”Vem är man nu när fotbollen inte finns?”

24 JUNI, 2019 kl 10:16

”Vem är man nu när fotbollen inte finns?”

IMG_6488

Tre före detta elitspelare i fotboll tog under försommaren examen från Management Diploma for Athletes – en skräddarsydd utbildning av Cruyff Institute som ger elitidrottare en plattform för att ta nästa steg i karriären efter fotbollen.
– Direkt när man slutar med fotbollen så står man inför en identitetskris. Vem är man nu när fotbollen inte finns? Det måste jag säga att den här utbildningen har hjälpt till att förändra. Det har varit supernyttigt, säger Fredrik Stenman, före detta spelare i bland annat IF Elfsborg och Djurgårdens IF.

Tre före detta elitfotbollsspelare deltog i årets ettåriga utbildning som nu tog examen i Stockholm. Det handlar om Nils-Eric Johansson, senast i AIK, Fredrik Stenman, senast i Djurgårdens IF och Petter Andersson, senast i Hammarby IF. Med på utbildningen fanns också före detta fotbollsspelaren Anna Pohjanen, de före detta elithockeyspelarna Nils Ekman, Danijela Rundqvist, Mattias Weinhandl och Daniel Tjernqvist, samt också den före detta simmerskan Josefin Lillhage.

Samtliga deltagare skulle på examensdagen presentera ett projektarbete för de andra deltagarna, som de jobbat med under de två terminerna som gått.

– Man fick välja ett projekt. Det kunde vara allt från vad man vill göra, vill jobba med eller är intresserad av. Det viktiga var att i presentationen visa det man lärt sig på vägen. Jag pratade om AIK i samhället som jag också jobbar med, säger Nils-Eric Johansson.

AIK i samhället
Alla deltagare på utbildning har olika ingångsvärden. I Nisse Johanssons fall valde han ett projekt, eller initiativ som han föredrar att kalla det, som han redan jobbar med inom sin roll i AIK. För de andra var det olika.

– Jag gjorde ett projektarbete som var en djupdykning inom fastighetsbranschen som jag är intresserad av att komma in i. Jag gjorde en ABC-handbok för mig själv för hur jag ser på fastigheter. Det är väldigt intressant. Det är där jag ser min framtid, säger Fredrik Stenman.

– Mitt projektarbete handlade om mitt företag. Att ta fram en affärsplan som är baserad på tre års forskning och studier inom fotbollsbranschen. Det jag jobbar med idag helt enkelt. Men jag vill paketera på ett tydligt sätt och skapa en plan att kunna visa för andra och inspirera. Jag hade en tydlig ingång in i utbildningen för vad jag ville göra. Att bygga fundament, menar Petter Andersson.

IMG_6487

Management Diploma for Athletes är en skräddarsydd utbildning som ger elitidrottare en plattform för att ta nästa karriärsteg, att använda samma mekanismer som skapat framgång inom idrotten till att nu lyckas i en ny karriär, oavsett om det är som anställd eller i eget företag.

– Näringslivet efterfrågar elitidrottare för deras personliga egenskaper och unika livserfarenheter från krävande situationer. Management Diploma for Athletes är ett ettårigt chefs- och entreprenörsprogram inriktat på affärsmannaskap och ledarskap. Det tar avstamp i deltagarnas erfarenheter från idrottsvärlden och ger unika möjligheter att snabbt få insikt och kunskap som ger idrottarna en plattform för en andra karriär, säger Anders Sewerin på Cruyff Institute, en av de ansvariga för utbildningen, och fortsätter.

– Vid utbildningen möts deltagare från olika arenor, men gemensamt för alla är ett starkt engagemang, målmedvetenhet och viljan att lyckas – lika viktiga ingredienser inom näringslivet som inom idrotten.

Tanken med utbildningen är att deltagarna ska kunna bygga upp en plattform för en karriär utanför idrotten, utvecklas i en roll som chef och ledare inom idrotten, starta eget företag inom eller utanför idrottsvärlden och/eller ta sitt företag till nästa nivå.

– Den specifika inramningen med idrottare från olika idrotter skapar en mycket stark värdegemenskap och ett sammanhang som stöttar varje deltagare i sitt lärande. En anpassad utbildning är en viktig del i den personliga utvecklingsresan att bygga en ny karriär, menar Anders Sewerin.

Ovisst efter karriären
Många elitidrottare upplever en oro över vad som ska hända efter att karriären är slut. Så också Nisse Johansson, Fredrik Stenman och Petter Andersson.

– Det är en tomhet. Det uppstår någon form av oro och osäkerhet. Det kan så klart bli blandat med något spännande som händer också. Det beror på hur du planerat din framtid under din tid som aktiv. Det är väldigt osäkert, oavsett vad man ger sig in på så vet man inte om man är bra på det, säger Nisse Johansson och fortsätter.

