GIF Sundsvalls anfallare Linus Hallenius plockar hem Månadens Spelare i september och klubbens huvudtränare Henrik Åhnstrand utses till Månadens tränare. För Linus Hallenius del innebär det att han vinner utmärkelsen för andra månaden i rad.
– Min form har varit precis som lagets. Vi har varit starka, då är det lättare att skina individuellt, säger Hallenius.

Motivering Hallenius:
”Han vann månadens spelare i augusti och har fortsatt på den inslagna vägen även i september. Med tre mål på fyra matcher har Linus Hallenius hjälpt GIF Sundsvall till en topplacering inför slutspurten.

GIF Sundsvalls september-månad inleddes med en förlust, men när man gick mot ett kryss i den efterföljande matchen borta mot Vasalunds IF klev Linus Hallenius fram med ett avgörande 2–1-mål i den sista sekunden.

Efter det följde ytterligare tre vinster i september.
– Det var otroligt. Fotboll, på det sättet… det är små marginaler. Det var mot Vasalund det startade för oss. Vi var bra i första halvlek, dåliga i andra och det var nära att vi åkte hem med noll poäng. Istället tar vi en trea med sista sparken i matchen, sedan har vi gått som tåget efter det. Det är helt klart ett ögonblick som kan ses som ett vägskäl, säger Hallenius om segermålet mot Vasalund.

Hallenius form under september har hjälpt Giffarna till en andraplats i tabellen inför slutspurten.
– Vi vill vara med och slåss om platserna upp till Allsvenskan. Nu har vi get oss ett fint utgångsläge. Det gäller att jobba på som vi har gjort match för match.

Linus Hallenius var nominerad tillsammans med Ajdin Zeljkovic i Örgryte IS och Nicolas Mortensen i Östers IF.

Utmärkelserna till GIF Sundsvall slutar inte där. För lagets fina prestation i september belönas Henrik Åhnstrand med priset som Månadens Tränare.

Motivering Åhnstrand:
September inleddes med en uddamålsförlust, men sedan har Henrik Åhnstrands GIF Sundsvall visat moral och ångat på med fyra raka segrar. Bland annat har man klivit fötbi toppkonkurrenterna Landskrona BoIS och Trelleborgs FF efter hemmavinster mot skåningarna.”

Förlusten mot Örgryte IS i början på september glömdes snabbt bort och plötsligt tickade segrarna in och tabelltoppen närmade sig.
– Jag tycker vi har varit stabila sett över serien, med undantag för en liten dipp som alla lag får. Nu har vi fått utväxling på en del individuella spelare, vi har ett bra kollektivt försvarsspel och sedan har vi haft lite tur. Allt har liksom klickat samtidigt, säger Åhnstrand om den fina formen.

Och du belönas som Månadens Tränare, vad betyder det för dig?
– Man blir glad när man får ett pris. Jag ser det som ett kollektivt pris till alla oss i ledarstaben. Vi får ett erkännande för allt det hårda jobbet vi lägger ner. Det är roligt för alla oss.

Linus Hallenius är för andra månaden i rad Månadens Spelare i Superettan och han är en av de spelare som ni fått utväxling på. Vad betyder han för den fina formen?
– För att vara ett topplag måste man ha spelare som levererar på nära max-nivå och det har Linus gjort. Han är viktig med sitt målskytte, men också med sitt ledarskap och sitt slit i försvarsspelet. Han har en stor del av den formtoppen som vi är inne i just nu, säger Åhnstrand.

Det återstår ett par omgångar av serien och ni är med och kämpar om topplaceringarna. Hur jobbar ni för att bibehålla formen?
– Vi jobbar vidare på det sättet vi har jobbat under hela hösten. Fokus ligger på det kollektiva försvarsspelet. Vi studerar motståndarnas svagheter för att kunna utnyttja dem och sedan lägger vi upp en matchplan. Det är hårt arbete som ligger bakom och så kommer det se ut framöver också, säger han.

Henrik Åhnstrand nominerades tillsammans med Denis Velic i Östers IF och IFK Värnamos Robin Asterhed och Jonas Thern.

De båda vinnarna får 10 000 kronor vardera från elitfotbollens huvudsponsor Unibet att skänka till ett samhällsengagemang i klubben.

Utmärkelserna Månadens Spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan utses av Svensk Elitfotboll i samarbete med Unibet. Priset går till den spelare eller tränare som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden. Varje vinnare av Månadens spelare och Månadens tränare i respektive liga får 10 000 kronor vardera från elitfotbollens huvudsponsor Unibet att skänka till ett samhällsengagemang klubben.

Månadens tränare kommer att utses sju gånger per säsong i vardera liga. I juryn sitter samtliga 16 huvudtränare eller lagkaptener samt sportjournalister från riksmedia och från lokalmedia i de samhällen där Allsvenskan eller Superettan spelas. Juryn röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna genom en omröstning på allsvenskan.se och superettan.se. En totalsumma räknas sedan samman där media, lagkaptener och supportrar står för varsin tredjedel och en vinnare utses.

Juryn Superettan
Camilla Enström (discovery+), Pär Hansson (discovery+), Emelie Ölander (discovery+), Petra Thoren (Sportbladet), Anel Avdic (Expressen), Jens Werner (Sörmlands Media), Mathias Lühr (FotbollDirekt), Eric Persson (Helsingborgs Dagblad), Mikael Widerberg (TT), Oskar Pålsson (Borås Tidning), Jonas Bergström (Trelleborgs Allehanda), Andreas Lidén (Sundsvalls Tidning), Linus Petersson (GP), Hector Junelind (GT), Christian Ahlin (Värnamo Nyheter), Raul Valencia Lopez (Unibet), Victor Laag (Smålandsposten), Johan Orrenius (Offside), Jonas Hansson (Fotboll Skåne), Magnus Sundvall (Jönköpings-Posten), Kristian Bågefeldt (Borlänge Tidning), Göran Bolin (Sportbladet), Ludwig Billengren (Hallands-Nyheter), Thomas Hasselgren (SEF), Phillip Trollér (GP), Rasmus Ellvin (VLT), Linus Sunnervik (Svenska Fans/FanTV)

Tidigare vinnare Månadens spelare 2021:
April: Mathias Karlsson, GAIS
Maj: Alexander Ahl-Holmström, AFC Eskilstuna
Juni: Ajdin Zeljkovic, Örgryte IS
Augusti: Linus Hallenius, GIF Sundsvall

Tidigare vinnare Månadens tränare 2021:
April: Stefan Jacobsson, GAIS
Maj: Robin Asterhed/Jonas Thern, IFK Värnamo
Juni: Billy Magnusson, Landskrona BoIS
Augusti: Jörgen Lennartsson, Helsingborgs IF