De europeiska ligornas intresseorganisation European Leagues meddelar UEFA sina synpunkter gällande UEFA:s förändrade Europaspel från säsongen 2024 och framåt. European Leagues menar att ett utökat antal matcher i Champions League kommer att påverka och skada de inhemska ligorna på ett negativt sätt.

Det var i samband med European Leagues generalförsamling i Istanbul som det klubbades igenom att ett utökat antal matcher i Champions League kommer att påverka inhemska ligor negativt och att:

  • UEFA:s ändringar kommer redan som de är idag att påverka ligornas kalendrar, men för att göra så lite skada som möjligt på dessa så bör det inte spelas fler än åtta matcher per klubb i det utökade gruppspelet från och med säsongen 2024.
  • De fyra extra platserna när Champions League utökas från 32 till 36 lag från och med säsongen 2024 ska gå till klubbar som kvalificerat sig via sin egen inhemska ligas senast spelade säsong.
  • European Leagues är emot det koefficientsystem som ger vissa storklubbar en andra chans att kvalificera sig, tack vare bra resultat ute i Europa under tidigare säsonger.

Läs mer på European Leagues hemsida