Varje månad får vinnaren av Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan respektive Superettan 10 000 kronor vardera från elitfotbollens huvudpartner Unibet att skänka till sin klubbs samhällsengagemang. Maj månads prispengar går i huvudsak till barn och ungdomar.

I Allsvenskan utsågs Degerfors Victor Edvardsen till Månadens spelare i maj. Edvarsen som också utsågs till Månadens spelare i Superettan i oktober 2020 skänkte då sina vinstpengar till till klubbens arbete med parasport och till Suicide Zero.

I år har Victor Edvardsen valt att ge hälften av prispengarna till Suicide Zero och andra halvan till Degerfors Idrottsförenings ungdomsverksamhet. 

– Hälften av pengarna går till Suicide Zero. Dels för att det är en viktig organisation, men även för att de lyfter fram ett budskap som behöver få ännu mer uppmärksamhet. Andra halvan går till klubbens juniorer så att de får en liten skjuts på vägen, säger Victor Edvardsen.

Henrik Rydström i Kalmar FF blev Månadens tränare i Allsvenskan i maj. Han skänker sina pengar till Kalmar FF med hjärtat som bland annat finns till för att motivera och stimulera barnen till att fotboll handlar om glädje och gemenskap.

– Jag har valt att skänka pengarna till Kalmar FF med hjärtat som jobbar för att barn och ungdomar ska få en bra start i livet. Det blir ett väldigt bra tillskott för föreningen att kunna ta ytterligare kliv framåt i detta viktiga arbete, säger Rydström.

I Superettan blev AFC Eskilstunas Alexander Ahl-Holmström månadens spelare. Gotlänningen väljer att skänka sina pengar till föreningen Grunden i Eskilstuna. Föreningen Grunden är en ideell förening som jobbar för att personer med mental eller fysisk funktionsvariation ska få en så bra vardag som möjligt. AFC Eskilstuna har i flera år samarbetat med Grunden.

Alexander, som blev uppmärksammad på arenan när AFC Eskilstuna mötte Falkenbergs FF, säger så här om varför han skänker penarna till Grunden:
– Samarbetet med Grunden började långt innan jag kom till AFC och jag tycker det är ett fint initiativ. Jag hoppas att vi snart får deras stöd från läktaren igen och att dem kan göra något extra kul för de här pengarna. 

ESKILSTUNA 20210612 AFC Eskilstunas Alexander Ahl Holmström, mitten, tar emot priset som maj månads spelare av Alexander Ryssholm och Mikael Larsson innan lördagens fotbollsmatch i superettan mellan AFC Eskilstuna och Falkenbergs FF på Tunavallen. Foto: Per Karlsson

Månadens tränare i Superettan i maj blev IFK Värnamos Robin Asterhed och Jonas Thern. Duon som uppmärksammades när IFK Värnamo tog emot Trelleborgs FF på hemmaplan i Superettan skänker sina 10 000 kronor till klubbens ungdomsprojekt som de driver tillsammans med Värnamo kommun.

– Vi väljer att skänka pengarna till vår grupp i föreningen som jobbar i ett ungdomsprojekt tillsammans med Värnamo Kommun. Projektet försöker nå ut till barn och ungdomar i kommunen för att de skall hitta idrotten och en aktiv fritid. Med pengarna från Unibet kan vi nu genomföra fler aktiviteter under sensommaren, menar firma Asterhed och Thern.   

Månadens tränare utses sju gånger per säsong. I juryn sitter samtliga 16 huvudtränare, eller lagkaptener, samt sportjournalister från riksmedia och från lokalmedia i de samhällen där Allsvenskan eller Superettan spelas. Juryn röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna.

En totalsumma räknas sedan samman där media, lagkaptener och supportrar står för varsin tredjedel och en vinnare utses. Varje vinnare får 10 000 kronor vardera av Unibet att skänka till valfritt samhällsengagemang i sin klubb.

Vinnare 2021:
Månadens spelare Allsvenskan:

April: Aslak Fonn Witry, Djurgårdens IF
Maj: Victor Edvardsen, Degerfors IF

Månadens tränare Allsvenskan:
April: Kim Bergstrand/Thomas Lagerlöf, Djurgårdens IF
Maj: Henrik Rydström, Kalmar FF

Månadens spelare i Superettan:
April: Mathias Karlsson, GAIS
Maj: Alexander Ahl-Holmström, AFC Eskilstuna

Månadens tränare i Superettan:
April: Stefan Jacobsson, GAIS
Maj: Robin Asterhed/Jonas Thern, IFK Värnamo