I helgen spelas en historisk match i Allsvenskan. I alla fall om man får tro de inblandade lagen, GIF Sundsvall och Östersunds FK.
– Det är det första Norrlandsderbyt i historien, ursäkta Gefle, men så är det, säger Urban Hagblom, Sportchef i GIF Sundsvall.

För säkerhets skull lägger Urban Hagblom till att inte ens Gävleborna själva tycker att Gefle är ett lag från Norrland.
– Å andra sidan finns det de som tycker att varken Östersund eller Sundsvall är Norrlandsstäder, skrattar Hagblom och tänker på mer nordliga städer. Med Norrlandsmått mätt är matchen i alla fall ett derby, även fast det är 21 mil mellan städerna. Matchen är det närmsta mötet mellan två allsvenska lag i Norrland.

Matchen beskrivs som ett vänligt derby. Båda klubbarna samarbetar egentligen framgångsrikt med varandra via föreningen Norrländsk elitfotboll som båda är en del av, där ledande klubbar i varje distrikt från Hälsingland upp till Norrbotten regelbundet träffas för att utbyta erfarenheter och hjälpas åt att utvecklas.
– Vi har bra relationer och hjälper varandra 363 dagar om året. Övriga två dagar, då vi spelar mot varandra, är vi fiender, skojar Hagblom.

– Traditionsenligt finns det en rivalitet mellan städerna Östersund och Sundsvall men lagen har ingen rivalitet på det sättet. Båda föreningarna tycker att det här är kul. Det är ingen infekterad stämning och det är ingen risk för bråk eller så, understryker Lasse Landin, Kanslichef i Östersund.

Båda klubbrepresentanterna beskriver matchen som en prestigekamp och för Giffarna är matchen historisk av många anledningar.
– Det är första gången i historien som GIF Sundsvall har sålt ut arenan en månad före avspark. Folk från Medelpad, Jämtland och Härjedalen samt från hela Västernorrland kommer att följa matchen. Det kommer att bli fullsatt även i returen på Jämtkraft arena i höst också, menar Hagblom.

Även om det är första mötet mellan Norrlandsstäderna i Allsvenskan så har lagen stött på varandra många gånger förut. 2013 och 2014 möttes de i Superettan. Då vann båda lagen sina respektive hemmamatcher båda säsongerna. I mars möttes lagen i Sundsvall inför seriepremiären, då vann Östersund med 2-1, vilket gör att Giffarna har revansch att utkräva. I Jämtland tror man på seger igen.
– Jag tror att vi vinner naturligtvis. GIF Sundsvall gör ett kanonjobb. De killar som är tränare (Joel Cedergren och Roger Franzén) har, med hjälp av Urban (Hagblom) utvecklat laget med små förutsättningar och de spelar en trevlig fotboll. I fjol gick de upp med i stort sett ett Superettanlag och hängde kvar, och har utvecklat sedan dess. Grabbarna där nere i Sundsvall har gjort ett kanonjobb, men det räcker inte mot oss, avslutar Lasse Landin.

Matchen spelas på Norrporten Arena i Sundsvall klockan 16:00 på lördag den 21 maj. 7700 biljetter är sålda, varav Östersund har 700 av dessa. Fullsatt!

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån