Samtliga fyra vinnare av Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan får 10 000 kronor vardera från Unibet att skänka till valfritt samhällsengagemang i klubben. Augusti månads vinstpengar går till engagemang som hjälper barn och unga och missbrukare.

AIK tog en dubbel i Allsvenskan när klubben tog hem både Månadens spelare och Månadens tränare. AIK:s tränare Bartosz Grzelak skänker sina pengar till organisationen Maskrosbarn som klubben samarbetar med.

– Alla barn förtjänar en trygg uppväxt. I Sverige finns det 500 000 barn som har minst en förälder som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. Därför väljer jag att skänka pengarna till Maskrosbarn som jobbar för att förbättra barns vardag, motiverar Bartosz Grzelak sitt val.

Alexander Milosevic, som blev Månadens spelare i Allsvenskan, skänker sina pengar till Quaison Foundation.

– När man är ung är det viktigt med positiva förebilder. Quaison Foundation gör ett fantastiskt jobb i områden där barn och ungdomar kanske inte alltid är vana vid att bli sedda. För mig är det en självklarhet att stötta ett sådant initiativ, säger Alexander Milošević.

I Superettan blev Helsingborgs IF:s tränare Jörgen Lennartsson Månadens tränare. Han skänker vinstpengarna till Kenneth Storviks Fotbollsstiftelsen.

– De arbetar just nu med att starta upp ett gatulag i Helsingborg. Gatulagsverksamheten är en viktig del för missbrukare att kunna få möjlighet till en bättre vardag och ett bättre liv via fotboll och den gemenskap det ger. Den före detta HIF-spelaren Kenneth Storvik lägger ner ett stort arbete och engagemang i detta jobb och det känns bra att kunna hjälpa till.

Linus Hallenius i GIF Sundsvall blev Månadens spelare i Superettan. Hallenius pengar går till Giffarnas Back2Basics som är ett engagemang som stimulerar ungdomar utanför den organiserade fotbollsverksamheten att röra sig och spela fotboll på fritiden.

– Jag vill skänka vinstpengarna till GIF Sundsvalls projekt Back2Basics. Det är ett projekt som ligger mig varmt om hjärtat och där jag engagerar mig mycket själv, säger Hallenius.

Fakta Månadens spelare/tränare:
Månadens Spelare och Tränare kommer att utses sju gånger per säsong. I juryn sitter samtliga 16 huvudtränare eller lagkaptener samt sportjournalister från riksmedia och från lokalmedia i de samhällen där Allsvenskan eller Superettan spelas. Juryn röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna. En totalsumma räknas sedan samman där media, lagkaptener och supportrar står för varsin tredjedel och en vinnare utses.

Varje vinnare får 10 000 kronor från elitfotbollens huvudsponsor Unibet, att skänka till ett samhällsengagemang i klubben.

Vinnare i Allsvenskan 2021:
April: Kim Bergstrand/Thomas Lagerlöf, Djurgårdens IF
Maj: Henrik Rydström, Kalmar FF
Juli: Per-Mathias Högmo, BK Häcken
Augusti: Bartosz Grzelak, AIK

April: Aslak Fonn Witry, Djurgårdens IF
Maj: Victor Edvardsen, Degerfors IF
Juli: Magnus Eriksson, Djurgårdens IF
Augusti: Alexander Milosevic, AIK

Vinnare Superettan 2021:
April: Stefan Jacobsson, GAIS
Maj: Robin Asterhed/Jonas Thern, IFK Värnamo
Juni: Billy Magnusson, Landskrona BoIS
Augusti: Jörgen Lennartsson, Helsingborgs IF

April: Mathias Karlsson, GAIS
Maj: Alexander Ahl-Holmström, AFC Eskilstuna
Juni: Ajdin Zeljkovic, Örgryte IS
Augusti. Linus Hallenius, GIF Sundsvall