IF Brommapojkarna är klara för semifinal i Svenska Cupen. Under söndagen avgjorde Viktor Gyökeres bortamötet med IF Elfsborg med sitt 2-1-mål i den 83:e minuten.
– Vi visste innan att vi skulle kunna ha en chans om vi gör allt vi tränat på noggrant, säger målskytten Gyökeres.

Den tredje av fyra kvartsfinaler sparkades igång under söndagseftermiddagen på Borås Arena. IF Brommapojkarna imponerade stort då man slog ut IF Elfsborg på bortaplan efter att Viktor Gyökeres frälst gästerna med ett sent solomål fram till 2-1. Senare under dagen blev även BK Häcken semifinalklart efter 3-0 hemma mot AIK.

Brommapojkarna tog initiativet i matchen direkt då Kevin Kabran gav gästerna ledningen genom att stöta in 1-0 på ett högerinlägg redan i den andra spelminuten. Issam Jebali, som kom till Elfsborg från IFK Värnamo förra sommaren, ordnade kvitteringen för hemmalaget åtta minuter senare då han drev in från vänster och rullade in bollen vid bortre stolpen.

Gästerna fick sedan straff efter att Chrostopher Brandeborn fällts i skottögonblicket, men Kevin Stuhr Ellegaard gick åt rätt håll och räddade Markus Gustafssons skott. Returen dunkade Viktor Gyökeres över ribban. Båda lagen hade lägen att få in 2-1 innan pausvilan, men oavgjort gällde efter 45 minuter.

– Det var väldigt skönt att få det tidiga målet, men sen får de en replik ganska snabbt. Vi har haft en del chanser och bra spel så vi måste bara fortsätta i andra halvlek, säger målskytten Kabran i C More i halvtid.

Den andra halvleken var något tätare än den första, men istället för tidiga mål skulle det bara bli ett sent avgörande nätrassel. Elfsborg och BP bytte chanser med varandra, men till sist var det unge Gyökeres som efter en imponerande soloräd kunde peta in 2-1 för Brommapojkarna.

Elfsborg bytte in Viktor Prodell i jakt på en kvittering, men man skapade inte någon tillräckligt het chans för att ta matchen till förlängning. Brommapojkarna ställs nu mot IFK Norrköping på bortaplan i semifinal i Svenska Cupen.

– Det känns sjävligt skönt. men vi visste innan att vi skulle kunna ha en chans om vi gör allt vi tränat på noggrant. Vi hade lite svårt i början men sen kom vi in i det alltmer, säger målskytten Gyökeres i C More efter slutsignalen.

Ett helt allsvenskt möte i cupen spelades på Bravida Arena då BK Häcken tog emot AIK. I en match där båda målvakterna – Peter Abrahamsson i Häcken och Oscar Linnér i AIK – briljerade var det till slut Häcken som vann med 3-0.

Rasmus Lindgren satte ledningsmålet i den 69:e minuten då hans lågskott efter en frispark letade sig in i nät via stolpen, otagbart för Linnér. Den unge AIK-målvakten kan knappast lastas för 2-0 heller då Alhassan Kamara tryckte in 2-0 från bra position, serverad av Alexander Farnerud. I slutsekunderna placerade sedan inhopparen Paulinho upp 3-0 i krysset från straffpunkten.

– En bra och jämn match. Vi är bra i de skarpa, avgörande lägena. Till de hör även att målvakten gör ett par riktigt bra räddningar, säger Häcken-tränaren Mikael Stahre i C More efter matchen.