Säsongen 2022 års vinnare av utmärkelsen Årets affärsteam i Allsvenskan och Superettan, BK Häcken respektive Östers IF, deltog i december på en inspirationskonferens i Rom i Italien.
– Vi ser det här som ett bra tillfälle för klubbarna att kunna zooma ut från ordinarie verksamhet, nätverka och inspireras av andra, säger Kaveh Sarvari evenemangs- och privatmarknadsansvarig på Svensk Elitfotboll.

Dagarna i Rom bjöd förutom intressanta samtal och erfarenhetsutbyte mellan klubbarna, med affärer B2B och B2C samt hållbarhet i fokus, också en middag tillsammans med representant från italienska Serie A, ett studiebesök hos AS Roma och matchen i Serie A mellan AS Roma och ACF Fiorentina.

– Det är alltid intressant och utvecklande att träffa och utbyta erfarenheter med andra klubbar, både nationellt och internationellt. Vi behöver lyfta blicken oftare, och den här resan var ett ypperligt tillfälle för det. Det ger inspiration att fortsätta utveckla vår verksamhet men också ett kvitto på att vi gör mycket rätt inom svensk fotboll, menar Elin Öst Sandström, marknadschef på BK Häcken.

2016 etablerades och implementerades benchmarking utav affärsnyckeltal hos klubbarna i Allsvenskan och Superettan, och i samband med det en utmärkelse i form av Årets Affärsteam. Varje år belönas en vinnare i Allsvenskan och en vinnare i Superettan med en inspirationskonferens kompletterat med besök hos en utländsk liga eller klubb. 2022 års vinnare är BK Häcken i Allsvenskan och Östers IF i Superettan. Tillsammans med Kaveh Sarvari och Robert Johansson från Svensk Elitfotboll samt Anders Sewerin från Handelshögskolan, tillika representant från juryn, åkte klubbarna till Rom i tre dagar i december.

Utmärkelserna Årets affärsteam har som syfte att stimulera, premiera och lyfta fram affärsutveckling inom prioriterade områden hos klubbarna inom Svensk Elitfotboll. Dessa ska också fungera som underlag för erfarenhetsutbyte vid Svensk Elitfotbolls framtida ligagemensamma affärskonferenser.

– Det sätter igång saker när man träffar andra klubbar och får en insyn i deras arbete, det sätter igång tankar både vad man gör bra redan idag och vad som kan utvecklas. En insikt vad man absolut inte ska jobba med är också en värdefull insikt, menar Robert Johansson, kommunikationschef på Svensk Elitfotboll.

Deltagarna från Östers IF tycker att man får många nyttiga lärdomar som klubb när man besöker andra fotbollsmiljöer och kulturer där man får utbyta erfarenheter mellan varandra.

– Som alltid är det viktigt att få inspiration och perspektiv på hur det ser ut hos andra klubbar utefter vad de värdesätter och till vilka strategier de jobbar utefter. Vi tar med oss mycket härifrån som går att applicera i vår verksamhet, men i stort tycker jag Svensk Elitfotboll skall vara väldigt stolta över hur vi med våra medel arbetar för att utveckla våra ligor, säger Jonatan Larsson, evenemangs- och privatmarknadsansvarig i Östers IF.

Årets vinnare var de femte i ordningen att vinna utmärkelsen Årets affärsteam.

Tidigare vinnare:
Allsvenskan:
2016: Östersunds FK
2017: Malmö FF
2018: AIK
2019: Djurgårdens IF
2020: Ingen vinnare på grund av covid-19
2021: Ingen vinnare på grund av covid-19

Superettan:
2016: IK Sirius
2017: Varbergs BoIS
2018: Falkenbergs FF
2019: Mjällby AIF
2020: Ingen vinnare på grund av covid-19
2021: Ingen vinnare på grund av covid-19