eAllsvenskan är en av fem nominerade till priset Årets sportproduktion på Kristallengalan den 30 augusti. Bland övriga nominerade finns bland annat sommarens VM i fotboll och Handbolls-VM.
– Det är glädjande. Det här är ett erkännande av det fina samarbetet med Dreamhack och Discovery, säger Niclas Janson, Digital Utvecklingschef på Svensk Elitfotboll.

eAllsvenskan som är ett samarbete mellan Svensk Elitfotboll, Dreamhack och Discovery genomfördes i år för första gången. Tolv klubbar från Allsvenskan och Superettan medverkade i ligan med sina FIFA-spelare och åtta av dessa klubbar gick vidare till slutspel. Samtliga matcher producerades och sändes av Discovery i tv, eller på streamingtjänsten Dplay. Runt tusen personer följde tv-produktionen under slutspelet på Annexet i Stockholm där Malmö FF tog hem den första titeln genom att besegra Örebro SK i den i Kanal 9 direktsända finalen. eAllsvenskan är nu nominerad för Årets sportproduktion på Kristallengalan.

– Det är extra kul att vi blir nominerade första året som eAllsvenskan finns. Tv-produktionen och sändningarna har hjälpt till att skapa intresse för eAllsvenskan och formatet gör det roligt att se på eSport. Vi har skapat en spänning och underhållning som lyft FIFA till en helt ny nivå i Sverige. Jag tror vi nått en målgrupp som traditionellt annars inte ser på tv så mycket, menar Niclas Janson.

Kristallen är det svenska tevepriset och fungerar som ett kvalitativt pris och gala för svensk tv-produktion. Priset är ”instiftat för att stimulera till produktion av tv-program med hög innehållsmässig, konstnärlig och teknisk kvalitet samt ge den svenska tv-branschen en möjlighet att växla synpunkter och erfarenheter från produktion av tv-program”. En jury utser vinnarna i respektive kategori.

Övriga nominerade i kategorin Årets sportproduktion är SHL-Studion/Hockeylördag, Handbolls-VM 2019, Fotbolls-VM och Champions Leaguestudion.

Årets Kristallengala äger rum på Cirkus i Stockholm fredagen den 30 augusti.

Läs mer om nomineringen på Kristallens hemsida
Läs mer om eAllsvenskan på eAllsvenskans hemsida

Fakta eAllsvenskan:
eAllsvenskan är Sveriges största professionella FIFA-tävling där allsvenskans och några av Superettans största klubbar deltar och gör upp om titeln och en ranking i kvalet till världsmästerskapet eWorld Cup. 2019 avgjordes ligan den 25 maj med en finaldag på Annexet i Stockholm, där Malmö FF blev svenska mästare av eAllsvenskan 2019 och erhöll 250 000 kronor samt förbättrade sin ranking i kvalet till eWorld Cup. eAllsvenskans totalt prispott uppgår till 500 000 kronor.

Tolv svenska elitklubbar deltog i den första upplagan av eAllsvenskan. Klubbarna representerades av Sveriges bästa FIFA-spelare fördelade mellan AIK, Djurgårdens IF, Hammarby IF, Örebro SK, Östersunds FK, GIF Sundsvall, Örgryte IS, BK Häcken, Helsingborgs IF, Jönköpings Södra IF, Malmö FF och AFC Eskilstuna.

Totalt spelas elva ligamöten och playoff. Varje möte består av två matcher och vinnaren i varje möte är det lag som vinner totalen av de två matcherna. 2019 spelades ligan under tre helger under våren och avslutades med ett stort finalspel i slutet av maj.

Följ @eAllsvenskan på Facebook, Twitter och Instagram samt på #eAllsvenskan.