P16- och P17-tränare från de fem- och fyrstjärniga akademierna i Tipselit genomförde den 3-4 oktober en tvådagars fortbildning på Harlyckans IP i Helsingborg i samband med en P16-landskamp mellan Sverige och Danmark.

– Det är av stor betydelse för svensk spelarutbilning att klubbarnas instruktörer kan träffas och samverka tränare emellan på den här nivån samt även utveckla vårt redan fina samarbete med u-landslagsledningen, säger Svante Samuelsson, Sportchef på Svensk Elitfotboll.

Tipselittränarna fick förutom eget nätverkande ta del av landslagstränarna Peter Wennberg och Viktor Erikssons förberedelser inför P16-landskampen samt en analys av U17-EM som hölls på Irland i maj.

– Vi kopplar samman klubblagsverksamheten med landslagsverksamheten och Tipselittränarna får en personlig kontakt med förbundskaptenerna för u-landslagen. Tränarna bygger relationer sinsemellan och ges möjlighet att diskutera vad som krävs för att på ett ännu bättre sätt utbilda spelarna, menar Svante Samuelsson.

Fortbildningen med Svenska Fotbollförbundet leddes av Tomas Turesson och förutom att lyssna på Peter Wennberg och Viktor Eriksson så fick Tipselittränarna också medverka på gruppövningar tillsammans med Bartosz Grzelak, assisterande förbundskapten i U21-landslaget.

IMG_0725 (kopia)

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin spelarutbildning genom att anställa kvalificerade tränare för utvecklingslagen. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand en heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2018 hade totalt 757 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Tipselit. 285 av dessa spelade i Allsvenskan och 301 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se

Certifieringen finns till för att:
– kvalitetssäkra klubbarnas arbete med spelarutbildning i åldern 8-19 år
– identifiera klubbarnas egna utvecklingsområden
– stödja och i dialog medverka till klubbarnas eget utvecklingsarbete
– skapa en stimulerande manual för de deltagande föreningarna
– skapa tydlighet gentemot styrelse, sponsorer, spelare, föräldrar, andra klubbar, kommun etc.
– underlätta för föreningen att identifiera sin roll inom den svenska fotbollen
– framhålla spelarutbildning och ledarutbildning som de viktigaste faktorerna
– höja kvaliteten på spelarutbildningen i ett internationellt perspektiv
– Certifieringen ska vara ett levande dokument och ständigt utstå ifrågasättande och utvärdering. Ändringar i certifieringsmodellen skall först analyseras och beslutas i akademichefsgruppen