Malmö FF har ågren – med gott samvete…

3 MAJ, 2013 kl 13:48

Malmö FF har ågren – med gott samvete…

Per_Agren

Per Ågren är egentligen en typisk chef. Karriären både som fotbollsspelare och banktjänsteman på toppnivå har gått, och går, som på räls. Han hade en fin elitkarriär som stabil mittförsvarare. 329 A-lagsmatcher för MFF plus en allsvensk säsong med Helsingborgs IF. Tre allsvenska seriesegrar på den tiden SM avgjordes med slutspel, och som grädde på moset ett SM-guld och ett cupguld. Dessutom blev det två U21-landskamper.

Tillsammans tunga erfarenheter som, tillsammans med Per omvittnade begåvning och ledarförmåga, bäddade för en fortsatt karriär inom fotbollsrörelsen som lett till hans nuvarande tjänst som sportchef i Malmö FF.

Detta och mycket annat fick SEF-Aktuellt dryfta med den synnerligen verbale 51-åringen under ganska exakt 90 minuters På djupet-samtal på Pers kontor i Swedbanks Stadions fräscha innandömen.

Parallellt med den väldigt meriterande civila bankkarriären har Per Ågren i runt tjugo års tid på ideell basis verkat som ordförande i spelarfacket och ledamot i Svenska Fotbollförbundets tävlingsutskott (sedermera disciplinnämnd).

Efter detta, och belönad med SvFF:s guldmedalj, var steget tillbaka till heltid med fotboll kanske inte så långt för Per egentligen. Även om han förvisso behövde fundera en hel del när erbjudandet att bli sportchef i MFF efter Hasse Borg kom. Då hade Per dessutom suttit i MFF:s valberedning åren 2007 till 2010, och ovanpå allt även varit fritidstränare för den ena sonens P98-lag i Limhamns fotbollsstolthet LB07.

– Det tog ett tag att fatta beslutet att ta jobbet som sportchef i MFF. Inte minst behövde jag diskutera det med familjen. En sådan tjänst på den nivån är ett dygnet runt-jobb. Inte tu tal om den saken, säger han, som formellt tillträdde den 23 januari 2011.

• Du är ju ”känd” som bankman. Men vad har du egentligen för formell yrkesutbildning?

– Under min aktiva fotbollskarriär utbildade jag mig till diplomerad marknadsekonom. MFF var rätt framsynt och erbjöd en utbildning till de spelare som ville göra mer än att spela fotboll. Om man sedan kunde visa upp ett godkänt betyg så betalade MFF det hela. Så den moroten fanns.

– Så vi var några stycken som hoppade på lite olika saker. Ett par blev till exempel fastighetsmäklare och några, däribland jag, läste ekonomi. Efter karriären fick jag en chefsroll i SE-banken under tio års tid, som ansvarig för främst valutahandel, råvaror för kunders räkning och räntor.

• Utövade du några andra idrotter?

– Ja, jag spelade bland annat pingis som liten och var faktiskt rätt duktig. Jag blev Skånemästare i tolvårsåldern och spelade som femton-sextonåring i MFF:s A-lag, som då låg en bit ner i seriesystemet. Men jag insåg rätt snabbt att fotboll var betydligt roligare och mer omväxlande. Jag var väl också mer en lagspelare än en individuell idrottsman.

Valet har Per Ågren aldrig haft anledning att ångra. Efter det aktiva fotbollsspelandet har han, som sagt, gjort en framgångsrik bankkarriär. Men är nu alltså tillbaka i fotbollen på heltid.

• Hur gick det egentligen till när du blev sportchef i Malmö FF?

– Jag träffade dåvarande vd:n Pelle Svensson vid olika tillfällen. Vi förde diskussioner kring en del andra projekt där jag kunde tillföra en del. Det var naturligt att vi möttes. Jag hade väl en profil som passade.

• Hur har fotbollen förändrats under de år du har varit med?

– Sportsligt har den, som man brukar säga, blivit mycket snabbare. Taktiskt har vi i Sverige gått från ett väldigt anglosaxiskt 4–4–2 till helt andra spelsystem med mer spelande målvakter, färre och färre anfallare etcetera. Många tongivande tränare tror att man inom några år kommer att spela helt utan anfallare! Det har skett en enorm utveckling.

– Utanför planen är förändringen lika anmärkningsvärd. Jag tänker på pengarnas betydelse, inte minst via tv-avtalen som klättrar iväg högre och högre. Publikintresset har ju också ökat på ett närmast otroligt sätt.

