Efter två säsonger utan publik på läktarna så är det extra glädjande att vi under säsongen 2022 kan sätta nya publikrekord. Detta hade inte varit möjligt utan virusforskning.
– Utan forskning så hade det inte funnits vaccin mot covid-19. Utan kunskap vet man heller inte vilka restriktioner som ger rätt effekt.  Då hade vi troligen fortfarande levt med restriktioner och lidande, utan möjlighet att få tillbaka publiken till läktarna. Vi inom elitfotbollen är oerhört tacksamma för samarbetet vi har med Pandemifonden, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Pandemin som lamslog hela samhället finns fortfarande bland oss, skillnaden är att vaccinet gjort att människor inte längre blir lika sjuka och att samhällsrestriktionerna kunnat lyftas. Hur framtiden ser ut är svår att säga men det är av yttersta vikt att befolkningen fortsätter lyssna på myndigheternas råd, stanna hemma vid sjukdom, tvätta händerna och så vidare.

För elitfotbollen i Sverige innebar åren med pandemin att säsongen 2020 spelades utan, eller med väldigt liten andel publik. Säsongen 2021 inleddes med ett fåtal på läktarna men kunde i slutändan spelas klart med möjlighet till fullsatta arenor. Svensk Elitfotboll försökte länge föra dialog med myndigheter och beslutsfattare och hittade till sist en stark samtalspartner i Pandemifonden.

– Vi har och har haft väldigt stor nytta av att prata med Pandemifonden för att med hjälp med deras expertis få råd hur vi skulle bete oss på våra elitfotbollsarenor för att upprätthålla största möjliga säkerhet och trygghet för våra besökare under pandemin, menar Mats Enquist.

Pandemifonden, är en ideell förening som bildades 2009 och består av cirka 250 ledande virusforskare vid svenska universitet. Pandemifondens mål är att stärka svensk virusforskning så att forskningen kan hjälpa sjukvård, samhälle och bekämpa framtida viruspandemier. Bland annat genom att forska fram nya läkemedel, men också genom att bidra med kunskap som kan behövas i olika sammanhang.

– Viruspandemier kommer drabba oss igen, och det är därför av största vikt att vi fortsätter arbeta gränsöverskridande för att dels främja forskningen, men även för att öka beredskapen till nästa gång. Samarbetet med Svensk Elitfotboll är ett lysande exempel på hur vi tillsammans kan jobba för en värld utan både viruspandemier och tomma läktare. Vi hoppas att många fler i fotbollsfamiljen vill vara med och hjälpa oss bekämpa framtida pandemier, menar Niklas Arnberg, ordförande i Pandemifonden samt professor i virologi vid Umeå Universitet.

220411 Elfsborgs spelare tackar publiken efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmö FF och Elfsborg den 11 april 2022 i Malmö. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / COP 166 / MA0201

Virusforskningen är viktig för att det fortfarande finns ett hundratal virus som människan inte känner till. För elitfotbollens del är det viktigt att främja kunskap och forskning om virus men även kring hur man på bästa sätt samagerar med samhällets aktörer under en pandemi, med relevanta och träffsäkra skyddsåtgärder.

– Nu när vi upplever folkfest på våra arenor igen och eventuellt når nya publikrekord så blir det väldigt tydligt hur mycket vi saknat och behöver våra supportrar. Jag har sagt det förut, och jag säger det igen. Den atmosfär och stämning de skapar är av yttersta världsklass. Vi vill aldrig mer ha tomma läktare igen. Nu tar vi ansvar för att fylla läktarna på ett så säkert sätt som möjligt under hela hösten och hoppas att vi tillsammans håller pandemin borta, avslutar Mats Enquist.

Läs mer om Pandemifonden och var med och bidra till deras forskning här.

Publikrekord som kan slås 2022:

  • Totalpublik Allsvenskan + Superettan
  • Publiksnitt över 10 000 åskådare per match i Allsvenskan (16-lagsserie).
  • AIK och Hammarby kämpar båda om att ta nytt publikrekord för en enskild klubb