Lördagen den 1 december 1928 bildades Föreningen Svenska Serien Division 1 i Malmö. 1972 ändrades namnet till Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF). I december i år fyller SEF 90 år.

Föreningen Svensk Elitfotboll jobbar professionellt tillsammans med sina 32 medlemsklubbar för aktivt skapa sportsliga, ekonomiska och verksamhetsmässiga förutsättningar för att till fullo ta tillvara på den utvecklingspotential som finns för Allsvenskan, Superettan och den nationella herreliten i fotboll.

Arbetsuppgifterna har utvecklats genom åren. Länge bestod SEF endast en ordförande som skulle föra klubbarnas talan mot Svenska Fotbollförbundet och för att fokusera på den högsta seriens utveckling. På 1950-talet kom tv in i bilden i samband med Allsvenskan och SEF var med och förhandlade fram att inga matcher fick direktsändas av rädsla att publiken skulle utebli från arenorna. SEF fick också SvFF att för första gången betala ut en VM-ersättning eftersom Världsmästerskapet på hemmaplan 1958 gjorde så att endast sex matcher kunde spelas i Allsvenskan under våren.

På 60-talet röstade sju av tolv klubbar i Allsvenskan igenom att slopa amatörbestämmelserna i svensk fotboll och på 70-talet tillträdde Föreningen Svensk Elitfotbolls förste Generalsekreterare någonsin i samband med namnbytet.

På 80-talet var Lennart Johansson ordförande i SEF en period innan han lämnade för UEFA och på 90-talet var SEF med och startade både Royal League och embryot till det som idag är European Leagues.

År 2000 bildades Superettan av de två då existerande Division 1-serierna och SEF började på allvar förhandla om tv-rättigheterna för de två högstaligorna.

Sedan 2012 är Lars-Christer Olsson ordförande i SEF och Mats Enquist är Generalsekreterare.  En stor del av verksamheten idag är arbetet mot att bli Nordens Bästa Liga (NBL). Detta görs genom att SEF har identifierat fem verksamhetsområden som gäller som måttstock för att bli framgångsrik och där huvudfokus ligger på att ligorna ska förbättra sig ytterligare. Dessa fem områden är Arenaupplevelsen/evenemanget, sportslig utveckling, ekonomisk tillväxt, image och nya medier/digital satsning.

SEF är också med och förbereder underlaget för spelschemat, som SvFF sedan beslutar om för Allsvenskan och Superettan, samt driver talangutvecklingsprojektet Tipselit tillsammans med Svenska Spel. SEF genomför en rad satsningar i kommunikationen för att höja ligornas image och visa allt bra som fotbollen står för – även utanför fotbollsplanen. Svensk elitfotboll vill med sitt och klubbarnas CSR-arbete visa att vi tar ansvar för samhället och bidrar varje år med nära 800 miljoner kronor till samhället. Styrkan i Svensk elitfotboll, utöver klubbarnas egna arbete, är i mångt och mycket definierat av våra supportrar och SEF arbetar med flertalet satsningar för att förbättra för supportrarna i nära samverkan med SFSU (Svenska Supporterunionen). Även kring IT-frågan har stora framsteg gjorts för att förbättra service och synlighet.

Det är tradition att gå och titta på Allsvenskan och Superettan och fotbollen vore ingenting utan det liv och rörelse som finns på våra läktare. När det gäller stämning är vår fotboll ofta i absolut världsklass – supportrar och fotboll i symbios.

GRATTIS Föreningen Svensk Elitfotboll – 90 år 1 december 2018!

Läs mer om Svensk Elitfotbolls historia här.

Läs mer om vad SEF gör i dag här.