Domarna står som vanligt i fokus inför en ny säsong. 2022 finns inga nya regler att ta ställning till men däremot har domarna ett antal direktiv att förhålla sig till.
– Inför säsongen har vi jobbat mycket med ledarskap och kommunikation men även med soft penalty och hands, säger Martin Ingvarsson, elitdomarnas coach på Svenska Fotbollförbundet.

Om det kommer nya regeländringar i fotbollen så kommer dessa efter den 1 juli när den internationella säsongen startar. Dessa eventuella ändringar kommer i så fall att implementeras i Sverige, endast för elitfotbollen, efter uppehållet i juni. Tills vidare har elitdomarna i Allsvenskan och Superettan jobbat med att titta närmre på redan existerande regelverk. 
– Vi har tittat en hel del på domarnas ledarskap och kommunikation med spelare och ledare samt också på olämpligt uppträdande, menar Martin Ingvarsson.

211129 Domare Glenn Nyberg med assisterande domarna Mahbod Belgi och Andreas Söderqvist under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Elfsborg och AIK den 29 november 2021 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / COP 112 / JJ0138

Det här har domarna haft fokus på och jobbat med inför säsongen;
Ledarskap/kommunikation – olämpligt uppträdande
En vital del i domarskapet. Lagen är kunderna och domarna skall sträva efter serva med rättvisa och korrekta beslut. Det är det grundläggande för domarna. Domare gör fel ibland. Spelare och ledare reagerar på beslut, det är inget ovanligt. Domarna har blivit uppmanade att vara kommunikativa och svara/förklara när spelare/ledare reagerar. Och andra sidan bestraffa nära det övergår till olämpligt uppträdande. Det står i regelboken och domarna uppdaterar sig ständigt genom att följa UEFA:s guidelines.

– För att hjälpa domarna att förkovra sig inom detta område har jag skapat en grupp av medlyssnare. Varje domare kommer vid två tillfällen under säsongen att lyssnas av live i headsetet under en match. Syftet är att hjälpa domarna att utveckla sitt ledarskap och sin kommunikation. Även samarbete och trafiken i headsetet kommer att analyseras, menar Martin Ingvarsson.

Medlyssnaren ersätter inte domarobservatören på plats utan är enbart fokuserad på vad som sägs i headsetet. Återkoppling till domarteamet sker dagen efter match.

– Syftet med det är att vi skall nätverka öppet för att hjälpas åt att hitta bra exempel som jag kan delge domarna och identifiera mindre bra exempel som inte funkar bra i ledarskap/kommunikation.

Straffspark eller ej
Soft penalty har blivit ett modebegrepp som UEFA skapat för att vägleda i straffsparkssituationer. Domarna nöter genom att se straffsituationer och får vägledning hur dessa skall bedömas. En utmaning är att domarna skall ha en samsyn och vara konsekventa när de fattar straffbeslut. 

Fysik
För att kunna fatta bästa möjliga beslut måste domarna skapa förutsättningar för sig själv att göra det. Domarna har snäppat upp fyskraven för detta ändamål. Domarna måste vara vältränade för att vara uthålliga så att dom är klara i knoppen även i slutet på matcherna när viktiga beslut skall fattas. 

– Närhet, fri sikt och vinkel från sidan skall domarna alltid sträva efter när det är en duell på gång. Då krävs aktivitet för att lyckas med det. När det är spel i straffområdet är det extra angeläget att domarna justerar sina positioner snabbt för att se vad som verkligen sker. Alltså är sprint och sidledsförflyttningar också något som domarna måste träna på.

220220 Domare Tess Olofsson under inmarschen innan fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Hammarby och Falkenberg den 20 februari 2022 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN / COP 106 / AE0075

Ingen åtgärd – frispark – frispark + varning – frispark + utvisning
Denna åtgärdstrappa tränas det på kontinuerligt. Varje situation är unik men Martin Ingvarsson jobbar med domarna så att de skall ha en så enhetlig syn som möjligt när det gäller bedömningar och eventuella tilläggsbestraffningar för ojust spel.

Hands
Det är många hänsyn som skall vägas in vid bedömning av hands. Domaren måste lära sig dessa och ha allt i ryggmärgen. Domarna skall fatta beslut på en tiondels sekund och då gäller det att vara påläst innan. Hands är det absolut svåraste för domarna att bedöma. 

Övrigt
Målchansutvisning, fasthållningar, bristande respekt, fördröjande av spelet, förberedelser, med mera, är övriga ämnen som domarna måste hålla sig uppdaterade vad som gäller. 

– Domarna får feedback från domarobservatör på plats och sedan gnuggar jag vidare utifrån det som coach med domarna individuellt.

Martin Ingvarsson har en bedömningsgrupp på Svenska Fotbollförbundet bestående av nio stycken före detta internationella domare som oberoende av varandra förmedlar sin uppfattning till honom vid situationer som Ingvarsson anser svårbedömda. På så sätt kan han ge en kvalitetssäkrad återkoppling till domarna som varit involverad i situationerna.

Annat nytt för i år är att den allsvenska gruppen har utökats från tio till elva domare. Ny domare i Allsvenskan är Joakim Östling. Antalet domare i Superettan har minskats från 14 till tolv domare. Ny domare i Superettan är Oscar Johnsson. Lämnat Superettan har Patrik Eriksson och Robert Daradic.

Sju stycken domare är FIFA-domare, och heltidsanställda. Möjlighet finns att ha en fot i ett annat yrke men då reduceras anställningen. Övriga Allsvenska domare har ett vanligt yrke men har en månatlig ersättning för att kunna träna och förbereda sig för match.

Assisterande FIFA-domare har ett vanligt yrke men en månatlig ersättning för att kunna träna och förbereda sig för match. Övriga assisterande domare i Allsvenska har endast matcharvode.

Domare och assisterande domare i Superettan har endast matcharvode. Dock har Tess Olofsson (FIFA domare Dam) en heltidsanställning då hon utöver sitt uppdrag som domare i Superettan fungerar som internationell domare på högsta internationella nivå.