De allra första matcherna i Allsvenskan 1924 spelades den 3 augusti. För att fira och hylla den allsvenska starten för 100 år sedan så kommer två hela omgångar av Allsvenskan 2024 – omgång 19 och 20 – att vara så kallade jubileumsomgångar där klubbarna i Allsvenskan ombeds att spela i retrotröjor för att hylla historien.

Varje allsvensk klubb kommer spela en hemmamatch under omgång 19 eller 20. Klubbarna bestämmer själva om de vill ta fram en retrotröja och i så fall vilken retrotröja de vill spela i. Klubbarna äger också själva kommunikationen runt detta. Tanken är att varje hemmalag spelar i sin tröja men om de vill, och om färgerna på motståndet tillåter det, så får man även spela bortamatchen i den här omgången i retrotröjan.

– Jubileumsomgångarna blir en central del av hundraårsfirandet och vi hoppas att så många klubbar som möjligt väljer att ta fram en retrotröja. Vi är otroligt stolta över vår historia och det ska bli väldigt spännande att se vilka säsonger och tidsepoker som klubbarna väljer att uppmärksamma genom sina tröjor, säger Johan Lindvall, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Matcherna i omgångarna är inte datumbestämda ännu men kommer att spelas helgerna 18 och 25 augusti.

På https://allsvenskan.se/nyheter/category/100ar/  kan du läsa om rekorden, ögonblicken, legendarerna och mycket annat från Allsvenskans 100-åriga historia.

Allsvenskan – 100 år av fotboll. På riktigt.