Efter avslutad juryprocess av Årets Affärsteam, står det klart att BK Häcken och Östers IF tar hem utmärkelsen för Allsvenskan respektive Superettan.
– Presentationerna har utvecklats år för år, och det är glädjande att få ta del av klubbarnas framdrift i sina organisationer och affärsprocesser, menar Jan Karlsson och Kaveh Sarvari, Svensk Elitfotbolls utmärkelseansvariga.

2016 etablerades och implementerades benchmarking utav affärsnyckeltal hos klubbarna i Allsvenskan och Superettan, och i samband med det en utmärkelse i form av Årets Affärsteam. Affärsnyckeltalen justerades inför 2018 års Benchmarking, efter diskussioner internt med ligornas Affärsråd och i samverkan med ligornas konceptpartner inom verksamhetsutveckling.

De nominerade klubbarna i varje liga kallades till en jurypresentation för att presentera sitt kommersiella arbete och deras innovativa affärsutveckling under 2022. Årets juryprocess hölls helt digitalt där juryn var samlad på Svensk Elitfotbolls kontor i Solna. Samtliga fem finalister i respektive liga fick 15 minuter vardera att presentera sitt case.

– Alla årets nominerade klubbar har åstadkommit ett mycket fint arbete utifrån sina resurser. Därför känns det som att vi avslutar den här juryprocessen med tio vinnare, även om det är två klubbar som tar hem utmärkelsen. Det är roligt att se hur klubbarna avancerar i sitt arbete för varje år, samtidigt som de lyckas behålla hjärtat i verksamheten. Det är inspirerande och alla kan lära sig av varandra, menar Anders Sewerin, Handelshögskolan och juryns ordförande.

Under utvärderingsprocessen, har juryn sett en stor utveckling och förflyttning av samtliga tio kvalificerade klubbar som tydligt visar förståelse för den kravbild som dagens marknad ställer. Genom utmärkelsen av Årets Affärsteam, vill juryn därför hylla samtliga kvalificerade som med sitt kreativa arbetssätt inspirerar till fortsatt god utveckling inom den svenska elitfotbollen.

Under processen kom juryn fram till att två klubbar sticker ut lite extra från de övriga. Efter en längre juryöverläggning, stod det klart att BK Häcken och Östers IF utgår som vinnare för 2022.

– Under 2022 har vi haft en fortsatt bra kommersiell utveckling både när det gäller privat- och företagskunder. Vi har under många år arbetat långsiktigt med vårt kommersiella arbete samtidigt som vi hela tiden arbetar för att hitta nya sätt att utveckla vår klubb. Till exempel har vi under 2022, valt att vidareutveckla vår paketering med mer fokus på association och hållbarhet tillsammans med våra partners, samtidigt som intresset var högre än någonsin att gå på fotboll på Bravida Arena. Genom den här utmärkelsen känns det som om vi har fått ytterligare en bekräftelse på att vi arbetar i rätt riktning, säger Elin Öst Sandström, Marknadschef på BK Häcken.

Motivering BK Häcken: Med sin kontinuerliga utveckling och integration av resurser, arbetssätt och förmåga, förverkligar BK Häcken sin vision om att leda utvecklingen i idrottssverige. 

Vinnarna av Årets Affärsteam tilldelas en inspirationskonferens i vinst. Inspirationskonferensen är kopplat till affärsutveckling och kommer preliminärt att äga rum i Italien, Rom.  

– Det är med stor stolthet som vi tar emot priset som Årets Affärsteam i Superettan 2022. Det är ett fint kvitto till hela organisationen och klubben om att vi är på rätt väg. Trots att vi är en liten organisation har vi med en tydlig plan och hårt arbete tagit stora kliv framåt både på företagsmarknaden, privatmarknaden samt inom kommunikation, menar Jens Magnusson, Klubbdirektör på Östers IF.

Motivering Östers IF: Genom struktur och systematiskt arbete, har Östers IF påbörjat en resa för ett allsvenskt lagbygge där hela föreningen bildar ett starkt affärsteam.

Utmärkelsen Årets Affärsteam delades ut för femte gången.

Samtliga finalister:
Allsvenskan 2022
BK Häcken
Djurgårdens IF
Helsingborgs IF
IF Elfsborg
IFK Värnamo

Superettan 2022
AFC Eskilstuna
IF Brommapojkarna
IK Brage
Skövde AIK
Östers IF

Jury:
Anders Sewerin, ordförande, Handelshögskolan
Martin Carlsson Wall, Handelshögskolan i Stockholms Centre for Sports and Business
Patrik Andersson, Serneke Group
Sofie Sagfossen, Handelshögskolan I Stockholms Centre for Sports and Business

Svensk Elitfotboll:
Jan Karlsson, Försäljningsdirektör
Kaveh Sarvari, Evenemangs- och privatmarknadsansvarig

Tidigare vinnare:
Allsvenskan:
2016: Östersunds FK
2017: Malmö FF
2018: AIK
2019: Djurgårdens IF
2020: Ingen vinnare på grund av covid-19
2021: Ingen vinnare på grund av covid-19

Superettan:
2016: IK Sirius
2017: Varbergs BoIS
2018: Falkenbergs FF
2019: Mjällby AIF
2020: Ingen vinnare på grund av covid-19
2021: Ingen vinnare på grund av covid-19