Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Vårt 17-års landslag har kvalificerat till VM för 17-åringar. Laget var dessutom en utdragen straffsparksturnering från att gå till EM-final. Ryssland vann semifinalen med 10-9. VM går i Förenade Arabemiraten 17 oktober-8 november och dit har 24 länder kvalificerat sig och från Europa deltar Italien, Kroatien, Ryssland, Slovakien, Österrike och Sverige. Segrare i de olika konfederationerna var Uzbekistan, Elfenbenskusten, Mexiko, Uruguay, Nya Zeeland och Ryssland. Debutanter i VM är Irak, Marocko, Venezuela och Sverige och lottningen är den 26 augusti.

BB120913LM005

Dessutom deltar vårt 19-års landslag i Elite Round i juni och med chans att ta sig till EM-slutspelet i Litauen 20 juli-1 augusti. Moståndet är dock riktigt tufft med Frankrike, Bosnien-Hercegovina och värdlandet Österrike och endast gruppsegraren går till slutspelet.

Intressant är att i Claes Erikssons 19-årstrupp som återfinns på SvFF:s hemsida är 14 av de 18 från Allsvenskan och Superettan och av övriga fyra är tre från Premier klubbar och en från Benfica.

Av Roland Larssons 17-årlags 18 spelare så var 14 från SEF klubbar och 3 från div I och II-klubbar. Endast en spelare kommer där från en utländsk akademi (Chelsea).
Sammantaget av de totalt 36 spelarna (18+18) så är alltså 28 spelare från våra Akademier, fem från utländska akademier och tre från div I och II-klubbar.

De båda lagen har visat på de kvalitéer som många oss av vetat under en längre tid, nämligen att den svenska spelaren är bra och konkurrensduglig i ett internationellt perspektiv. Jag tror att vi med dessa framgångar börjar se följderna av arbetet med akademierna.

Men också få de svenska tonåringarna att inse att man inte behöver gå till en utländsk akademi för att mäta sig med de bästa spelarna i Europa i samma ålder. Utbildningen i de svenska klubbarna verkar duga alldeles utmärkt för goda internationella prestationer. Roland har när jag intervjuat honom också betonat hur välutbildade och bra förberedda spelarna har varit.

Detta utan att ta ära och hyllningar från den mindre klubben där spelaren oftast börjat sin fotbollsbana.

Min slutsats av detta är;
att vi med ökat självförtroende kan jobba vidare med den elitförberedande verksamheten och utvecklingen av våra akademier. I gott samarbete med SvFF och distrikten.
Men också att vi bör hitta tydligare gränsdragningar mellan SEF och SvFF vad beträffar deltagande i landslagsspel. En framtida modell borde vara att Akademierna garanterar välutbildade spelare till landslag och att ungdomsförbundskaptenerna (med vårt stöd)kan inrikta sitt arbete mot matchcoachning som leder till ökade resultatframgångar och därmed ge oss råg i ryggen även i klubblaget.

Vi har också påbörjat arbetet med en ”gemensam kalender” som kommer att ge alla en bättre samverkan och förståelse för planeringen av matcher, träningar och läger.

Certifieringen och utbildningen (grund och fortbildning) av tränare blir våra verktyg för att säkra utvecklingen och certifieringen sprider sig nu till div I och till klubbar i Stockholm. Minst 12 div I klubbar kommer att använda sig av Certifieringsmodellen i samarbete med deras organisation SeFe.

Sex klubbar i Stockholm utanför de fyra stora kommer att använda sig av modellen och har redan fått besök av Thomas Lyth. Allt i ett unikt samarbete mellan SEF och Stockholms Fotbollsförbund och som vi tycker fungerar alldeles utmärkt. Stockholms FF:s ordförande Ylva Johansson och projektledare Johan Werner har, tycker jag, visat på stor framsynthet när de initierade samarbetet.

Certifieringen har förvisso en krass poängbedömning, men den fungerar främst som en stimulerande manual i klubbens arbete. Kan framtiden se ut så att vi har 60-70 akademier som arbetar med den elitförberedande fotbollen? Allt i gott samarbete mellan SEF, SvFF och distrikten. Vårt samarbete med Stockholms FF är en onekligen en lovvärd början.

Det är min (och mångas) åsikt att SEF inte skall arbeta i en egen gräddfil utan fortsatt vara en del av en större helhet, något som hittills onekligen lett oss till mycket goda internationella framgångar. Den helheten är en ledstjärna i mitt arbete och finns hela tiden med när SEF tar ett utökat ansvar i arbetet med att få fram starka och spännande spelare till vår elitfotboll.

Det innefattar även ett ökat ansvar för vår tävlingsfotboll i 15-21 år, något som jag ber att få återkomma till.
Göteborg 2013-05-30

Stefan Lundin
Sportdirektör SEF