Svensk Elitfotboll fick inte bara en ny ordförande efter årsmötet i fredags. Både styrelsen och valberedningen förärades med nya namn.

Jens T Andersson ersätter Lars-Christer Olsson, som slutar som ordförande i SEF. Utöver Jens så ansluter också Anders Billström och Mattias Kronvall till styrelsen som ersättare till Rose-Marie Frebran och Ove Sjöblom.

210127 Ordförande Anders Billström under Häckens extrainsatta årsmöte där det ska avgöras ifall Kopparbergs/Göteborgs damlag ska bli en del av föreningen den 27 januari 2021 i Göteborg. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN / kod DS / DS0086

Anders Billström sitter som ordförande i BK Häcken sedan sex år tillbaka och går nu in som ledamot i Svensk Elitfotbolls styrelse. Vid sidan av fotbollen så driver Billström ett eget stort företag och hoppas bidra med ett marknadsmässigt blickfång till styrelsen.

– Det är viktigt för mig att vi håller ihop alla 32 klubbarna och jobbar med de frågorna som klubbarna brinner för. Jag ska alltid ha det i bakhuvudet, säger Billström.

– Klubbarna har olika ingångsvärden beroende på storlek. Jag tror att det passar mitt perspektiv bra. BK Häcken har gått från liten kvartersklubb till en stor förening och har ett mindset mitt emellan. Vi kan identifiera oss både med största klubbarna OCH med de minsta klubbarna.

Billström brinner lite extra för talangutveckling.
– Jag tycker talangutveckling är viktigt. Vi jobbar själva med talangutveckling och det blir viktigare för varje år som går att lägga satsningar mot våra akademier.

170829 Mattias Kronvall, klubbdirektör och sportchef i Trelleborgs FF inför fotbollsmatchen i Superettan mellan Trelleborg och Helsingborg den 29 augusti 2017 i Trelleborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 91835

In i styrelsen kommer också Mattias Kronvall, klubbdirektör i Trelleborgs FF. Kronvall har varit klubbdirektör i TFF sedan 2012 och satt innan dess i styrelsen för klubben mellan 2007-2011, så han är väl bevandrad i Svensk Elitfotboll, där Kronvall sedan tidigare också engagerat sig i andra uppdrag.

– Det är inspirerande att få ännu mer insyn i svensk elitfotboll men också svensk fotboll i stort. Det ska bli kul att bidra till vidare utveckling, menar Mattias Kronvall.

– Jag känner att jag har samlat på mig erfarenhet under ett antal år i SEF och jobbat nära ett antal frågor. Det ska bli kul att komma närmare frågorna och vara med i ett tidigare skede.

150524 Porträtt på Örebro SK:s VD Simon Åström under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Örebro SK och Gefle IF den 24 maj 2015 i Örebro. Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN / COP 119

Även Valberedningen förändras. Simon Åström, klubbchef/vd i Örebro SK blir ordförande i valberedningen efter Leif Lindstrand. Med sig får Simon Åström också Niklas Allbäck, klubbchef i Örgryte IS och Patrik Lundgren, klubbchef i Falkenbergs FF. Dennis Andersson, BK Häcken, har ett år kvar på sitt mandat i valberedningen.

– Det är såklart hedersamt att få den utnämningen och att man har det förtroendet hos klubbarna, att de vill se mig i den här rollen. Jag är ödmjuk inför uppgiften och hedrad. SEF är viktigt för alla oss klubbar. Vi vill ha ett starkt SEF, säger Simon Åström.

– Det är valberedningens roll att ta fram förslag på vilka som ska befolka våra roller som ska styra oss framåt. Jag hoppas kunna uppnå att säkerställa att medlemmarna blir lyssnade på och att förslagen som läggs fram är förankrade. Det ska bli superkul att ta sig an detta tillsammans med Patrik, Niklas och Dennis.

Svensk Elitfotbolls utskott och kommittéer 2021