Före detta Gefle- och Elfsborgsspelaren Anders Wikström ansluter till Svensk Elitfotboll för att jobba proaktivt och reaktivt med matchfixingfrågan inom ligorna. Anders Wikström kommer att fungera som en länk mellan Svenska Spel, Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll, alla Allsvenskans och Superettans 32 klubbar, spelare och tränare.
– Jag personligen ser vikten i att hålla fotbollen ren och jag har fått bra respons, säger Wikström.

Svensk Elitfotboll och fotbollens huvudsponsor, Svenska Spel, tar båda matchfixing på allvar och har tillsammans initierat tjänsten som till att börja med går ut på att Anders besöker samtliga klubbar i Allsvenskan och Superettan och informerar om matchfixing och om Svenska Spels spelansvarsutbildning. Samtalet och utbildningen kommer sedan att följas upp under våren.

– Jag har börjat presentera mig för klubbarna, säger Anders, och jag ska nu ut och redan nästa vecka börjar jag besöka dem och informera.

Anders berättar att han själv kände till begreppet matchfixing när han själv spelade i Allsvenskan men för bara tio år sedan fanns det ju inte som begrepp. Någon gång kring 2006 blev han själv kontaktad för att lägga sig i en match.
– Det var på hösten och vi hade ingenting att spela om. En gammal lagkamrat från lägre divisioner, som dessutom var spelmissbrukare, ringde mig och frågade om jag kunde tänka mig att lägga mig mot ett par tusenlappar i betalning. Jag kände ju honom och hans bakgrund och tyckte mest synd om honom eftersom jag visste att han var skyldig fel människor pengar. Jag sa nej och skällde ut honom men det var ändå obehagligt. Med det jag vet idag, det som jag nu ska ut och informera om, hade jag såklart anmält detta.

I dag är frågan betydligt mer omtalad.
– Anledningen till att jag är anställd är att det är ett otroligt viktigt ämne, det handlar om fotbollens trovärdighet och på sikt även fotbollens ekonomi. Jag har varit en del av elitfotbollen tidigare och jag ser gärna att Allsvenskan fortsätter att utvecklas. En del i det är att hålla fotbollen ren. Jag förväntar mig utbilda alla berörda så att de vet hur de ska bete sig när eller om de får frågan om matchfix.

Under hösten så kommer spelare och ledare i SEF-klubbarna att genomgå Svenska Spels utbildning i hur spelproblem kan förebyggas, där matchfixing också är en del. En utbildning Anders tycker är viktig.
– Jag förväntar mig att förmedla en sund spelvärdering. Spelansvarsutbildningen kan hjälpa dig att känna igen tecken på spelproblem. Du kommer också få veta vilken hjälp som finns att få om du själv, eller någon du känner, har utvecklat ett spelproblem eller riskerar att göra det.

– Matchfixingdelen i utbildningen gör det också konkret vad som är okej och vad som inte är okej. Spelare och ledare ska inte kunna säga att man inte visste. Den information vi tillhandahåller bör avskräcka individerna att svärta ner sitt eget namn, sin klubb och sin idrott.

Nyligen avbröts Jönköpings Södra – Östersund efter att en yngling hoppat in på plan och attackerat Östersunds målvakt. Händelsen misstänks ha någon form av koppling till spelbranschen.
– Det blev en del att göra runt J-Södra – ÖFK. Viktigast för oss var att få en överblick. Vad har hänt, vad vet vi? Jag har använt mitt kontaktnät för att få en överblick och pratat med de berörda klubbarna. Självklart har vi fått fram en bild av vad som skett, men i detta skede avvaktar vi polisens och förbundets utredningar innan vi gör några uttalanden.

– Det finns också en del fall som varit uppe där personer, så kallade rapportörer, fått avvisas från arenan. Det finns också klubbar som Svenska Spel stängt av från spel. Det behöver inte bero på matchfix utan kan vara fler faktorer inblandade. Som du hör så finns det mycket att göra i dessa frågor och jag ser fram emot det!

Det här kommer resursen mot matchfixing att jobba med:
  Arbeta kommunikativt, preventivt med frågorna Matchfixing och spelansvar

  Ansvara för genomförandet av spelansvarsutbildningen

  Ansvara för kommunikation kring matchfixing inom ligorna.

  Vara en länk mellan SEF/spelare/klubb/Svenska Spel/SvFF/RF

  Besöka föreningar/spelare i förebyggande syfte

  Besöka föreningar/spelare i reaktivt syfte efter något inträffat

  Kontakta behöriga klubbar initialt

  Kontakta samtliga klubbar