Elitfotbollens huvudpartner Unibet har under året skänkt totalt 240 000 kronor till vinnarna av Månadens spelare och Månades tränare i Allsvenskan och Superettan. Pengarna har vinnarna skänkt till samhällsengagemang som deras klubbar driver eller är inblandade i.
– Det gläder mig att Månadens Spelare och Tränare får mer och mer uppmärksamhet för varje månad som går. Det faktum att supportrarna är med och röstar fram vinnarna, och att vinnarna sedan donerar prispengarna på 10 000 kronor till olika hållbarhetsprojekt gör priset till mer än bara en utmärkelse för extraordinära prestationer, säger Anders Falk, sponsorchef på Unibet.

Varje månad skänker elitfotbollens huvudpartner Unibet 10 000 kronor till vardera vinnare av Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan. Dessa pengar får sedan skänkas till ett samhällsengagemang i sin klubb. Totalt sett har 6 stycken tränare och 6 stycken spelare fått utmärkelsen i vardera serie under 2022. Totalt skänks 240 000 kronor till några av elitfotbollens alla samhällsengagemang.

2022 års pengar har gått till följande samhällsengagemang:

April:
Månadens spelare i Allsvenskan i april, Williot Swedberg, Hammarby IF:
Swedberg skänker sina pengar till Hammarbys initiativ ”Samhällsmatchen” – som ser till att samla alla Hammarby Fotbolls engagemang och initiativ utanför de kritade linjerna.

Månadens tränare i Allsvenskan i april, Martí Cifuentes, Hammarby IF:
Även Månadens tränare i Allsvenskan Martí Cifuentes, väljer att skänka sina pengar till Hammarbys projekt ”Samhällsmatchen”.

Månadens spelare i Superettan i april, Jack Cooper Love, Skövde AIK:
Jack Cooper Love skänker sin vinstsumma till föreningen ”Fotboll mot Cancer” – en ideell förening som syftar genom event och fotboll bidra till att samla in pengar till cancerforskning.

Månadens tränare i Superettan i april, Tobias Linderoth, Skövde AIK:
Månadens tränare i Superettan Tobias Linderoth, skänker också sina pengar till föreningen ”Fotboll mot Cancer”.

220518 Skövdes Jack Cooper Lover och tränare Tobias Linderoth poserar för porträtt med utmärkelsen Månadens spelare och tränare med Matchdelegat Petter Grundel inför fotbollsmatchen i Superettan mellan Skövde AIK och Örebro den 18 maj 2022 i Skövde. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0275

Maj:
Månadens spelare i Allsvenskan i maj, Alexander Jeremejeff, BK Häcken:
Jeremejeffs vinstpengar går till BK Häckens initiativ ”Football Friday”. Ett aktivitets- och integrationsprojekt där ungdomar, 10–20 år, träffas och spelar spontanfotboll tillsammans varje fredagkväll.

Månadens tränare i Allsvenskan i maj, Per-Mathias Högmo, BK Häcken:
BK Häckens tränare Per-Mathias Högmo skänker även sina vinstpengarna till ”Football Friday”.

Månadens spelare i Superettan i maj, Amar Muhsin, AFC Eskilstuna:
Amar Muhsin väljer att pengarna ska gå till föreningen ”Grunden”, som är en förening som riktar sig till både vuxna och barn med funktionsvariationer och psykisk ohälsa. Föreningens syfte är att erbjuda sina medlemmar möjligheten att hitta på aktiviteter för att skapa gemenskap och en mötesplats där alla kan känna sig trygga.

Månadens tränare i Superettan i maj, Magnus Haglund, Halmstads BK :
Haglund väljer att skänka sina vinstpengar till Halmstad BK:s CSR-projekt ”Kompissnack”. Ett projekt som syftar till att främja barns- och ungas psykiska hälsa, att minska segregationen samt att öka delaktigheten och jämlikheten.

Juli:

Månadens spelare i Allsvenskan i juli, Alexander Jeremejeff, BK Häcken:
Jeremejeff väljer att skänka 10 000 kronor till BK Häckens sociala råd, ”Bikupan”. Bikupan är ett socialt råd som arbetar aktivt med att stärka idrottsmiljön för barn. De genomför ungdomsråd och öppna hus för att träffa föräldrar och ge en insikt i hur vuxna, tillsammans, kan stärka idrottsmiljön för barn i BK Häcken.

Månadens tränare i Allsvenskan i juli, Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, Djurgården:
Djurgårdens tränarduo väljer att skänka sina vinstpengar till idrottsföreningen ”Djurgården Skol IF”. Syftet med idrottsföreningen är att sätta Stockholms barn och unga i rörelse genom att integrera idrott och skola. Djurgårdens skol IF verkar för barn och ungdomar mellan 7-18 år och sker i direkt anslutning till skoldagen, under helger och skollov. Deltagande är gratis och barnen är med och bestämmer aktiviteterna.

Månadens spelare i Superettan i juli, Jack Cooper Love, Skövde AIK:
I Superettan vann Skövde AIK:s Jack Cooper Love utmärkelsen Månadens spelare för andra gången. Jack väljer även den här gången att skänka vinstsumman till den till Skövde AIK kopplade föreningen ”Fotboll mot Cancer” – en ideell förening som syftar genom event och fotboll bidra till att samla in pengar till cancerforskning.

Månadens tränare i Superettan i juli, Magnus Haglund, Halmstads BK:
Magnus Haglund blev Månadens tränare i Superettan för andra gången den här säsongen. Magnus Haglund kommer skänka 10 000 kr till ”Kompissnack”. En förening som arbetar med att främja barns och ungas psykiska hälsa, men även att minska segregationen samt att öka delaktighet och jämlikhet. 

