Fler mål och färre varningar än förra året, åtta mål i målrikaste matchen och snabbaste målet efter bara 18 sekunder. Häng med på en faktaspäckad snabbresa i Superettan.

Robin Staaf, Ängelholms FF, blev snabbaste målskytten av alla. Det tog honom bara 18 sekunder att näta mot Östersund borta den 27 maj.

Mest målrika matchen blev GIF Sundsvall-GAIS den 20 juli: 4-4. I den matchen gjorde Joel Johansson, GAIS, tre mål.

En bedrift han delar med sju spelare under året – och där en spelare dessutom gjorde det två gånger: Shpëtim Hasani , Örebro SK, mot GAIS respektive IFK Värnamo.

Totalt gjordes 670 mål i Superettan. 280 (42 %) kom till i första halvlek och 390 (58 %) i andra halvlek. Det gjordes alltså 110 mål fler i andra halvlek, än i första.

Att spela hemma är helt klart en fördel, sett till statistiken: 109 av matcherna (46 %) slutade med hemmaseger. 61 av matcherna slutade oavgjort (25 %) och 70 av matcherna (30 %) slutade med bortaseger.

Publikligan vanns föga överraskande av Hammarby med ett snitt på 8 017, räknat både hemma och borta. Hemma snittade Bajen 12 100, vilket är drygt 7 000 fler än tvåan Örebro med sina 4 937.

Borta däremot var Bajen ”bara” tvåa i publikligan. Orsaken var premiärmatchen på Tele2 Arena den 20 juli, då Örgryte stod för motståndet (0-0). 27 195 var på plats. Den matchen gjorde att ÖIS rusade upp i toppen av bortapublikligan med 4 550 åskådare i snitt, med Hammarby tätt efter på 3 934.

Domarna hade en något lugnare säsong 2013 än 2012. 880 varningar delades ut på 240 matcher, vilket är 30 varningar färre än 2012. Bortalagen drog på sig fler varningar än hemmalagen, 462 (52 %) mot 418 (48 %).

Flest varningar delades ut i matchen Assyriska-Hammarby den 29 augusti (1-2): Nio stycken. Det är klart över snittet, som är 3,7 per match.

Antalet utvisningar stannade på 63, vilket ”lustigt” nog är exakt samma antal som förra året.

Text: Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Bildbyrån