Att Falkenbergs FF tog klivet upp i Allsvenskan må vara en sensation, men sett till starten på serien var det inte så. Hallänningarna rivstartade med fyra raka segrar och en oavgjord, innan första förlusten kom, mot Assyriska borta den 12 maj (4-1).

2-0 mot ÖIS borta, 2-1 mot Ljungskile hemma, 1-0 mot IFK Värnamo borta, 1-0 mot Hammarby IF hemma och 1-1 mot Örebro SK hemma.

Med den inledningen av Falkenbergs FF var lagen med ambitioner i Superettan varnade – från Allsvenskan nedflyttade GAIS, GIF Sundsvall och Örebro SK, till bland annat Hammarby IF, Assyriska FF och Degerfors IF.

Patrik Lundgren, klubbchef i Falkenbergs FF, summerar säsongen:

– Det har varit ett helt fantastiskt år! Både spelare och ledare har gjort ett fantastiskt jobb. Första ambitionen var att hålla oss kvar, med tanke på att vi kvalade föregående år. Det hade vi varit nöjda med. Vi började med fyra raka vinster och ambitionen höjdes allt eftersom resultaten gick med oss. Det var dock först när vi tog fyra poäng av Hammarby och Örebro i två svåra bortamatcher som jag började hoppas på en topplacering.

– Och vilken avslutning! Det roligaste av allt är att spelare och ledare klarade av att hålla fokus hela vägen, och att vi spelade så bra fotboll även i slutet av säsongen, när pressen var som störst. Det gör mig stolt!

Örebro SK började också starkt med 2-0 mot IFK Värnamo hemma, 3-0 mot GIF Sundsvall borta, visserligen följt av förlust med 2-1 mot Hammarby IF borta, 3-1 mot Varbergs BOIS FC hemma och så då 1-1 mot Falkenbergs FF borta. Tio poäng av 15 möjliga.

Hammarby IF däremot fick inte alls den inledning klubben hoppats på. Åtta poäng av 15 möjliga på de fem första matcherna gladde inte de segersugna, och om Allsvenskan drömmande, supportrarna på Stockholms Söder.

Den inledningen ”överträffades” bara av GAIS bland lagen med allvarliga avancemangsambitioner. Sju poäng av 15 möjliga. Nej, makrillarna var verkligen inte i något poängstim i början av Superettan, om uttrycket tillåts.

Ju längre serien gick, desto mer stod det klart att de två allsvenska platserna kom att stå mellan tre lag: Falkenbergs FF, Örebro SK och GIF Sundsvall. Det sistnämnda hamnade under hösten i blickfånget även av ett annat skäl. En av lagets tongivande spelare, Kevin Walker, slog igenom i TV4:s program Idol, där han i skrivande stund fortfarande är kvar i tävlingen när finalen nu börjar närma sig i Fyrans fredagssatsning. Kevin Walker och GIF Sundsvall har kommit att bli något av höstens snackis i främst kvällspressen och sociala medier, till bland andra många unga flickors stora förtjusning.

Avslutning i Superettan blev en rysare i bästa Hitchcock-anda. Falkenbergs FF hade chansen att säkra den allsvenska platsen i näst sista omgången, borta mot Degerfors IF. 2-2 räckte dock inte. Falkenbergs FF hade fortfarande saken i egna händer och kunde avgöra hemma mot Ängelholms FF, en annan stor överraskning i årets upplaga av Superettan, i sista omgången. Något hallänningarna också gjorde via 4-2 till hemmapublikens vilda glädje.

Även i Örebro SK jublades det. Sju av nio poäng på de tre sista matcherna räckte för att återvända till Allsvenskan efter en säsong i Superettan, med tre poängs marginal till GIF Sundsvall som nu får kvala mot Halmstad BK.

Text: Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Bildbyrån