– Jag är tacksam att AIK-gänget tog chansen på mig, för det är de dem gör. Jag är outbildad. Jag har gått utbildning under tiden i AIK, men det är fantastisk svårt att få den här chansen. Det är det svåra, att få chansen. Vi har alla fantastiska positiva egenskaper från sporten som gör att vi skulle passa väldigt bra in i många olika miljöer. Jag tror vi skulle klara oss överallt, det är jag säker på, men någon måste ge oss chansen. Vi har ingen CV som talar om att vi skulle vara bra, men jag tror vi kan lära oss väldigt snabbt på plats och då är det frågan, vem tar chansen och vågar satsa på en gammal avdankad spelare. Man kanske har varit utlandsproffs i tio år och tävlar med folk från Handelshögskolan som gått utbildning i fem-sex år, men de kanske inte har levt på samma sätt som vi gjort.

Deltagarna beskriver det inte som en självklarhet att vara kvar inom idrotten.

– För min egen del var det viktigt att hitta en ny passion och det var inte alls säkert för mig att jag skulle vara kvar inom idrotten. Det var viktigare med själva skapandet av en ny karriär och att hitta något jag brinner för. Om det skulle visa sig vara mot fotboll så är det bra, men inte nödvändigt. Det är också nyttigt att kunna stå emot de som vill utnyttja ens namn och ser ett värde i ens namn. Det har vi pratat om mycket på den här utbildningen, säger Petter Andersson.

– Jag är kvar inom fotbollen nu som en av ledarna i IFK Lidingö i Division 2 men direkt efter karriären jobbade jag med försäkringar för jag ville då inte beblanda mig med fotbollen. Sedan kom suget tillbaka. Idag är det kul att vara tillbaka inom fotbollens värld, men det är bra att förkovra sig med annat vid sidan av också, menar Fredrik Stenman.

Givande utbildning
Härnäst väntar reflektion för de tre före detta elitfotbollsspelarna för att sedan sätta igång på allvar med vad de vill jobba vidare med till hösten.

– Jag har satt ett fundament till mitt företag som ska hålla sig. Det är bara att gasa för min del. Jag vill vara med och skapa en mer välmående och högpresterande fotboll och utforska och se hur långt man kan dra den här idén som jag haft nu i många år och paketera ihop det jag gjort under utbildningen, säger Petter Andersson och avslutar.

– Det har varit en bra utbildning. Man får framför allt reflektera över sig själv och djupdyka på vad man är bra på. Man har varit duktig på att spela fotboll men det har också fört med sig andra färdigheter och kunskaper som man kan ha med sig i kommande arbeten eller vad man än tar sig an.

Nisse Johansson jobbar redan med samhällsfrågor inom AIK men säger att utbildningen gett honom mycket.

– Det som jag tycker är häftigt är att många där ute säger ”ge mig jobb”, men om man vänder på det ”vad vill du egentligen, vem är du?” Jag har fått jättebra chans att göra det med ledarskapsutbildning och strategier och allt möjligt, så jag får stor vetskap i  vem jag är, vad jag är bra på och vad jag inte är bra på. Många i samhället skulle behöva ta reda på vem de är och vad de vill, inte bara kräva jobb. Jag lärde mig kravbilden här och den gillar jag.

– Sådant här öppnar ögonen, man blir självsäker och motiverad, gäller att fortsätta med den känslan. Man ska sträva efter att alltid göra saker bättre. Det är inspirerande att jobba i AIK. Det är väldigt kul och givande.

Fakta:
Fredrik Stenman:
Inledde sin allsvenska karriär när han 2002 gick från Västerås SK till IF Elfsborg.
2003 och 2005 vann Fredrik Stenman SM-guld med Djurgårdens IF och 2005 Svenska Cupen med Djurgårdens IF. 2006 blev han uttagen i den svenska A-landslagstruppen till VM i Tyskland. 2006-2014 representerade Fredrik Stenman Bayer Leverkusen, FC Groningen och Club Brügge. 2014 och 2015 avslutade han sin karriär med spel i Djurgårdens IF.

Petter Andersson:
Lämnade Skellefteå AIK för Hammarby IF 2003. 2008 värvades han till Groningen där han gjorde fyra säsonger och blev lagkapten.  2015 blev han dansk mästare i Midtjylland där han också totalt gjorde fyra säsonger. Petter Andersson återvänder till Hammarby IF 2016 men tvingades ge upp karriären samma år på grund av knäskador.

Nils-Eric Johansson:
Nisse gick via IF Brommapojkarna och AIK till Bayern München där han var med och vann Bundesliga år 2000. 2001 lånades Nisse ut till FC Nürnberg där han vann Bundesliga 2. 2002 gick färden till Premier League och Blackburn Rovers där han var med och vann Ligacupen 2002 innan det blev spel i Leicester City. 2007 återvände Nisse hem till AIK där han spelade 371 tävlingsmatcher, blev lagkapten och bland annat vann SM-guld 2009. 2018 avslutade Nisse karriären på grund av hjärtproblem. Nils-Eric Johansson har också varit lagkapten i U21-landslaget och har gjort tre A-landskamper för Sverige.