Augusti:
Månadens spelare i Allsvenskan i augusti, Marcus Berg, IFK Göteborg:
Berg ger pengarna till ”IFK Göteborg i samhället”, som är samlingsnamnet på föreningens samhällsengagemang med fokus på bland annat på rörelseglädje och inkludering.

Månadens tränare i Allsvenskan i augusti, Martí Cifuentes, Hammarby IF:
Hammarbys tränare Martí Cifuentes blev i augusti Månadens tränare i Allsvenskan för andra gången den här säsongen. Precis som då skänker Cifuentes pengarna till Hammarbys ”Samhällsmatchen”.

Månadens spelare i Superettan i augusti, Viktor Granath, Västerås SK:
Granath har valt att skänka pengarna till den ideella föreningen ”Junos kamp”, som stöttar cancerdrabbade och svårt sjuka barn och deras föräldrar i Västerås med omnejd.

Månadens tränare i Superettan i augusti, Brynjar Gunnarsson, Örgryte IS:
Brynjar skänker pengarna till ”ÖIS Ungdomsfond”. En fond där ungdomsspelare i föreningen kan söka pengar till träningskläder, läger, medlemsavgifter eller andra utgifter kopplade till sitt fotbollsspelande.

221003 Värnamos Marcus Antonsson får pris som månadens spelare före fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Värnamo och Mjällby den 3 oktober 2022 i Värnamo. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / COP 147 / KA0210

September:
Månadens spelare i Allsvenskan i september, Marcus Antonsson, IFK Värnamo:
Antonsson väljer att skänka sina vinstpengar till utvecklandet av ”Nattfotboll” i Värnamo Kommun. Ett initiativ som riktar sig till ungdomar i åldern 13-18 år för att skapa samhörighet, bidra till ökad integration och hjälpa ungdomar med vuxna förebilder. 

Månadens tränare i Allsvenskan i september, Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, Djurgården:
Djurgårdens tränarduo vann i september den andra Månadens tränare för säsongen i Allsvenskan. Då som nu går pengarna till ”Djurgårdens Skol IF”, som sätter Stockholms barn och unga i rörelse genom att integrera idrott och skola.

Månadens spelare i Superettan i september, Viktor Granath, Västerås SK:
Granaths 10 000 kronor går den här gången till ”Skyhöga favoriter”, som stöder barn och unga i Västmanland. Genom den här organisationen kan föräldrar till barn mellan 7–15 år ansöka om idrottsstöd på 750 kronor. Dessa pengar används sedan till en av följande saker; betala medlemsavgifter, delbetala cup- och tävlingsavgifter eller köpa idrottsutrustning.

Månadens tränare i Superettan i september, Christer Mattiasson, IF Brommapojkarna:
Vinstpengarna skänks till ”Pontus Segerströms Minnesfond”, som varje år delar ut stipendium till ungdomsspelare i BP som agerar i Pontus anda.

Oktober:

Månadens spelare i Allsvenskan i oktober, Mikkel Rygaard, BK Häcken:
Rygaard väljer att skänka sina vinstpengar till BK Häckens ”Football Friday”. Ett aktivitets- och integrationsprojekt där ungdomar, 10–20 år, träffas och spelar spontanfotboll tillsammans varje fredagskväll.

Månadens tränare i Allsvenskan i oktober, Per-Mathias Högmo, BK Häcken:
Per-Mathias Högmo blev Månadens tränare i Allsvenskan i oktober. Även han skänker sina pengar till BK Häckens ”Football Friday”.

Månadens spelare i Superettan i oktober, Oscar Pettersson, IF Brommapojkarna:
Oscar väljer att skänka sina vinstpengar till ”Fonden Psykisk Hälsa”, som arbetar för att lägga en tydligare struktur för hantering, hjälp och förbyggande arbete för psykisk ohälsa bland barn och ungdomar.

Månadens tränare i Superettan i oktober, Christer Mattiasson, IF Brommapojkarna:
Mattiassons vinstpengar går till ”Pontus Segerströms Minne”, som varje år delar ut ett stipendium till en lovande ung spelare i Brommapojkarna.

221105 Brommapojkarnas Oscar Pettersson poserar för porträtt med utmärkelsen Månadens spelare inför fotbollsmatchen i Superettan mellan Brommapojkarna och Örgryte den 5 november 2022 i Stockholm. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN / COP 94 / JN0083

Svensk Elitfotbolls arbete med samhällsengagemang under 2022:

Klubbarnas fotbollsverksamhet håller tusentals barn och ungdomar i rörelse varje dag och elitfotbollens läktare har visat sig vara viktig plats för gemenskap och integration i samhället.

Svensk Elitfotboll vill fortsätta bygga på att skapa mer hållbara samhällen. Utöver det gemensamma samhällsengagemangsprojektet ”Månadens tränare” och ”Månadens spelare” med Unibet, har även dessa initiativ gjorts under 2022:

  • För att skapa mer hållbara samhällen har Svensk Elitfotboll haft flera sammankomster för offentlig sektor, näringslivet och fotbollsklubbarna – för att tillsammans kan påverka lokala samhällen i en positiv riktning.
  • Under 2022 initierades även en invertering av elitklubbarnas psykiska hälsa med Karolinska Institutet. En rapport som kommer att släppas i början av 2023.
  • I samband med årets pågående elkris, tog även Svensk Elitfotboll beslutet sänka elförbrukningen vid matcherna av Allsvenskan och Superettan.
  • Med anledning av den ryska invasionen, var Svensk Elitfotboll med och startade en insamling till förmån för krigsoffer i Ukraina.

Läs mer om Svensk Elitfotbolls hållbarhetsarbete HÄR.