Landets fyra nordligaste klubbar som en gång spelat i Allsvenskan fick i sommar sina jubileumsbollar.

Svensk Elitfotboll delar med tanke på 100-årsjubileet av Allsvenskan i sommar ut jubileumsbollar till samtliga 67 klubbar som en gång spelat i Allsvenskan. Klubbarna som idag spelar i Allsvenskan eller Superettan uppmärksammas i samband med jubileumsomgångarna i Allsvenskan i mitten av augusti medan de 37 klubbar som idag inte tillhör elitfotbollen får bollarna via personliga besök i deras hemstäder.

Under början av juli fick landets fyra nordligaste klubbar som en gång spelat i Allsvenskan sina jubileumsbollar.

Screenshot

I Sundsvall möte IFK Sundsvalls klubbchef Michael Brundin upp för att ta emot klubbens jubileumsboll. IFK Sundsvall gjorde fem säsonger i Allsvenskan på 70- och 80-talet, varav den senaste 1981. Den bästa placeringen i Allsvenskan var en sjundeplats 1980. Idag spelar IFK Sundsvall i Division 4.

Umeå har haft två klubbar i Allsvenskan. IFK Holmsund och Umeå FC. IFK Holmsund gjorde 1967 sin hittills enda allsvensk säsong. Där skrapade man ihop endast sju poäng och fick därefter se sig utslagna. När IFK Holmsund mötte GAIS hemma i snö och minusgrader den 29 oktober 1967 kom endast 137 betalande vilket än idag är rekordet för minst antal betalande åskådare i en allsvensk match, pandemin borträknat.

Umeå FC var uppe i Allsvenskan så sent som 1996, till dags dato klubbens enda säsong i högsta serien. Klubben föll ut efter kvalspel mot Ljungskile SK och har sedan dess aldrig lyckats ta sig tillbaka även om det var nära 1998 då Örgryte IS blev för svåra i kvalet uppåt. I mitten av augusti i år så kommer Umeå FC att spela i retrotröjor från 1996 i Division 1-matchen mot Piteå IF för att hedra det allsvenska 100-årsjubileet. Jubileumsbollen togs emot av Umeå FC:s klubbchef Markus Wikström.

IFK Luleå gjorde sin hittills enda säsong i Allsvenskan 1971. Laget som hade mellan 9 000 och 10 000 betalande åskådare i snitt per match började serien väldigt bra men fick det betydligt tuffare under hösten och åkte där efter ur Allsvenskan efter bara en säsong. 1992 var IFK Luleå nära att gå upp i Allsvenskan igen men förlorade kvalet mot Västra Frölunda IF efter att ha klappat ihop i den andra halvleken i matchen i Göteborg. Jubileumsbollen togs emot av IFK Luleås lagkapten från 1971, Ragnvald ”Ragge” Bogren.

Övriga norrlandsklubbar som en gång i spelat i Allsvenskan, GIF Sundsvall, Östersunds FK, Gefle IF och Sandvikens IF, får sina bollar i samband med match i Superettan i augusti. Brynäs IF och Sandvikens AIK får sina bollar i samband med personliga besök lite senare i sommar.