För första gången någonsin delar Svensk Elitfotboll ut utmärkelser till framstående klubbar, tränare och spelare i svenska fotbollsakademier. Här är vinnarna av Årets Unicoachspelare, Årets Unicoachklubb samt Årets Unicoach.

Årets Unicoachspelare
Målvakt:
Gustav Leijon, Örebro SK

Örebro SK gick som tåget i P19 Allsvenskan och hade vid tillfället när serien avbröts en finalplats inom räckhåll. En starkt bidragande orsak till det var målvakten Gustav Leijon. Gustav Leijon har under säsongen också tränat med Örebro SK:s a-lag och har även suttit på bänken i Allsvenskan.

Motivering:
Gustav Leijon är en laglojal och reflexsnabb målvakt som under 2020 utvecklade spelet i luften och spelet med fötterna. Gustav Leijon har med sitt målvaktspel varit en starkt bidragande orsak till framgången för Örebro SK:s P19-lag 2020.

Back:
Melker Jonsson, Djurgårdens IF

200801 Djurgårdens Melker Jonsson efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Djurgården och Häcken den 1 augusti 2020 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0014

Djurgårdens försvarare Melker Jonsson inledde säsongen i P19 Allsvenskan och var en stark kugge i det DIF som jagade Örebro i kampen om finalplatsen från den Norra Allsvenskan. Under hösten spelade Melker Jonsson dessutom in sig i Djurgårdens seniortrupp och debuterade även i Allsvenskan.

Motivering:
Melker Jonsson har snabbt tagit stora steg i sin utveckling vilket under säsongen 2020 gav honom både ett lärlingsavtal med A-truppen samt en debut i Allsvenskan. Melker Jonsson har varit en fin referens för spelare i P19, då han även spelar de flesta matcherna i grundserien. 

Mittfältare:
Samir Maarouf, BK Häcken

201003 Häckens Samir Maarouf värmer innan fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Häcken och Falkenberg den 3 oktober 2020 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0044

Mittfältare Samir Maarouf visade sina färdigheter när han var med och förde sitt BK Häcken till en ohotad topplats i P19 Allsvenskan Södra. Maarouf spelade också hela matchen när BK Häcken besegrade Hammarby i finalen av Ligacupen. 2021 tillhör Maarouf BK Häckens a-trupp.

Motivering:
Samir Maaroufs styrkor är det offensiva spelet samt att han redan är en frisparksskytt av högsta allsvenska klass. Samir gjorde avgörande insatser i BK Häckens P19-lag, när de dels vann Ligacupen och dels toppade P19 Allsvenskan i stor stil och belönades i november med ett A-kontrakt med BK Häcken.

Forward:
Erik Ring, AIK

201108 Djurgårdens Elliot Käck och AIK:s Erik Ring under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Djurgården och AIK den 8 november 2020 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0033

AIK:s anfallare Erik Ring inledde säsongen i P19 Allsvenskan och spelade där merparten av matcherna. Under hösten flyttades Ring över till AIK:s seniortrupp där han också fick debutera i Allsvenskan.

Motivering:
Erik Ring är en bolltrygg spelare som med sitt kraftfulla driv och ständiga blick framåt i planen kan hota både med avslut och framspelningar. Erik Ring är en förebild för unga spelare, både i hur han har hanterat motgångar och hur han målinriktat har jobbat hårt. Säsongen 2020 varvade Erik Ring spel i P19 Allsvenskan med spel i Allsvenskan med AIK.

Årets Unicoachklubb:
AIK

200614 AIK:s Robin Tihi jublar efter sitt 0-1 mål under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Örebro och AIK den 14 juni 2020 i Örebro. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0005

AIK är den klubb i Sverige som utvecklades mest under 2020, om man tittar på förbättrade poäng i Svensk Elitfotbolls certifiering. Klubben tog under året också hem titeln i Ligacupens P17-klass efter finalseger borta mot Malmö FF. P19-laget spelade slutspel i P19 Allsvenskan. I seniortruppen fick unga spelare som Robin Tihi, Eric Kahl och Erik Ring regelbundet med speltid.

Motivering:
AIK har utvecklat sin verksamhet på ett imponerande sätt de senaste åren. 2020 har klubben rejält förbättrat sina poäng i certifieringen där AIK har fått flest poäng för verksamhetsområdena A-F. Klubben har också fått poäng för fler spelare under 2020 än tidigare år. Under säsongen har AIK lyft fram många egna spelare på allsvensk nivå däribland Eric Kahl och Robin Tihi som båda två spelat merparten av matcherna i ligan. Klubben fokuserar på individ och utveckling snarare än vinna här och nu.

Årets Unicoach:
Johan Bergström, Halmstads BK

200926 Halmstads tillfälliga tränare Johan Bergström under fotbollsmatchen i Superettan mellan Halmstad och Ljungskile den 26 september 2020 i Halmstad. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / COP 147 / KA0040

Halmstads BK:s Johan Bergström utses till årets ungdomstränare i Sverige. Bergström som varit HBK trogen i tio år ansvarar de senaste fyra åren för HBK:s P19-lag. Bergström hade i sin första kull helhetsansvar för Halmstads lovande 99:or med bland annat Sead Haksabanovic, Gabriel Gudmundsson och Rasmus Wiedesheim Paul samt Jonatan Svedberg och Emil Tot Wikström som fick sina genombrott i HBK 2020. 

Motivering:
Johan Bergström är en ung kommande elittränare som går en ljus framtid till mötes. Bergström har varit i Halmstads BK i tio år och har sakta men säkert blivit ”expert” på att utveckla först 15-16-åringar och nu de senaste fyra åren spelarna i 19-årstruppen. Parallellt med detta har Bergström tränat HBK:s NIU-spelare på Sannarpsgymnasiet. Johan är en välutbildad fotbollstränare med stort kunnande men också pedagogisk och entusiasmerande och har ett öppet sinnelag för att hela tiden utveckla sig själv som ledare. Johan Bergström har tagit ett stort ansvar i att förvalta och utveckla HBK:s framgångsrika akademi.

Fakta årets Unicoachpriser:
Utmärkelserna är nya för den här säsongen och delas ut inom ramarna för Unicoachnätverket. Juryn består av Thomas Hasselgren och Svante Samuelsson, akademichefsutvecklare respektive Sportchef på Svensk Elitfotboll, samt Per Carlander, Sverigechef på Unibet, och Anders Falk, Sponsorchef på Unibet.

Årets Unicoachspelare går till en spelare i varje lagdel (målvakt, back, mittfältare och forward) som den senaste säsongen gjort utmärkande insatser i P19 Allsvenskan, visat mognad och ledaregenskaper i sitt spel. Spelaren, som ska vara född 2001 eller 2002, ska under säsongen ha gjort ett starkt avtryck i P19 Allsvenskan. Om man under året börjat etablera sig i Allsvenskan eller Superettan får han inte ha deltagit i mer än 10 matcher där för att kunna nomineras till Årets Unicoachspelare. Spelaren som vinner utmärkelsen ska kunna bli nästa säsongs årets unga spelare i Allsvenskan.

Årets Unicoachklubb går till den elitklubb som under det senaste året gjort störst framsteg i SEF:s certifiering av alla akademier i Unicoachnätverket, gällande att utveckla sin egen förening, som nått framgångar under årets ungdomstävlingar och som givit matchning till unga spelare på a-lagsnivå.

Årets Unicoach blir en ledare som under året har gjort ett ambitiöst och engagerat arbete med utbildningen av klubbens unga spelare, och som förtjänar att uppmärksammas extra mycket.