Tipselitnätverket passade i samband med det Nordiska Tränarsymposiet på att hålla ett eget möte vid sidan av ordinarie konferens. På agendan fanns en diskussion kring ett eventuellt införande av en Utvecklingschef i varje klubb. En idé som mottogs positivt.
– Vi har initierat ett arbete att forma en tjänst som arbetar med att säkerställa att den utvecklingsplan som finns i klubbarna efterlevs, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

Syftet med konferensen var att identifiera vad en Utvecklingschef skall och bör göra i Akademin samt hitta lämpliga arbetsområden för denna. Idén ska diskuteras vidare under våren, bland annat i den kommande stora konferensen i Torrevieja och La Manga i februari. En tanke är att Utvecklingschefen ska avlasta Akademichefen och att en av dem tar över det administrativt arbetet som Akademichefen idag gör.

– Det har uppstått ett behov av att rekrytera rätt tränare och se till att de och spelarna utvecklas åt rätt håll. Jag tror att akademicheferna från början anställts för precis detta men blivit för administrativa med åren. De medverkar inte ute på planen som de gjorde tidigare utan det är fler och fler möten och e-mail som upptar deras tid. Rollen som utvecklingschef låter kanon men man ska också akta sig för att båda två inte hamnar bakom skrivbordet, menar Mike Lindström, Akademichef i IK Frej.

IMG_0809

– Det är rätt steg att gå. Vi tar till oss idén på ett nyfiket sätt och ser vad det kan tillföra. Utvecklingschefen måste samverka med Akademichefen och styra med koordinatorer. Akademichef behöver bli mer administrativ med ansvar för tränare och anställningsformer, säger Hans Nygren-Bonnier, Akademiansvarig i Östers IF

Går klubbarna vidare med idén om en Utvecklingschef så ska denne i så fall vara en uttalad tjänst som ger poäng i certifieringsmodellen som Tipselitnätverket använder sig av.

I övrigt på agendan under helgen i Göteborg så fanns en presentation om det nya Certifieringssystemet som träder i kraft 2018 samt diskussioner om var Tipselit befinner sig om tre år, vilka mål Tipselit ska ha och hur man uppnår dessa mål.

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 58 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se