• Vilka är de viktigaste principerna för dig i ditt arbete som sportchef (Per pekar på väggen bakom artikelförfattaren, där ett antal teser, eller visdomsord, står nedtecknade på en whiteboardtavla. Det är tänkvärda fraser om ledarskap, kanske allra mest det som står längst ner; ”There is a place in history waiting for you”. Per ler när jag läser det högt)?

– Det är en slags ordning, för mig själv, vad jag egentligen sysslar med. Ytterst handlar det om målsättningen att uppfylla styrelsens uppdrag. Att hitta rätt spelartrupp, rätt ledarstab och utveckla den från fystränare till anfallscoach till huvudtränare och alla däremellan. Med mera. Mycket mera.

– Det är inte minst viktigt att rekrytera A-lagsspelare från egna led, helst två tredjedelar av truppen, och komplettera dessa med spelare utifrån på ett omsorgsfullt sätt. Vår ungdomsakademi är femstjärnigt certifierad. Det är förresten bara vi, Brommapojkarna och Helsingborg som har kommit så långt.

– Jag ser det också som angeläget att vara en tillgänglig ambassadör för Malmö FF i umgänget med fans, sponsorer och, inte minst, er journalister. Det är inte helt lätt, eftersom det numera finns en nästan omåttlig törst på information.

• Din relation till SEF?

– Numera är jag med på mötena. Jag sitter med i ett av arbetsutskotten kring arbetsgivaralliansen, som just nu tittar på olika försäkringslösningar och kollektivavtal.

• Vad tycker du generellt om organisationen SEF och SEF:s styrelse?

– Jag gillar den ansatsen man gjort nu med målet Nordens Bästa Liga och jag gillar Lars-Christer Olsson. Han är en väldigt bra resurs när det gäller att driva SEF framåt.

– Sedan kan jag tycka att vi som storklubb med höga ambitioner ibland blir dränkta i konsensustänkande. Det vill säga att alla ska med. Då blir det inte alltid den spets i tänkandet som skulle gynnat vår klubb. SEF-föreningarnas utgångspunkter när det till exempel gäller tidpunkten för transferfönstren är så enormt olika. Det finns sportchefer som, med förlov sagt, skiter i det eftersom de ändå aldrig ska ut och spela i Europa. De får, i konsensus namn, en majoritet vilket kan få negativa effekter för klubbar med väldigt höga ambitioner.

– Men det är klart att det ska bygga på demokratiska principer, så det är inte helt lätt om man säger så.

• Vad ser du som SEF:s primärt viktigaste uppgift/uppgifter?

– Pengar är naturligtvis en viktig ingrediens när det gäller de centrala avtal man kan sluta för de starka varunamn som Allsvenskan och, i viss mån, Superettan är. Men också att differentiera tänkandet lite. För att återknyta till det jag sa tidigare kanske man kan dela upp beslutsfattandet i vissa frågor till Allsvenskan, eller kanske till och med delar av Allsvenskan.

• Mår svensk klubblagsfotboll generellt bra?

– Ja, ganska bra. Bättre än för ett par år sedan, skulle jag vilja påstå. Vi har närmat oss Europa, med MFF 2011 och Helsingborg och AIK förra året i Europa League.

• Är det för stor fixering vid ekonomin? Så det överskuggar det sportsliga?

– Vad man än tycker om det så har ekonomin en central nivå, både på klubb- och SEF-nivå. Det gäller allt från transfers till gräsmattor och ljustavlor för att öka kvaliteten på själva produkten.

• Hur lojalitetsbunden till föreningen är du, eller hur stor handlingsfrihet har du? Är du bara ett redskap för styrelsen?

– Nja, jag har väl en viss frihet som tjänsteman med olika ansvarsområden att fatta beslut i. Sedan måste jag naturligtvis förelägga till exempel större transfers till styrelsen. Men jag har nära till vd och styrelse. Det är ingen tungrodd organisation. Jag har ju lång erfarenhet av att jobba på en bank med 20.000 anställda. Där var det lite längre beslutsgångar, skulle man kunna säga.

Per_Agren

Fler nyheter

matchfixing_gothia-633x358

Ungdomsspelare informeras om riskerna med matchfixning

Samtliga deltagande spelare från de 38 medverkande klubbarna i sommarens SEF Trophy kommer att utbildas och informeras i riskerna med… Läs mer

matchfixing_gothia-633x358

Anti match fixing for Swedish youth players

All players from the 38 participating clubs in this summer’s SEF Trophy will be educated and informed about the risks… Läs mer

malmo-rieks-2

Sommarens Europakval är lottat

De två första omgångarna av sommarens kval till Champions League och Europa League är lottat. Regerande svenska mästarna Malmö FF… Läs mer

Arbetsformedlingen-1000x450

J-Södra aktiverar samarbete med Arbetsförmedlingen i ”Södra i samhället”

