Svensk Elitfotboll jobbar sedan 2016 aktivt i arbetet mot matchfixning. Anders Wikström, ligaintegritet på SEF, har besökt samtliga elitklubbar och utbildar i spelansvar och riskerna med matchfixning. I en intervju på Superettans upptaktsträff säger Anders att arbetet går framåt.
– Vi tar nya steg varje år. Att frågan om att fixa matcher kommer att ställas får vi acceptera, det gäller bara att hantera den på rätt sätt.

Arbetet mot matchfixning går till så att Svenska Fotbollförbundet är myndigheten som utreder matchfixningsfrågor. Svensk Elitfotboll tar ansvar för herrelitfotbollen, där utbildning är det viktigaste verktyget.

– Vi har Unibet som en partner i den här frågan. De finansierar min tjänst och alla utbildningar som vi gör. De är väldigt progressiva och jobbar bra med frågorna, menar Anders Wikström.

Svensk Elitfotbolls uppgift är att se till att spelarna är så bra förberedda som möjligt. Det vill säga att spelarna vet vad de ska svara, att de vet vad som gäller, hur reglerna ser ut och så vidare.
– Det kommer att ställas frågor till spelarna men vi ska ha klart för oss att försök till matchfixning och genomförd matchfixning är det stor skillnad på.

– Det utreds matcher varje, från botten till toppen. Över tid är det kanske färre matcher i våra serier (Allsvenskan och Superettan) som utreds men att frågan kommer ställas får vi acceptera, det gäller bara att hantera det på rätt sätt.

Anders Wikström tror att mörkertalet var större för några år sedan och att det arbete som fotbollen gör har gjort skillnad.
– Jag tror att vi upptäcker mer idag än vad vi gjorde för tio år sedan när ingen jobbade med den här frågan.

Se intervjun i sin helhet här