Årets bästa spelare i P19 Allsvenskan är utsedda. Samtliga vinnare fick på tisdagskvällen mottaga sina utmärkelser på scen i direktsändning på Allsvenskans Stora Pris.

Tanken är spelarna som vinner utmärkelsen ska kunna bli nästa säsongs årets unga spelare i Allsvenskan.

2022 års vinnare är följande spelare:
Årets Unicoachmålvakt: André Picornell, Djurgårdens IF
Årets Unicoachback: Felix Eriksson, IFK Göteborg
Årets Unicoachmittfältare: Victor Andersson, AIK
Årets Unicoachforward: Deniz Gül, Hammarby IF

André Picornell, Djurgårdens IF är vinnare av Årets Unicoachmålvakt. Under säsongen spelade Picornell 18 matcher i P19 Allsvenskan samt i P18-landslaget. Säsongen kröntes av debuten i Allsvenskan.

Motivering: ”Under sin första säsong i Djurgården blev André Picornell direkt en tongivande spelare. Med sin säkra positionering och sitt stora mod stod han för flera matchavgörande räddningar i P19 Allsvenskan. 18-åringen fick också sitta på bänken i såväl Allsvenskan som Europaspelet, och visade överlag en imponerande vilja att utvecklas och bli bättre.

Årets Unicoachback är IFK Göteborgs Felix Eriksson. Felix varvade spel i P18-landslaget med att göra 18 matcher och två mål för IFK Göteborg i årets P19 Allsvenskan. Utöver det har Felix också fått debutera i Allsvenskan under året.

Motivering: ”2022 blev en intensiv och utvecklande säsong för Felix Eriksson, vars insatser i P19 Allsvenskan öppnade dörren på glänt till A-laget. Den ambitiöse och mångsidige försvararen, som imponerade stort under hela året, fick i slutändan göra två matcher i Allsvenskan och visade även där sin stora talang.”

AIK:s Victor Andersson vinner Årets Unicoachmittfältare. Under säsongen gjorde Victor 17 mål på 21 matcher i P19 Allsvenskan. Ett vinnande spel som så småningom också ledde till debut i Allsvenskan.

Motivering: ”Det har varit ett häftigt 2022 för Victor Andersson. 18-åringens målmedvetna inställning och fysiska utveckling gjorde honom till en av de ledande spelarna i P19 Allsvenskan, där han stod för 17 mål på 21 matcher. De insatserna ledde också till hans debut i Allsvenskan och ett färskt femårskontrakt med AIK.

Årets Unicoachforward är Hammarbys målspruta Deniz Gül. Gül vann med sina 24 mål på lika många matcher skytteligan för hela P19 Allsvenskan.

Motivering: ”En explosionsartad utveckling under de senaste säsongerna har gjort Deniz Gül till en av de mest spännande anfallarna i Sverige. Under 2022 gjorde han 24 mål för Hammarby i P19 Allsvenskan och vann därmed skytteligan. Den explosive och kraftfulle forwarden har även fått sitta på bänken i A-laget, och redan tackat nej till utländska anbud.

Fakta
Årets Unicoachspelare går till en spelare per lagdel född 2003 eller 2004, som den senaste säsongen gjort utmärkande insatser i P19 Allsvenskan (minst 10 matcher) och som visat mognad och ledaregenskaper i sitt spel. Meriterande är om spelaren även fått göra inhopp på seniornivå i Allsvenskan eller Superettan under säsongen (Max tio matcher under säsongen). 

I juryn sitter Svante Samuelsson, sportchef på Svensk Elitfotboll, Thomas Hasselgren, akademiutvecklare Svensk Elitfotboll och Anders Falk, Sverigechef på Unibet.

Utöver spelarpriserna så kommer även pris delas ut till årets Unicoachklubb samt till årets Unicoach, som går till årets främsta ledare. Dessa vinnare blir offentliga i januari, i samband med att resultatet för årets certifiering presenteras. I de två sistnämnda kategorierna finns inga nominerade utan endast en vinnare kommer att tillkännages.