Sveriges regering meddelade idag att antalet besökare ska kunna anpassas efter storleken på arenan och andra faktorer, i relation till smittläget i landet.
– Vi vet att vi kan ta ett stort ansvar för säkra evenemang. Vi ser fram emot att påbörja en diskussion om hur vi kan få visa det, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.
Klubbarna i Allsvenskan och Superettan presenterade redan i oktober en lista med hur många personer de själva skulle kunna välkomna till sina arenor sett ur dåvarande smittläge. De flesta landade mellan 20-30% av arenans totala kapacitet. Sedan dess har smittläget i landet ökat och förutsättningarna har blivit helt andra – precis som de möjliga lösningarna. Fotbollen har protokoll som hanterar alla smittolägen. Ändå har det hittills ekat tomt på läktarna.
När regeringen idag höll presskonferens om smittläget i Sverige så sa kultur- och idrottsminister Amanda Lind att regeringen nu ser över lättnader i begränsningarna som ett förebyggande syfte när smittläget i Sverige är bättre.
– Vi arbetar nu med ändamålsenliga regler för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
– Istället för att enbart begränsa offentliga tillställningar baserat på besökare så ser vi nu över att införa begränsningar baserade på vilka smittskyddsåtgärder som finns i lokaler, säger Amanda Lind.
Regeringens ord går precis i linje med vad elitfotbollen i Sverige gett uttryck för.
– Det är kul att det händer. Idag är en bra dag. Det känns oerhört bra att politiker och myndigheter har lyssnat och tagit till sig våra synpunkter. Det här innebär ett litet men viktigt första steg bort från att vara helt nedstängda. Vi ser fram emot att påbörja en diskussion med regeringen, menar Mats Enquist.
Svensk Elitfotboll inser att det i dagsläget inte går att spela med fullsatta arenor, men om smittläget i Sverige är lägre i april när ligorna startar så är det fullt rimligt att spela med viss publik på läktarna.
– Vi vet att vi kan utföra säkra evenemang och vi är redo att visa det. Vi kan agera stegvis uppåt och neråt utifrån vad smittoläget kräver. Det här är ett utmärkt tillfälle att visa att vi är ett föredöme med smittsäkert arbete under pandemin, avslutar Mats Enquist.
– Och skulle smittläget vara fortsatt högt, eller stiga från ett lågt läge. Ja, då skärper vi protokollen och reducerar så klart publiken. Säkert och proportionerligt.
Allsvenskan och Superettan 2021 startar helgen 10-11 april.