Den första upplagan av European Leagues ledarskapsutbildning ELEVATE avslutades med en stor examen i London, där deltagarna bland annat fick presentera sina grupparbeten inför en jury.
– Det har varit ett intensivt program utspritt över åtta månader som har gett ett ovärderligt kontaktnät över hela Europa och många nya insikter, säger Robert Johansson, kommunikationschef på Svensk Elitfotboll och Sveriges representant på ELEVATE.

ELEVATE genomfördes vid totalt sju tillfällen. Mycket i utbildningen har handlat om erfarenhetsutbyte mellan de olika länderna och ligorna men det har också funnits många sessioner där deltagarna tillsammans har fått arbeta med i Europa aktuella fotbollsfrågor. Fyra av tillfällena var fysiska träffar runt om i Europa mellan september 2022 och maj 2023, medan tre träffar var digitala. I deltagarlistan till ELEVATE återfinns allt från generalsekretare till kommunikationschefer till marknadschefer i ligorna i Europa.

– Programmet har som mål att ge deltagarna de verktyg, färdigheter och kunskaper som krävs för att arbeta på de högsta nivåerna i en fotbollsliga. Den har utformats specifikt utifrån perspektivet att leda en liga och för ledare och chefer som vill förstå de nuvarande och framtida trenderna som påverkar den professionella fotbollsindustrin och bredda sitt personliga professionella nätverk, säger Chris Gerstle, Head of Business Development & Knowledge Centre på European Leagues och ansvarig för ELEVATE.

Den avslutande session I London bjöd på Premier Leaguefotboll med Arsenal på Emirates stadium, ett besök hos Englands Cricketförbundet samt arbete på Premier Leagues huvudkontor. Den stora examen bestod i att deltagarna i olika grupper presenterade ett förslag hur den skotska ligafotbollen skulle kunna utvecklas, inför bland annat presidenten för den skotska ligan, men också en rad andra intressenter från fotbolls-Europa.

– Det var väldigt speciellt att presentera ett nytt koncept för den skotska ligan direkt till bland annat presidenten för den skotska ligan. Vi tog ut svängarna rejält genom att föreslå ett helt nytt format för ligan som föll så väl ut att gruppen faktiskt utsågs till att ha gjort det bästa grupparbetet, skrattar Robert Johansson.

Utöver besöket i London så har deltagarna också varit på fysiska träffar hos European Leagues och hos UEFA i Nyon i Schweiz, på La Ligas huvudkontor i Madrid samt hos den slovakiska ligan i Bratislava.

– På det stora hela har ELEVATE varit en väldigt bra utbildning där jag dels fått insikt i hur andra ligor i Europa jobbar och dels vilka trender och ämnen som är extra aktuella just nu, avslutar Robert Johansson.

Den andra upplagan av ELEVATE inleds i höst. Då med en helt ny grupp av deltagare från de europeiska ligorna.

Deltagande högstaligor på ELEVATE:
Österrike – Österreichische Fußball/Bundesliga
Belgien – Pro League
Tjeckien – Ligov á Fotbalov á Asociace
Danmark – Divisionsforeningen
England – Premier League och English Football League
Spanien – LaLiga
Tyskland – Deutsche Fussball Liga GmbH
Italien – Lega Serie A och Lega Pro
Nederländerna – Eredivise
Nordirland – Northern Ireland Football League
Polen – Polish Professional Football League
Slovakien – Unia ligov ych klubov
Schweiz – Swiss Football League
Finland – Finnish Football League Association 
Irland – League of Ireland
Island – Íslenskur Toppfótbolti
Lettland – Futbola Virsliga
Norge – Norsk Toppfotball
Sverige – Föreningen Svensk Elitfotboll