Att fira är viktigt för att skapa en vinnarkultur. Men även att sörja uteblivna framgångar. Exklusivt för SEF:s nyhetsbrev delar ledarskapskonsulten Lennart Göthe med sig av sina bästa tips för fortsatt framgång i resultatdrivna organisationer med fokus på samhällsnytta.

 

Lennart Göthe är ledarskapskonsult, företagscoach och entreprenör. I dag har han bland annat en ledande befattning inom organisationen Better Globe som arbetar med att driva trädplanteringsprojekt i Afrika, en verksamhet med tydlig CSR-inriktning som inkluderar bland annat vattenförsörjning, skapandet av lokala arbetstillfällen, skolor för undervisning av barnen samt mikrofinansiering. Han har stor erfarenhet av att arbeta med företag med tydlig inriktning på samhällsnytta, som vill skapa både fler vinnare i samhället och fler som vill fortsätta vara vinnare.

 

– Gemensamt för alla organisationer och strukturer som vill bli, eller fortsätta att utvecklas som, vinnare är att de som är i organisationen eller laget har sina individuella mål synkade så att de samverkar och stödjer det gemensamma målet med verksamheten, laget eller teamet. Det innebär att alla känner sig fullt ansvariga för och delaktiga i helhetens resultat, samtidigt som de uppfyller sina egna mål, säger Lennart Göthe som även grundare, ägare och en av handledarna i Balansekonomi AB som utbildar människor till att bli just vinnare – i sitt eget liv.

 

Här är Lennart Göthes tio bästa tips för att skapa en vinnarkultur:

1. Fira: Det kanske viktigaste för att bli framgångsrik är firandet. Skapar ni det resultat ni var ute efter, fira det. Får ni inte det resultat ni var ute efter, fira era ansträngningar och insatser. Känns det fel, kan ni alltid lyfta upp de insikter ni fått och fira att ni som grupp lärde er något av resan.

2. Sörj: Det som hänger ihop med firandet är att avsluta, och ibland även sörja, om det inte gick som det var tänkt. Skapa en ceremoni kring sörjandet, överdriv, gör det till en deklaration av avslut så att ni så snabbt som möjligt kan övergå till firandet av insikterna. Att avsluta är förutsättningen för att snabbt kunna starta på nytt. Det är viktigt. Lever ni för länge på en stor seger blir ni bara mätta och ”feta”. Ältar ni en förlust för länge är det till slut bara ni som bryr er om ert lidande. Då blir ni omkörda av andra som fortsätter framåt.

3. Skapa nytt spel: När firandet och eventuella sörjandet är avklarat – hitta på ett nytt spel. Livet skiljer sig inte speciellt mycket från vilken fotbollsmatch som helst. Det betyder inget annat än den betydelse vi lägger till det. Se till att hitta på att även nästa match är ”livsviktig”. Att spela en match som inte betyder något är tråkigt och resultatet blir oftast därefter. Se till att era matcher får en betydelse. Exakt vad de betyder är upp till er som grupp att komma på.

4. Red ut ”du” och ”vi”: Ensam är inte stark men varje person är hundra procent ansvarig. Relationen mellan ”du” och ”vi” är en svår balansgång som varje framgångsrikt lag eller företag har lyckats reda ut, vad gäller ansvar: du är hundra procent ansvarig för dig och dina aktioner, och att du levererar det du tagit på dig som din roll. Det är då ”vi:et” blir superstarkt! Då inspirerar du andra i laget att ta sitt hundraprocentiga ansvar och då kan du uppskatta dem, tacka dem, stötta dem och fira ihop med dem. Ni firar ”vi:et”, men byggstenen i varje ”vi” är alltid ett antal totalt ansvariga ”jag”, det vill säga du!

5. Skilj på fakta och upplevelser: Var noga med att skilja fakta från tolkningar och upplevelser. I fotboll är det enkelt: Antingen är bollen innanför mållinjen, eller inte, det vill säga antingen är det mål, eller inte. I resten av livet och i relationer är det inte lika enkelt. Träna därför på att skilja på vad som är min upplevelse och vad som verkligen är. Mät dina resultat, var autentisk med hur  det går. Försköna inte, överdriv inte och ljug inte. Speciellt inte för dig själv. Det skapar ett vinnarteam!

6. Hedra partnerskap: Att respektera sina partnetrs och hedra löften till varandra är ännu en nyckel i att skapa en vinnarkultur. Att du uppnår dina mål handlar om att stödja alla andra i att uppnå sina mål. Stöd din omgivning och få den att känna sig värdefull och ostoppbar. Gör dina medspelare bra!

7. Skapa gemensamma stora mål: Bygg ert utrymme för er egen tillväxt. Att växa och utvecklas som lag och individuellt förutsätter att det finns ett stort utrymme som alla kan växa i. Våga ta er an stora mål och skapa djärva visioner. Skapa också ett värdigt spel för det lag eller det team du är i, och för varje individ. Är du redan världsbäst i din roll, ta dig an att även människorna runt omkring dig kan bli världsbäst i sina roller.

8. Skapa många ledare: En annan typisk kvalitet i vinnande team är att alla är ledare. Oftast finns det någon som är ledaren, men alla andra agerar också som ledare i varje enskilt tillfälle, samtal, moment, möte etc. Att vara en av flera stora ledare i ett team av ledare skapar en fantastisk kultur för upprepade segrar. Alla bidrar till konversationer, attityd, stöd, riktning, framåtanda…

9. Tillämpa ledarskapet utanför teamet: Se även till att sätta mål, samt tillämpa dessa synsätt och principer på områden utanför laget eller teamet. För att bli en vinnare på riktigt räcker det inte med att vinna några SM-guld eller Champions League-titlar. Det är trots allt bara ett spel, en lek. Det som räknas är vem du är som människa och på vilket sätt du berikar andra människors liv. Börja med ditt team och ditt lag, dina kollegor, vänner och din familj. Efter hand som du växer och utvecklas, ta det ut i världen. Ta dig själv ut i världen.

10. Skapa något nytt: Om du känner att det är svårt att ladda om, att du redan uppnått allt du ville uppnå, att du redan är bäst bland dem du umgås med, eller i den liga ni spelar – kom då ihåg att det finns ett par miljoner människor i världen som inte ens vet att du finns. Det finns massor av människor i Afrika och andra delar av världen som har fullt upp med sitt och inte bryr sig om vad det är du har lyckats med. Vad helst det är du gör, vill göra, eller vilka du umgås med, är det till slut bara en fråga om hur kul ni skall ha och vad ni ska skapa som nästa roliga utmaning. Skapa något nytt och spela det spelet som om livet hängde på det, för annars blir det snart tråkigt. Att ha roligt på vägen blir en bonus!

 

Thomas Björn

Kraftfull Kommunikation