Svensk Elitfotboll är tillsammans med Elitfotboll Dam en del av Svenska Fotbollförbundets arbetsgrupp som hanterar virusfrågan. Alla parter följer utvecklingen och är redo att ta snabba beslut.

Här är det senaste runt vad som händer inom elitfotbollen just nu:

19 mars:
Det är nu formellt beslutat att starten av Allsvenskan, OBOS Damallsvenskan, Superettan och Elitettan är uppskjuten. Beslutet är fattat i enlighet med de målsättningar som Svensk Elitfotboll (SEF) och Elitfotboll Dam (EFD) på respektive håll enades om under onsdagen, vilket skulle innebära start för de olika serierna i slutet av maj eller i början av juni.
SvFF, SEF och EFD har i samråd också beslutat att kvarvarande matcher i Svenska Cupen damer och herrar skjuts på framtiden med målbilden att återuppta spelet i anslutning till seriestart.

18 mars:
De 32 medlemsklubbarna i Svensk Elitfotboll tog idag ett inriktningsbeslut på ett extra klubbchefsmöte att premiärerna av Allsvenskan och Superettan på grund av coronaviruset bör skjutas upp till senast början av juni. Svenska Fotbollförbundet ska nu ta ställning till klubbarnas önskemål, och i samverkan med SEF ta fram förslag på en konkret spelordning att fastställa.

Ambitionen att ligorna ska starta senast i början på juni stöttas av Svensk Elitfotbolls samtliga klubbar, våra huvudpartners i form av Discovery och Unibet och presenting partners DHL och OBOS samt Svenska Fotbollsupporterunionen (SFSU). 

17 mars:
I och med att Uefa tisdag eftermiddag meddelat beslut kring den internationella fotbollen har nu en av förutsättningarna för att lägga pusslet för den svenska fotbollen klarnat något. När det gäller säsongsstarten för de nationella serierna och slutförandet av Svenska cupen herrar och damer pågår nu ett intensivt arbete för att komma till beslut om bästa upplägg givet det rådande läget.

På omedelbar kort sikt är det beslutat att det inte heller den kommande helgen blir något spel i vare sig Svenska cupen herrar och damer eller Ligacupen. Även den enstaka match som skulle inleda P17-allsvenskan skjuts upp. Däremot kommer matcherna i SFL-slutspelet att spelas enligt plan, utan publik.
Samtliga dessa beslut har fattats i samråd av SvFF, SEF och EFD med beaktande av synpunkter och önskemål från de inblandade föreningarna.

Tillsammans arbetar nu SvFF, SEF och EFD intensivt med analys av det rådande läget, förankringsprocess och därefter beslut, så snart som det låter sig göras.
Grundproblematiken med coronautbrottet och myndigheternas beslut och rekommendationer följs noga dag för dag, vilket naturligtvis också har stor inverkan på vilka beslut som kan komma att fattas.

16 mars:
Under måndagen genomfördes ett extrainsatt Klubbchefsmöte via video där samtliga 32 klubbar deltog. Under mötet framkom följande:

”Coronaviruset har drabbat samhället hårt, och vi vill prioritera att ta vår del av ansvaret för att motverka smittspridningen. Men, vi vill givetvis också spela Allsvenskan och Superettan och vi vill i första hand göra det med publik. Vi har därför tillsammans med klubbarna tittat på olika alternativ för när och hur vi kan spela årets säsong av Allsvenskan och Superettan samt samlat in klubbarnas åsikter runt detta. Vi har samsyn om att vi strävar efter att hitta en så sen spelstart som möjligt för att uppnå syftet att kunna spela ligorna med publik när det är möjligt med hänsyn taget till myndigheternas beslut.

Nästa steg blir att föra en dialog tillsammans med SvFF om alternativ kring hur vi kan genomföra säsongen på bästa sätt, men vi behöver också vänta in resultatet av UEFA:s möte imorgon innan vi vet vilka beslut vi kan ta. UEFA:s beslut gällande sommarens EM-slutspel är avgörande för hur vi kan genomföra säsongen, samt givetvis också Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringens beslut.

För att klubbarna ska kunna förbereda sig på bästa sätt för en säsong så har vi tagit beslut att träningsmatcher kommer att spelas och att de kommer att spelas utan publik.

Ytterligare besked kommer löpande under veckan varefter det hänt något”

14 mars:
Den nystartade säsong två av eAllsvenskan pausas tills vidare på grund av coronaviruset

13 mars:
Med hänsyn till den extraordinära situation som råder till följd av Coronaviruset och för att undvika smittspridning har SEF:s styrelse beslutat att skjuta upp SEF:s årsmöte såväl som medlemsmöte. SEF:s årsmöte kommer nu istället hållas i september 2020.

Upptaktsträffar
Svensk Elitfotboll och Discovery har beslutat att ställa in de planerade upptaktsträffarna för Allsvenskan och Superettan. Allt i enlighet med de riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och Regeringen som finns avseende att minimera smittspridningen av Coronaviruset.

– Upptaktsträffarna ligger i närtid, och därför väljer vi att ställa in dessa evenemang i dess nuvarande form. Vi vill minska risken för smittspridning och kommer att följa utvecklingen framöver för att se hur startskottet av ligorna ska gå till, säger Kaveh Sarvari, Evenemangs- och Privatmarknadsansvarig i Svensk Elitfotboll. 

Allsvenskans upptaktsträff skulle ha gått av stapeln den 24 mars på Clarion Hotel Arlanda Airport, och Superettans motsvarighet den 31 mars, på Clarion Hotel Post i Göteborg. 

Svenska Cupen/Ligacupen
Efter ett initiativ från föreningarna så beslutade ett möte mellan Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam under fredagseftermiddagen att helgens matcher i Svenska Cupen kommer att skjutas upp.
Föreningarna vill avstå spel för att inte riskera att bidra till ökad smittspridningen av det nya coronaviruset.

Med anledning av spridningen av det nya coronaviruset har Svensk Elitfotboll tillsammans med klubbarna beslutat att skjuta upp helgens Ligacupmatcher för P16, P17- och P19-lagen, efter rekommendation från Svenska Fotbollförbundet.

12 mars:
Nu står det dock klart att vi i samverkan med Polismyndigheten beslutat att ställa in nästa veckas säkerhetskonferens 17-18 mars med klubbarnas säkerhetsansvariga, SLO:er och Polismyndigheten. Allt i enlighet med de riktlinjer som finns avseende att minimera smittspridningen, samt det allmänna läget vad gäller Coronaviruset.

SEF stängde i dag sitt kontor och uppmanade all personal att jobba hemifrån för att hjälpa till att förhindra eventuell smittspridning. Ett enkelt beslut att fatta givet att SEF har väldigt mobila medarbetare som är utspridda i landet, och ett modernt och rörligt arbetssätt där nästan alla kan jobba hemma.