När Svensk Elitfotboll summerar politikerveckan i Almedalen så står det klart att fotbollen spelar en allt viktigare roll i samhället.
– Vi upplevde ett stort intresse från politiker och organisation som medverkade i Almedalen att lyssna och veta mer om vad vi från elitfotbollen faktiskt gör för samhället, säger Beatrice Clarke, CSR-ansvarig på Svensk Elitfotboll.
Beatrice Clarke åkte till Almedalen tillsammans med kollegorna Karin Heri, Nationell samordnare sysselsättning, Calle Stjerna, Varumärkesansvarig, Lena Engström, Operativ chef, Jan Karlsson och Anders Liljeblad, båda försäljning och marknad. Svensk Elitfotbolls tanke var inte att vara på plats för att driva egna frågor utan för att ta del av utbudet och finnas till hands för andra och medverka på seminarier.
– Intresset var mycket större än vad vi trodde. Vi blev inbjudna till seminarier och mingel och känslan är att många ville veta mer om fotbollens bidrag till samhället, säger Beatrice Clarke.
Fotbollen står för mycket gott i samhället. Fotbollen är en motor för integration. Fotbollen sammanför människor som annars inte skulle träffas. Fotbollen skapar liv och rörelse på läktarna. Och sist men inte minst – fotbollen ger tillbaka till samhället. Nyligen lanserade Svensk Elitfotboll en ny hemsida där elitklubbarnas alla samhällsengagemang samlas, kallad Fotboll och Samhället, och sedan 2017 finns en nationell avsiktsförklaring med Arbetsförmedlingen där syftet är att skapa sysselsättning åt personer långt utanför arbetsmarknaden där tio klubbar just nu valt att ingå.
Dagarna i Almedalen blev intensiva för Svensk Elitfotbolls personal. Bland annat medverkade Karin Heri i ett seminarie om ”Kan bättre matchning göra fler människor delaktiga i Sverigebygget?” och ”Öppet mål i Arbetsmarknadspolitiken” – ett seminarie om hur fotbollsklubbar via bland annat karriärdagar lyckats sätta över 100 personer i arbete och sysselsättning. Det sistnämna seminarie modererades av Beatrice Clarke, som utöver det också deltog i panelen i seminariet ”Så integrerar vi flera – Integrationsinspiration”.
– Vi visste inte vad vi skulle vänta oss innan vi åkte till Gotland men vi har verkligen fått chansen att visa upp vår organisation, vårt arbete och vad fotbollen faktiskt kan åstadkomma, säger Karin Heri.
Calle Stjerna medverkade i någon panel utan gick runt och samlade intryck på bland annat Svenska Spels seminarie om anti matchfixning och nätverkade med bland andra idrottsförbund och opinionsbildare. Jan Karlsson och Anders Liljeblad träffade och interagerade med ligornas officiella partners och Lena Engström deltog i seminarier med koppling till framtidens spelmarknad, spelreklam, arbetet mot spelmissbruk och liknande.
Svensk Elitfotbolls personal medverkade också som åskådare på seminariet om ”Fotboll utan fylla” som bland annat Stockholmsklubbarna är med och driver samt Elitfotboll Dams seminarie om hållbarhet.
– Almedalen är en jätteviktig arena för oss och det har varit väldigt nyttigt för oss att vara här i sommar. Vi har knutit många nya kontakter och verkligen fått visa vad elitfotbollen gör för samhället. Vi tar med oss en massa ny inspiration och fina nätverk med oss hem till vardagen. Vi ska absolut medverka här nästa sommar igen, avslutar Beatrice Clarke.
På plats i Almedalen fanns också svenska elitklubbar som Djurgårdens IF och Malmö FF. Pierre Nordberg, SLO i Malmö FF, deltog bland annat i seminariet ”En egen plats – hur skapas medborgardrivna mötesplatser?”.
Fakta Svensk Elitfotboll och samhället:
Elitfotbollens samhällsengagemang vill bidra till ett bättre samhälle som hjälper klubbarnas närområde på riktigt. Centralt från ligans håll jobbar Svensk Elitfotboll med värdegrund, uppförandekod, psykisk ohälsa och exempelvis allas lika värde. Svensk Elitfotboll jobbar också hårt med att paketera elitklubbarnas samhällsengagemang och sätta dessa i en kontext.
En del av paketeringen är att ligornas och klubbarnas samtliga samhällsengagemang mäts och genomförs med en tydlig riktning mot FN:s globala mål för hållbar utveckling. Av de 17 definierade målen har vi inriktat oss på tre separata fokusområden där olika initiativ genomförs inom respektive delområde.
Det handlar om delmål nummer 3 – God hälsa och välbefinnande, nummer 8 – Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, samt mål nummer 10 – minskad ojämlikhet.
Svensk Elitfotboll ingick i slutet av 2017 i en nationell överenskommelse med Arbetsförmedlingen där syftet är att skapa sysselsättning till personer i utanförskap. Som förlaga finns Malmö FF:s Karriärakademin och IF Elfsborgs Jobb Tillsammans som båda är projekt som lyckats nå personer långt utanför arbetsmarknaden. Ursprungsmålet var att få fem SEF-klubbar att ingå i lokala överenskommelser med sin Arbetsförmedling under 2018 men det skulle bli mycket bättre än så. Om man räknar med Malmö FF och deras Karriärdag så är idag hela tio klubbar anslutna till projektet.
GIF Sundsvall blev den första klubben att ingå i en lokal överenskommelse med sin Arbetsförmedling. Efter det så har Östers IF, IK Sirius, Jönköpings Södra IF, Hammarby IF, Örebro SK, Trelleborgs FF, Falkenbergs FF och Kalmar FF hoppat på tåget.
2018 fastslog revisionsfirman EY i sin rapport ”Hur mår svensk elitfotboll?” att elitfotbollens samhällsnytta uppgår i 775 miljoner kronor som minst, och i år adderade samma företag ett värde i form av intäkter till statskassan på nära en halv miljard kronor. Det gör att elitfotbollens totala samhällsvärde som minst är 1.2 miljarder kronor.
Ligornas och elitklubbarnas samlade samhällsengagemang hittas på fotbollochsamhallet.se