Axel Henriksson och Fredrik Holmberg blir efter några fina GAIS-veckor Månadens spelare respektive Månadens tränare i Allsvenskan i maj. I Superettan tar Öster IF:s Adam Bergmark Wiberg och Landskrona BoIS Max Mölder hem utmärkelserna.

Efter flera tongivande insatser i maj har GAIS mittfältare Axel Henriksson röstats fram till Månadens Spelare i Allsvenskan i maj.

– Det är roligt, ett kvitto på att hela laget gjort det bra, säger Henriksson om utmärkelsen.

Motivering: Mittfältaren Axel Henriksson har klivit fram som en riktig derbyhjälte för GAIS i maj. Han gjorde 1–0-målet i rivalmötet med IFK Göteborg, satte båda målen i 2–1-segern mot IF Elfsborg och spelade fram till två av kassarna i 3–0-segern mot BK Häcken.

– Det är kul att man kan bidra med poäng, speciellt i matcher när det gäller lite extra. Det är en del av mitt spel, säger Henriksson.
GAIS vann fyra av fem matcher i maj. Nykomlingen, som även var nya i Superettan i fjol, hänger därmed med i toppen av Allsvenskan.

– Det var en bra månad med många tuffa matcher där vi fick ett kvitto på att vi håller i Allsvenskan, kommenterar Axel Henriksson.

Vinnaren får 10 000 kronor från elitfotbollens huvudsponsor Unibet att skänka till ett samhällsengagemang i klubben.

Axel Henriksson var nominerad i maj tillsammans med Malmö FF-duon Sebastian Nanasi och Erik Botheim, och Djurgårdens Jacob Widell Zetterström och Deniz Hümmet.

GAIS starka maj-månad har bäddat för att Fredrik Holmberg röstas fram till Månadens Tränare i Allsvenskan.

– Det är med stolthet jag tar emot priset. Det går inte utan att både spelargruppen och tränarteamet gör det bra tillsammans, säger Holmberg om utmärkelsen.

Motivering: Tolv av 15 möjliga poäng för GAIS i maj. Bakom poängskörden: derbyseger mot IFK Göteborg, derbyseger mot IF Elfsborg, derbyseger mot BK Häcken, 2–0-vinst mot Västerås SK och en sen förlust borta mot Malmö FF. Fredrik Holmbergs nykomling är bäst i stan efter matcherna i maj.

– Det känns jättekul, det visar att vi i GAIS har gjort något bra under maj månad. Det är skitkul när tränare och spelare vinner sådana här priser, det visar att laget fungerar och att vi samarbetar bra, säger Fredrik Holmberg.

Fredrik Holmberg fick förtroendet att leda GAIS när laget ramlade ur Superettan 2021. Grönsvart vann sin Ettan-serie direkt och kom sedan tvåa i Superettan i fjol. Nu går man ännu en gång starkt som nykomling.

– Vi känner oss som en stark grupp och är ödmjuka inför att vi behöver göra bra insatser och jobba stenhårt – för man får ingenting gratis – och det lyckades vi bra med i maj. Vi har en stark gruppkänsla och ingen offermentalitet. Vi tycker inte synd om oss själva utan vi jobbar på stenhårt oavsett vad som händer, säger Holmberg.

Fredrik Holmberg var nominerad i maj tillsammans med Djurgårdens tränarduo Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, samt Malmö FF:s Henrik Rydström.

Östers IF:s Adam Bergmark Wiberg har efter flera starka insatser i maj röstats fram till Månadens Spelare i Superettan.

– Jag är glad för att mina individuella prestationer har stuckit ut till det positiva, säger vinnaren.

Motivering: Adam Bergmark Wiberg är en pålitlig poängspelare, så även i maj. Under den gångna månaden spelade han fram till ett av Östers mål och gjorde tre själv – där det avgörande 2–1-målet hemma mot Landskrona BoIS sticker ut.

– Fotboll är en lagsport, men det är viktigt att bidra individuellt för att lyfta laget till kollektiv framgång. Jag är glad för att mina individuella prestationer har stuckit ut till det positiva. Det innebär att jag gjort skillnad och bidragit till min förening, säger Bergmark Wiberg.

Östers IF gick obesegrade genom maj och hänger med i toppen av Superettan. Av flera formstarka spelare i laget och i ligan så stack Adam Bergmark Wiberg ut allra mest i maj.

Adam Bergmark Wiberg var nominerad i maj tillsammans med Landskrona BoIS-duon David Edvardsson och Frederik Ihler.