Fler nyheter

GC 2019 BP Segerfirnade Finalen 1 (kopia)

Gothia Puma Trophy och SEF Trophy avgjordes i solskenet i Göteborg

Gothia Cup avgjordes som brukligt under några soliga dagar i Göteborg i juli månad. För Svensk Elitfotbolls egna tävlingar, Gothia… Läs mer

Foto: Calle Appelqvist

Svenska Futsalligan förlänger med SELECT Sport

SELECT Sport förlänger sitt avtal med Svenska Futsalligan (SFL) och kommer att vara officiell leverantör av matchbollar i två år… Läs mer

IMG_6996 (kopia)

Ny utbildning kring matchfixning för åldrarna 16-19 år

För tredje året i rad utbildar Svensk Elitfotboll och Svenska Spels gemensamma resurs Anders Wikström spelare i Gothia Cup kring spelproblematik och hur man hanterar frågor kring… Läs mer

Karin Heri, CSR-ansvarig Svensk Elitfotboll tillsammans med Charbél Gabro, årets talargenombrott och Staffan Taylor, moderator.

Fotbollen en allt viktigare samhällsaktör

När Svensk Elitfotboll summerar politikerveckan i Almedalen så står det klart att fotbollen spelar en allt viktigare roll i samhället…. Läs mer

IMG_6659 (kopia)

Värdegrundsfrågor i fokus på akademichefskonferensen

Matchfixning, spelproblematik, psykisk ohälsa och värdegrundsfrågor. Fyra stora frågor som alla är prioriterade och viktiga att jobba med redan med… Läs mer

JGh83XQE

Karl-Erik Nilsson och Lars-Christer Olsson om mötet med polisen

Gemensamt uttalande från Karl-Erik Nilsson och Lars-Christer Olsson, ordförande för Svenska Fotbollförbundet (SvFF) respektive Svensk Elitfotboll (SEF), efter mötet med… Läs mer

IMG_6607

Svensk Elitfotboll om insamlande av matchdata och analys

Det nya integrerade tränarverktyget av Spiideo och Signality började användas i Allsvenskan och Superettan inför säsongen 2019 och lovorden har… Läs mer

csr

Svensk Elitfotboll samlar elitklubbarnas samhällsengagemang – ”Vi är den nya folkrörelsen”

Elitfotbollens totala betydelse för samhället beräknas ligga runt 1.2 miljarder kronor. Nu samlar Svensk Elitfotboll med hjälp av Svenska Spel… Läs mer

csr

The elite clubs’ social commitment are gathered in a new webpage

The total importance for the society of Swedish elite football is estimated to be around SEK 1.2 billions. Today we gather all the social… Läs mer

IMG_6568

IFK Uddevalla går rakt in i UEFA Futsal Champions Leagues huvudrunda

Regerande svenska mästarna i Svenska Futsalligan (SFL) IFK Uddevalla spelar i höst i UEFA Futsal Champions League för tredje året i… Läs mer

Skärmavbild 2019-06-06 kl. 11.34.43

”Lennart var den som byggde sitt ledarskap tillsammans med andra”

Idag kommer Lennart att begravas i Katarina kyrka. Vi är många som är här och ännu fler som skulle vilja… Läs mer

Skärmavbild 2019-06-06 kl. 11.34.43

”Lennart was the one who built his leadership together with others”

Today Lennart will be buried in Katarina church. We are many who are here and even more who would like… Läs mer

ZMThmm9w

Svenska Spels Europabonus ska hjälpa de svenska klubbarna ut i Europa

För fyra svenska klubbar börjar nu förberedelserna för sommarens kval till Champions League och till Europa League på allvar. Samtliga fyra… Läs mer

ZMThmm9w

Swedish clubs receives a bonus for preparing to reach a European group stage level

Four Swedish clubs are getting ready for this summer’s qualification rounds for the Champions League and the Europa League. To… Läs mer

IMG_6488

”Vem är man nu när fotbollen inte finns?”

Tre före detta elitspelare i fotboll tog under försommaren examen från Management Diploma for Athletes – en skräddarsydd utbildning av Cruyff Institute… Läs mer

Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / Cop 102

Svensk Elitfotboll närvarar i Almedalen i sommar

Personal från Svensk Elitfotboll åker i sommar till Visby för att närvara under politikerveckan i Almedalen. Tanken är att nätverka… Läs mer

Goitom Larsson art

Lottat för de svenska lagen i Europa

De första kvalrundorna till Champions League och Europa League är lottade. AIK, Malmö FF och IFK Norrköping har fått sina första… Läs mer

JGh83XQE

Svensk fotboll eniga i kritiken mot polisens orimliga tillståndskrav

Svenska Fotbollförbundet (SvFF) och Svensk Elitfotbolls (SEF) styrelser har haft möte i helgen för att diskutera polisens nya strategi, med hårdare… Läs mer

Domare Stefan Johannesson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Djurgården den 6 maj 2019 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92292

Förändringar i regler efter sommaruppehållet

När Allsvenskan startar om igen efter uppehållet så finns det en del förändringar att hålla koll på. Det är små… Läs mer

Foto: Krister Andersson / Bildbyrån / Kod KA / Cop 147

Superettans omgångar 23-28 fastställda

Höstens omgångar för spelet i Superettan är nu fastställda och publicerade. Omgång 29-30 att fastställas senast åtta veckor innan aktuell… Läs mer