Under två fullspäckade dagar samlades nyligen de svenska Unicoach-klubbarnas akademichefer för att bland annat få en genomgång av belgiska Double Pass, men även uppdateras kring certifieringsprocessens rådande läge.
– Vi kommer få jobba väldigt hårt för att behålla vår stjärnstatus, konstaterar Robert Nordström, akademiansvarig i Halmstads BK sedan 1993.

Träffen, som hölls i Stockholm, var den första av fysisk karaktär på lång tid, och 56 klubbar hade tagit sig dit för att dela erfarenheter men också ta del av de föredrag som hölls. 

På plats fanns förutom Mika Sankala (skolfrågor) samt Roger Sandberg (utbildningsfrågor) från Svenska Fotbollförbundet även Stig Meylemans och Hans Vander Elst från Double Pass, ett belgiskt företag som specialiserar sig på talangutveckling.
– De gav oss lite nya infallsvinklar på många saker som man kan ta med sig till sin egen klubb. När det skiljer sig så mycket åt mellan var våra föreningar befinner sig så var en del saker väldigt användbart för några, medan det såklart fanns grejer som var svårt att ta till för andra. Vi i HBK hittade några fina guldkorn som vi säkert kommer att använda i verksamheten framöver, säger Robert Nordström.

Double Pass har sedan tidigare ett samarbete med Svensk Elitfotboll och har bland annat ingått i en av modulerna i den digitala utbildning för utvecklingschefer som genomförts. Företaget medverkar dessutom i referensprojektet “övergång akademi till A-lag” som nyligen drog igång.

Under akademichefsträffen gick akademichefsutvecklare Thomas Hasselgren också igenom årets certifieringsprocess samt den kommande, som fått arbetsnamnet “Certifiering 2.0”. Den nya certifieringen är tänkt att tas i bruk under 2022 och kommer under hösten att testas på tre svenska klubbar.
– Vi var nog inte den enda klubben som ”studsade” lite grann inför de nya kraven i certifieringen – vi kommer få jobba väldigt hårt för att behålla vår stjärnstatus. Samtidigt är det ett måste att utvecklingen drivs framåt i våra föreningar och här har SEF ett ypperligt instrument att i all välmening sätta lite press på klubbarna och synliggöra att det krävs mer resurser framöver till akademi och ungdomsarbetet för att vi ska fortsätta utvecklas, menar Nordström.

Även Thomas Hasselgren var nöjd med träffen:
– Jag tycker framförallt att det var jättekul att äntligen få träffas fysiskt. Vi har haft ett ganska intensivt år med många olika möten men de har ju endast skett digitalt, så det tror jag att alla uppskattade. Sedan blir det ju intensiva dagar och mycket information eftersom gruppen är relativt stor, men jag hoppas att deltagarna får med sig en del hem till sina klubbar, oavsett var man befinner sig idag. Jag tycker själv att vi fick till ett bra innehåll, och deltagarna har i vår utvärdering i stort varit väldigt positiva till hela träffen.