(SEF:s kansli, fr.v Ola, Stefan, Madde, Åsa, Magnus och Mats. Anders Nyberg saknas på bilden)

Ja, detta har varit ett händelserikt år, minst sagt… Först och främst måste vi givetvis nämna det faktum att vi haft en härlig utveckling för den svenska elitfotbollen detta år. Nya arenor, stigande publiksiffror och fler som tittar på våra matcher via tv och web.  Fantastiskt kul och ett bevis på att ett ökat fotbollsintresse gör att både arenabesöken och tv-tittandet kan gå upp samtidigt.

Ett extra grattis till Malmö FF som segrade efter en tuff höst där flera möjliga seriesegrare fanns, men i slutändan var det klart redan innan sista omgången. I Superettan gratulerar vi Falkenberg som tillsammans med Örebro får kliva upp till nästa år. Nya i Superettan blir Husqvarna och Sirius, välkomna till SEF!

GIF Sundsvall föll i kvalet, och får ta nya tag mot Allsvenskan nästa år. Men, den uppmärksamhet som laget skapade kom inte bara från de sportsliga resultaten. Kevin Walker klev in i svenska folkets hjärta i och med segern i Idol. Otroligt starkt att kunna kombinera slutspelsfotboll med allt Idol medförde. För laget och för ligan är detta givetvis en udda företeelse, men tveklöst är det bra för oss att det finns starka profiler. Nu kanske vi inte får se fotbollspelare i Idol igen på ett tag, men profilskapandet är viktigt!

2013 var året då SEF etablerade sig i Solna, i närheten av våra partners och SvFF. På listan över vad som gjorts i resan mot ”ett starkare SEF” har vi kunnat bocka av väldigt mycket under året. Flytten, ersättare till personal som slutat, nya kompetenser in i SEF, nya avtal med SvFF om arbetet med våra ligor klara, eget mediaavtal klart, nytt avtal med Svenska Spel nästan klart, poliskostnadsfrågan avklarad, SLO-arbetet etablerat, Stå Upp För Fotbollen, relationen med SFSU, Veckans Match, nya marknadssatsningar och inköp av CRM-system har beslutats tillsammans med att vi påbörjat utvecklingen med TV4-gruppen inför framtiden. När Svenska Spels avtal är klart tillkommer nya resurser och många mycket spännande satsningar inför 2014.

Kommunikativt har Åsa Friberg i sin nya roll bland annat sett till att SEF tagit starka steg framåt med nya IT-plattformar och engagemang i sociala medier och digitala nyhetsbrev, ett område som utvecklas snabbt!

Idrottsligt har Stefan Lundin drivit talangutvecklingsarbetet med certifiering och akademitänk, och samarbetet med både SvFF och distrikten utvecklas hela tiden. Mycket kul att känna att vi alla nu samverkar mot gemensamma mål!

Ola Rydén arbetar i full fart med serieplanering, säkerhet och publik/arenautveckling, tävlingsfrågor, regelverk, utbildning etcetera. Jag tror alla som känner Ola vet hur många frågor som hamnar här. För att klara av att satsa mer på evenemangsutveckling till nästa år stärker vi nu upp Olas arbete med en kompletterande ligakoordinator.

Madeleine Ödquist arbetar med SUFF, och vi har via hennes engagemang dels kunnat fullfinansiera projektet samt tagit in en ytterligare klubb och hela SLO-gruppen som nu samordnas via SEF. När Svenska Spels avtal skall dras igång nästa år blir ”Madde” en nyckelperson för all aktivering som Key Account för detta avtal.

Magnus Linder kom in i somras och bygger nu nya marknadsplattformar samt digitala och andra intäkter för ligan. Inte minst med ett nytt gemensamt CRM-system och digitala försäljningsidéer kan vi snart öka intäkterna på helt nya områden. Nästa år satsar vi på att höja ligans och lagens identitet, inte minst med kampanjer för att fira Allsvenskan 90 år.

Anders Nyberg arbetar med vår ekonomi och att utveckla nya grunder för vår styrning och uppföljning, inte minst viktigt med de nya krav som ställs på oss från våra partners.

Slutligen arbetar Tommy Theorin som vd vidare med att utveckla vårt delägda dotterbolag Sportomedia där CRM och WiFi har varit (och är) prioriterade frågor.

Undertecknad och vår ordförande Lars-Christer Olsson har hittills arbetat med att få till grunderna för att komma framåt med ligans utveckling. Allt från att landa de stora avtalen till frågor om samarbete med SvFF och partners, rättighetsuppgörelser, supporterstrategier och politisk påverkan har tagit mycket kraft – men också varit framgångsrikt. Tuffa krav och tufft tempo, det ger resultat.

Vi jobbar alltså än så länge med att slutföra arbetet med att skapa oss resurser och förutsättningar att komma framåt i NBL17, men klart är att det nu börjar bli dags för att SEF och våra klubbar tar gemensamma tag och att alla inser att utveckling kräver en hel del nya tag. Att köra på som vanligt och nå NBL-17 är en omöjlighet. Vår styrelse trycker på stenhårt om SEF:s och kansliets del i den utvecklingen, och nu ökar behovet att varje klubb funderar på vad som krävs utöver det arbete som görs sedan tidigare. För kansliet kan inte lösa detta själva.

Detta är vår viktigaste utmaning nu, att komma framåt genom att alla delar av SEF-familjen på allvar lägger till gemensamma mål och egna ansträngningar för utveckling utöver det som krävs för att leverera det som redan krävs för vardagens behov. Att driva utveckling är inte lätt, då alla resurser oftast redan är 110 procent uppbokade på att klara av befintliga behov. Ändå skall och måste vi komma vidare. Spännande… Nästa år blir året då vi kommer att behöva börja jobba tillsammans på ett nytt sätt.

Med detta sagt vill vi tacka för ett fantastiskt kul år, med massor av känslor, glädjeämnen och bedrövelser om vartannat. Med lite distans till detta kan vi känna att vi kommit framåt ganska bra, även om vissa frågor varit segare än man önskat.

Nästa år blir ännu roligare i takt med att vi utvecklas, men också ännu mer jobb innan alla pianon är självspelande. Vi ser fram mot den resan tillsammans med er, med vår styrelse, kansliet och våra partners!

Slutligen vill vi passa på att önska er alla en God Jul och Ett Gott Nytt År.

Mats Enquist

EXPRESSBILD (10)