För andra gången i rad tar Landskrona BoIS Max Mölder hem Månadens Tränare i Superettan.

Motivering: Landskrona BoIS inledde den gångna månaden med en klar 3–1-seger borta mot toppkonkurrenten Degerfors IF och avslutade den med att besegra Helsingborgs IF på bortaplan i Skånederbyt. Däremellan: en seger, ett kryss och säsongens första förlust, i en månad som innehöll fyra bortamatcher.

Landskrona BoIS toppade tabellen efter april, och gör detsamma när matcherna i maj är färdigspelade. Trots ett tufft spelschema med fyra bortamatcher har laget inte vacklat i sitt spelsätt utan fortsatt stå för ett imponerande och vägvinnande spel.

Säsongens första förlust kom i slutminuterna borta mot Östers IF, men direkt efteråt åkte man till Olympia och vann det heta derbyt mot Helsingborgs IF med 1–0.

Max Mölder var nominerad tillsammans med Trelleborgs FF:s Stefan Jacobsson och Gefle IF:s Mikael Bengtsson.

Månadens spelare och tränare:
Månadens Spelare och Tränare utses sex gånger per säsong. I juryn sitter samtliga 16 lagkaptener eller tränare samt sportjournalister från riksmedia och från lokalmedia i de samhällen där Allsvenskan eller Superettan spelas.

Juryn röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna.
En totalsumma räknas sedan samman, där media, tränare och lagkaptener står för två tredjedelar, supportrarnas röster står för en tredjedel, och en vinnare utses.

Samtliga vinnare får 10 000 kronor vardera från elitfotbollens huvudpartner Unibet att skänka till valfritt samhällsengagemang i sin klubb.

Allsvenska jurynDe 16 lagens lagkaptener eller tränare samt Jonas Dahlquist (discovery+), Niklas Jarelind(discovery+), Nordin Gerzic (discovery+), Anders Andersson (discovery+), Daniel Kristoffersson (Sportbladet), Per Bohman (Sportbladet), Anel Avdic (Expressen), Therese Strömberg (Expressen), Daniel Nannskog (SVT Sport), Olof Lundh (TV4), Martin von Knorring (Fotbollskanalen), Johan Elmander (Radiosporten), Johan Esk(DN), Casper Nordqvist (FotbollDirekt), Henrik Hultqvist (Värnamo Nyheter), Henrik Skiöld (TT), Oskar Pålsson(Borås Tidning), Lasse Hansson (Barometern), Christer Gustafson (Norrköpings Tidningar), Max Wiman(Sydsvenskan), Aldijana Talic (Svenska Fans), Daniel Meisels (UNT), Fredrik Janlind (GP), Markus Wulcan (GT), Fredrik Jonsson (Hallandsposten), Jerry Nilsson (Blekinge Läns Tidning/Sydöstran), Fredrik Tillberg (Offside), Marcus Birro (Studio Allsvenskan), Oskar Månsson (Fotboll Sthlm), Rasmus Ellvin (VLT), Fabian Ahlstrand(Fotbollsmorgon), Christoffer Svanemar (TuttoSvenskan), Svante Samuelsson (SEF), David Tezera (Unibet).

SuperettanjurynDe 16 lagens lagkaptener eller tränare samt Ramin Nouri (discovery+), Pär Hansson(discovery+), Adelisa Grabus (discovery+), Phillip Trollér (GP), Stisse Åberg (Arbetarbladet), Joel Bäckström(Gefle Dagblad), Jonas Bergström (Trelleborgs Allehanda), Fredrik Carlsson (Nerikes Allehanda), Lukas Sahlin(Sundsvalls Tidning), Hector Junelind (GT), Fredrik Sjölund (Östersunds-Posten), Kristian Bågefeldt (Borlänge Tidning), Filip Elg (Smålandsposten), Eric Persson (Helsingborgs Dagblad), Anton Gustavsson (Skaraborgs Allehanda), Erik Weiefors (Bohusläningen), Karl Andersson (Hallands Nyheter), Fredrik Narvelid (Karlskoga Tidning), David Tezera (Unibet), Thomas Hasselgren (SEF).

Tidigare vinnare 2024:
Månadens spelare Allsvenskan:
April: Sebastian Nanasi, Malmö FF

Månadens tränare Allsvenskan:
April: Henrik Rydström, Malmö FF

Månadens spelare Superettan:
April: Pashang Abdulla, Degerfors IF

Månadens tränare Superettan:
April: Max Mölder Landskrona BoIS