Hammarbys Nahir Besara och BK Häckens Per-Mathias Högmo, har av Elitdomareklubben utsetts till Årets spelare respektive Årets ledare. Dessutom vinner Mats Hansson från Malmö FF, pris som Årets domarvän.

Elitdomareklubben (EDK) i fotboll utser varje år den ledare och spelare som under året utmärkt sig genom sitt sätt att stödja domarrollen. Årets ledare och spelare bidrar genom sin ödmjuka, balanserade och sakliga ledarstil till att underlätta arbetsmiljön för domarna. De nominerade utses årligen av EDK:s styrelse och pristagarna utses genom omröstning bland EDK:s medlemmar.

Domarnas pris till Årets spelare 2022 går till Nahir Besara, Hammarby:
Årets spelare är en skicklig på fotbollsplanen, men prisas av domarna för sitt sätt att ödmjukt, kommunikativt och konstruktivt bidrar till en god arbetsmiljö för Sveriges domare. Årets spelare tar ofta ansvar för att skapa lugn i kritiska situationer och bidrar till att skapa god kommunikation mellan domarna och spelarna. Priset för årets spelare tilldelas Nahir Besara.

Domarnas pris till årets ledare 2022 går till Per-Mathias Högmo, BK Häcken:
Årets ledare har med en målmedveten och tydlig men samtidigt ödmjuk och med en konstruktiv ledarstil, skapat ett positivt arbetsklimat för domarkåren. Han har fokusera på sitt eget lags prestationer snarare än domarnas eventuella misstag, vilket är en god egenskap som vi i domarkåren vill visa vår uppskattning för. Under året har Årets ledare lyckats föra sitt lag till klubbens första SM-guld men för oss domare är det sättet som han agerat gentemot oss som premierats. Årets tränare är Per-Mathias Högmo.

221108 Häckens tränare Per-Mathias Høgmo poserar för porträtt med priset Domarnas Pris Årets Ledare under Allsvenskans Stora Pris den 8 november 2022 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0355

Årets domarvän 2022 går till Mats Hansson, Malmö FF:
Årets domarvän har under de senaste åren bidragit till att ge oss domare bästa möjliga förutsättningar före, under och efter match. På ett behagligt och ödmjukt sätt levererar han bästa möjliga service i samband med Malmö FF:s hemmamatcher. Att göra det lilla extra, något som är över förväntan, det är en god egenskap och som kännetecknar årets domarvän 2022. Årets domarvän 2022 är Mats Hansson.

221108 Malmö FFs Mats Hansson poserar för porträtt med priset Domarnas Pris Årets Domarvän under Allsvenskans Stora Pris den 8 november 2022 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0355

Domarnas priser har delas ut sedan 1977.