När Gothia Cup kunde avgöras för första gången på tre år så blev AIK mästare i SEF Trophy för P15-lag. Samtidigt nåde BK Häcken en finalplats i båda elitklasserna, Puma Trophy för P17-lag samt i nämnda SEF Trophy.

I P15-klassen SEF Trophy ingår 32 lag, alla svenska akademier. Turneringen spelas i Göteborg parallellt med Gothia Cup. Matcherna spelas på Gothia Park Academy och på Bravida Arena på Hisingen. Finalen spelas på Heden i Göteborg. I årets upplaga drabbade AIK och BK Häcken samman i finalen.

AIK satte tonen direkt i matchen. Och resten av matchen var en fulländad fotbollssymfoni från lagets sida. Grunden lades tidigt: 1-0 gjorde Kalle Hagen i samband med en hörna redan i den tredje minuten, och i den elfte kom 2-0 tack vare Sixten Gustafssons kraftfulla nick. Häcken var samtidigt inte ofarligt och hade, med marginalerna på sin sida, kunnat få in den reducering som skulle ha väckt liv i matchen. Men istället sprintade Linus Järeteg ifrån sin bevakare precis före pausvilan och fintade bort både back och målvakt innan han rullade dit 3-0.

– Vi har stöttat varandra hela vägen så det här känns jättebra, säger lagkaptenen Sixten Gustafsson efter 3-0-segern på SKF Arena.

Tränaren Jonas Rosén, som fick en sedvanlig segerdusch direkt efter slutsignalen, log också brett efteråt:
– Det känns naturligtvis skönt. Det har varit en lång vecka och jag tycker att finalen blev bra utifrån vårt sätt att spela fotboll och vår identitet, säger han.

220723 Häcken spelare deppar efter finalen i Gothia Cup, grupp B17E, mellan Right to Dream och Häcken den 23 juli 2022 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0308

BK Häcken nådde finalen också i P17-turneringen, Puma Trophy. Puma Trophy är en talangturnering för 17-åringar som ingår i Gothia Cup. 24 inbjudna lag (14 från Sverige och 10 från utlandet) deltar i P17-turneringen. Matcherna spelas på Heden i Göteborg och på Valhalla IP. Finalen spelas på Gamla Ullevi.

Right to Dream var storfavoriten som också höll för trycket i Gothia Puma Trophy.
Men i finalen pressades man hårt av Häcken.
– Jag tycker faktiskt att vi är det bättre fotbollslaget över 60 minuter, säger tränaren Mikael Olausson efter 2-4-förlusten på Gamla Ullevi.

Vid ställningen 2-1 till Riga to Dream så låg BK Häcken på för en kvittering, men nådde i slutändan inte ända fram. Istället kunde ghananerna utöka till 4-2 i slutminuten, och därmed återigen titulera sig Gothia Puma Trophy-mästare.
– Jag är inte nöjd, men stolt över insatsen. Jag tycker faktiskt att vi är ett bättre fotbollslag idag än vad de är. Vi kontrollerar matchbilden och i andra halvlek är det inte ofta som de har bollen, och när de har den så är det i korta perioder. Vi tog ett stort steg framåt, och killarna ska vara stolta över sin utveckling och den fotboll de spelar, säger tränaren Mikael Olausson.

Han kan också blicka tillbaka på en väldigt stimulerande fotbollsvecka.
– Det är alltid utvecklande att möta en annan typ av fotboll, en lite tuffare och hårdare fotboll, och att killarna får fortsätta att sätta sina kunskaper på prov och visa mod. Det var ingen i Häcken som visade någon överdriven respekt idag för Right to Dream. Jag tänker att om de kan göra det här mot dessa så kan de göra det i nästa steg också, och det tror jag att killarna tar med sig: hur duktiga de är.

SEF Trophyfinal:
AIK – BK Häcken 3-0 (3-0)
SKF Arena, Göteborg

Gothia Cup, Gothia Puma Trophyfinal:
Right to Dream – BK Häcken 4-2 (1-1)
Gamla Ullevi, Göteborg

Fakta Unicoach:
Unicoach är Svensk Elitfotbolls och Unibets långsiktiga och gemensamma satsning för att utveckla framtidens svenska elitfotboll tillsammans med 32 klubbars akademier. Genom resurser, utbildning och ledarskap skapar vi tillsammans förutsättningar för en fortsatt positiv utveckling. Visionen är att tillsammans utveckla Nordens främsta akademiverksamheter för svensk elitfotbolls framtid.

Unibet går in med 15 miljoner i Unicoach. Resurserna kommer att fördelas på de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan utifrån Svensk Elitfotbolls fastställda certifieringsprocess. Det övergripande målet med samarbetet är att skapa framtida elitspelare till våra elitklubbar.