I del tre av vår miniserie om svensk talangutveckling så tittar vi närmare på hur det gått för spelare som valt att flytta i ung ålder. När är man egentligen mogen att lämna Sverige för spel utomlands?

Varje år utbildas hundratals talanger i de drygt 60 Tipselitakademierna. De svenska klubbarna gör det bra. Det är de ökade framgångarna för svenska ungdomslandslag ett kvitto på. En av de största utmaningarna är dock att få talangerna att stanna kvar längre i Sverige innan de lämnar för en högre rankad liga utomlands. Detta för att i Sverige genom garanterad speltid hjälpa talangerna att ta det sista steget från talang till etablerad a-lagsspelare. Det höjer värdet på spelaren och gör att spelaren inte blir en för billig handelsvara som är enkel att sätta på bänken i den nya klubben. Det höjer också klubbarnas konkurrenskraft jämfört mot andra klubbar.

Ett sätt att säkerställa kvalitén på den svenska utbildningen och att stärka utvecklingen är den Certifiering som Tipselit genomför varje år.
– Vi skickar ut ett formulär med 52 frågor som handlar om målsättningar, faciliteter, samarbete med andra föreningar, utbildningsnivåer på träningar, spelutbileningsplaner, hur man jobbar med rekrytering av spelare och tränare. Det är de huvudsakliga områdena. Vi samlar in materialet och fördelar ut det på våra certifierade som gör ett besök, säger Stefan Lundin, fd Sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

– De besöken från certifieraren är en kombination av kontroll men också utvecklingssamtal. Sedan redovisas det i en galant och tjock skrift där man då kan se vilka som jobbar bäst med de här frågorna.

Mellan 2006 och 2016 flyttade totalt 3958 svenska talanger i åldrarna 15-20 år utomlands för att söka lyckan. 29 av dessa flyttade till Norge eller Danmark. 150 talanger gick till en topp 15-liga i Europa. 2016 spelade 46 av dessa kvar i en sådan liga medan 18 hade återvänt till Allsvenskan eller Superettan. Fyra kom tillbaka men vände tillbaka till utlandet igen. 82 hade trappat ner på lägre nivå eller lagt av med fotbollen.

– Allsvenskan är en utmärkt plattform att bli duktig i. Den är jämn. Lämna Sverige när du är en etablerad spelare. Var där ett par år, minst, så att du är en stort stjärna i Sverige så när du lämnar så har du ett ekonomiskt värde. I och med att du är så billig när du kommer så är du också utbytbar, säger Stefan Lundin.

– Jag brukar säga att ska man gå ett steg längre vidare i karriären så ska man nästan ha gjort ut den nivå man befinner sig på. Det tror jag är en väldigt bra tumregel. Vi ska ha en så bra verksamhet i klubbarna, en så bra utbildning, så det ska mycket till att man tittar på annat, säger Sveriges Förbundskapten Janne Andersson.

Se avsnittet i sin helhet i spelaren ovan eller på Svensk Elitfotbolls youtubekanal.

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2017 hade totalt 803 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 282 av dessa spelade i Allsvenskan och 353 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se