Vid European Leagues möte i Madrid fastslog efter ett historisk möte ligor och klubbar gemensamt det gemensamma målet att verka för att skydda inhemsk ligafotboll och att verka för en långsiktig idrottslig och ekonomisk hållbarhet för alla europeiska professionella ligor.

Över 200 klubbar från 38 länder i Europa och två supporterorganisationer, SD Europe och Football Supporters Europe, fanns representerade vid Madridmötet. En stor del av diskussionerna handlade om att UEFA kommer att förändra Champions League och Europa League från och med 2021 och har också planer på att utveckla tävlingarna ytterligare från och med 2024.

European Leagues Madrid2

Efter mötet fastslog Lars-Christer Olsson, ordförande i European Leagues att:

* European Leagues måste vara tydligare involverade i beslutsprocessen gällande den internationella tävlingskalendern

*Alla klubbar i Europa är inte nödvändigtvis emot förändringar men alla förslag som rör en förändring av, eller påverkar de inhemska ligorna är av största vikt

*European Leagues och den allra största majoriteten av klubbar i Europa, med undantag av några stora rika klubbar, anser att sportsliga meriter från de inhemska ligorna ska ligga till grund för kvalificering till UEFA-ligorna.

*European Leagues välkomnar UEFA:s inbjudan till ett gemensamt möte mellan European Leagues styrelse och UEFA:s exekutiva kommitté. Ligorna hoppas på ett konstruktivt möte där de får diskutera igenom det som ligorna och klubbarna framfört internt under mötet i Madrid. Förhoppningsvis leder det till möjligheter för European Leagues och UEFA kan arbeta bättre tillsammans i framtiden genom att säkerställa att en utveckling av UEFA:s internationella tävlingar inte innebär några försämringar för de inhemska ligorna.

 

– Vi är inne i ett otroligt viktigt skede där europeisk fotbolls framtid kommer att avgöras. Det är viktigt att ligorna och klubbarna, stora som små, engagerar sig och inte låter andra ta beslut åt dem. Jag är mycket nöjd med närvaron och engagemanget för dagens möte och förhoppningsvis kan vi fortsätta ha en konstruktiv diskussion för att tillsammans forma framtiden för idrott och affärer, säger Javier Tebas, La Ligas ordförande och värd för mötet i Madrid.

European Leagues Madrid6

Fakta European Leagues:
European Leagues växte sig starka under namnet European Professional Football Leagues (EPFL). Organisationen bildades 2005 ur föregångaren EUPPFL (Association of European Union Premier Professional Football Leagues) och har sin bas i Nyon i Schweiz. European Leagues är en paraplyorganisation för sina medlemmar – 36 fotbollsligor i Europa, däribland Allsvenskan och Superettan – och för bland annat deras talan mot UEFA och FIFA.

Svenske Lars-Christer Olsson, Svensk Elitfotbolls ordförande, är också ordförande i European Leagues.

European Leagues strävar efter ett samarbete, vänskapliga relationer och enighet mellan medlemsligorna samt att European Leagues gör gemensam sak för ligorna i diskussionerna med fotbollsförbund, myndigheter och intressenter, för att utveckla fotbollen på ett positivt sätt.

European Leagues vill lyfta fram politiska, sociala, kulturella, ekonomiska och utbildande dimensioner i fotbollen för att skapa en positiv utveckling på och utanför planen.

European Leagues vill vara en stark gemensam röst för alla fotbollsligor i Europa