Jönköpings Södra och Arbetsförmedlingen Jönköping tecknar ett lokalt samarbetsavtal som syftar till att få människor i utanförskap i sysselsättning och… Läs mer

ianarbetsfrmdlng

Sirius och Arbetsförmedlingen arrangerar karriärdag i Uppsala

IK Sirius är nästa elitförening att ingå i en lokal överenskommelse med Arbetsförmedlingen. I oktober kommer en karriärdag arrangeras med… Läs mer

Fotboll, U21 Allsvenskan, Elfsborg - Malmö FF

Första halvan av U21-serien är spelad

U21-seriernas våromgångar är färdigspelade och nu väntar ett uppehåll innan slutspelsserierna drar igång under hösten. Här är förutsättningarna. Det nya… Läs mer

Jessica Carlsson, Öster i Samhället och marknad Östers IF, Peter Wibrån, Verksamhetschef Östers IF, David Fridlund, Arbetsförmedlingschef i Växjö och Evert Bengtsson, arbetsförmedlare Växjö

Öster och Arbetsförmedlingen i Växjö ingår i en lokal överenskommelse

Östers IF blir den andra elitföreningen att ingå i en lokal överenskommelse med Arbetsförmedlingen. Målet är att hjälpa ungdomar i… Läs mer

IMG_6217 (kopia)

Allsvensk spelare ställde upp som hemlig gäst på Svenska Spels ombudsträff

IFK Göteborgs Tobias Hysén ställde under det allsvenska uppehållet upp som hemlig gäst när Svenska Spelombud från hela landet träffades… Läs mer

Fotboll, Hammarby, Träning

Hammarbys Markus Nilsson får Stockholmsalliansens pris

Hammarbys Markus Nilsson får Stockholmsalliansens pris 2018. Nilsson som är Vice VD och Biljettansvarig i Hammarby Fotboll får det för att han… Läs mer

Fotboll, Superettan, Norrby - Helsingborg

Superettans höstschema fastställt

Matcherna efter Superettans sommaruppehåll, omgång 17-28, är nu fastställda. Superettan spelas för fullt under VM men har uppehåll mellan den… Läs mer

robban (kopia)

Tre allsvenska spelare till VM i Ryssland

Sommarens stora mästerskap är VM-slutspelet i Ryssland. Allsvenskan bidrar med tre spelare, men ingen i det svenska landslaget. Spelarna det handlar… Läs mer

sef

Svensk Elitfotboll och GDPR

Den nya lagen som på EU-nivå behandlar personuppgifter kallas GDPR (General Data Protection Regulation). Lagen är i kraft sedan 25… Läs mer

Fotboll, Allsvenskan, Brommapojkarna - Djurgården

BP välkomnar fler bortasupportrar till Grimsta

Ett av IF Brommapojkarnas mål med säsongen 2018 är att locka fler åskådare till Grimsta. Speciellt supportrar till gästande motståndarlag. ”Bortafansen… Läs mer

Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Hammarby

Höstens allsvenska spelschema klart

Omgångarna 20-28 av Allsvenskan är nu fastställda. Matcherna kommer att spelas som följer. Spelschemat kan ändras något beroende på de klubbar… Läs mer

IMG_2065

SLO-utbildning med fokus på utveckling av rollen och HLR

Den andra delen av den årliga SLO-utbildningen gick av stapeln på Lidingö utanför Stockholm under förra veckan. Ett av utbildningens… Läs mer

IMG_2065

SLO education focusing on the development of the role and CPR

The second part of the annual SLO training took place at Lidingö outside Stockholm. The focus was on developing the… Läs mer

IMG_9843

Svensk Elitfotboll skapar ett Evenemangsutvecklingsråd

Kaveh Sarvari, ansvarig för Evenemangsutveckling på Svensk Elitfotboll, skapar ett Evenemangsutvecklingsråd för att ta hjälp av klubbarnas expertis i hur… Läs mer

Fotboll, Svenska Cupen, Final, Djurgården - Malmö FF

Klubbarna som kvalar till Europa delar på bonus från Svenska Spel

Svenska Spels bidrag till de klubbar som ska kvala till sommarens Champions League och Europa League är till för att… Läs mer

Image-5

Pa Dibba ger pengar till Barndiabetesfonden

Månadens spelare i Allsvenskan i maj, Hammarby IF:s Pa Dibba, väljer att skänka sina 10 000 kronor i vinstpengar från Svenska… Läs mer

minimassa (kopia)

Malmö FF:s karriärdag lockar intresse från hela landet

Under onsdagen 30 maj anordnade Malmö FF i samarbete med Arbetsförmedlingen sin sjätte Karriärdag med fotboll, där unga arbetssökande får… Läs mer