Ett mycket bra namn som lyfter fram en av klubbens största sponsorer.
Ett dåligt namn som aldrig kommer att användas av media.
Åsikterna om namnet på Falkenbergs nya arena går isär hos sponsorexperterna.

Falkenbergs FF får en ny arena för 6 500 personer i området Kristinesätt. Spaden sattes i jorden i april och invigningen är planerad till säsongsstarten 2017.

I torsdags, i förra veckan, presenterade klubbledningen namnet på arenan: Falcon Alkoholfri Arena.

Falcon ingår sedan några år tillbaka en del i Carlsberg, som för Falcons tradition från 1897 att brygga öl och producera läsk i Falkenberg vidare. Carlsberg är dessutom är en av Falkenbergs FF:s största sponsorer.

Lagstiftning styr
Att ordet ”Alkoholfri” lagts till i arenanamnet beror förstås på svensk alkohollagstiftning.

Anders Lindén, vd på Tango Brand Alliance AB, och Magnus Berglund, vd på Kinglet & Co, är två av Sveriges mest ansedda rådgivare när det gäller sponsring – både vad företaget som sponsrar ska få ut av sin sponsring och hur rättighetsägarna, det vill säga i det här fallet Falkenbergs FF, ska exponera sin sponsor för att stärka båda parter.

Magnus Berglund är mycket positiv till namnet Falcon Alkoholfri Arena.
– Titelsponsorskapet för Falkenbergs FF:s nya arena är en lokal rättighet – som lyckats nå ut nationellt. Kännedomen kopplad till en av Carlsbergs produkter, till att Falcon brygger öl i Falkenberg och till Falkenberg som kommun har ökat tack vare uppmärksamheten. Jag skulle tro att Carlsbergs investering i arenan de närmaste tre åren har betalat sig bara i PR-värdet av att nyheten nått ut i hela Sverige och blivit en snackis i sociala medier.

Väcka debatt
Magnus Berglund tror att det finns en djupare, bakomliggande faktor i valet av arenanamn.
– Falcon kunde ha valt någon av sina andra produkter, exempelvis Festis, men genom att lägga till ”Alkoholfri” – och därefter förklara att man egentligen inte ville det, men måste på grund av alkohollagstiftningen – skapar Carlsberg en debatt om svensk alkohollagstiftning. Carlsberg väljer alltså att göra sig till ”martyr” för att få igång debatten som gynnar dem som bryggeri på sikt.

– Namnet Falcon Alkoholfri Arena är ett mycket, mycket bra namn ur ett sponsorperspektiv – speciellt som att det handlar om en ny arena. Det har goda förutsättningar att sätta sig, men förmodligen då som ”Falcon Arena” i folkmun.

Tveksamt långsiktigt
Anders Lindén, vd på Tango Brand Alliance AB håller inte med sin kollega Magnus Berglund.
– Avtal om namnsponsorskap är långsiktiga, ibland upp till tio år. Det är i det perspektivet uppmärksamheten kring namnet just nu ska ses. Visst ger det en del exponering i media, men på sikt kommer det inte att fungera eftersom ingen nationell media kommer att kalla arenan vid dess rätta namn, inte ens Falcon Arena som namnet förmodligen kommer att bli i folkmun. Eventuellt kommer lokalmedia att benämna den Falcon Arena, men det troliga är att det även blir något annat, kanske Falkenberg Arena…?

I ett fall är dock Magnus Berglund och Anders Lindén överens. Namnet kan komma att sätta sig bland supportrarna – en stor och viktig grupp.
– Även här tror jag dock att det blir Falcon Arena, men det är ju gott så, säger Anders Lindén.

Förvånad ordförande
Lars Eric Nilsson är ordförande i Falkenbergs FF. Han är förvånad över den stora uppmärksamheten – och de bitvis ganska starka reaktionerna i främst sociala medier.
– Jag har ju jobbat med namnet ett tag, så jag måste säga att jag blev lite förvånad. En del av kommentarerna på Facebook och Twitter känns inte riktigt relevanta, utan har nog gjorts för att göra sig lite lustig över namnet.

Avtalet med Carlsberg är femårigt, med rätt till en förlängning på ytterligare fem år.
– Carlsberg har hela tiden varit vår högsta prioritet att få som namnsponsor, eftersom Falcon har en så stark förankring i Falkenberg. Vi är mycket glada och nöjda. Det här är bra för både Carlsberg och oss som fotbollsförening.

Alkoholfritt alternativ
Lars Eric Nilsson ser en annan dimension i namnet.
– Det är bra att vi får ut namnet ”Alkoholfri” på våra arenor, som ett komplement till öl med alkohol. Det är bra att våra besökare får fler alternativ att välja mellan, och det är bra för fotbollen på sikt att det blir mer alkoholfritt.

Vilket namn tror då Falkenbergs FF:s ordförande att arenan kommer att få när den omnämns?
– Jag tror att det blir Falcon Arena i folkmun. När det gäller media är jag lite mer osäker.

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / FOTO: Bildbyrån