjligt med information kring möjliga risker med spel, så har vi översatt en sammanfattning av siten ”Spela lagom” till 13 olika språk.

Läs mer om spelberoende på Svenska Spels hemsida.

Fler texter om utbildningen i spelansvar och matchfixing:
Nolltolerans mot matchfixing
Före detta allsvensk spelare resurs mot matchfixing
”Nu vet spelarna vad som gäller”
”Alla vet någon som haft problem”