Elva års väntan är över och för första gången sedan 2012 står det klart att GAIS är tillbaka i Allsvenskan. Avancemanget säkrades i och med segern borta mot Jönköpings Södra i den näst sista omgången av Superettan.

Förutsättningarna inför matchen var glasklara. Vinst borta mot Jönköpings Södra skulle säkra såväl en andraplats i tabellen som direktavancemang till Allsvenskan. Oavgjort eller förlust skulle i sin tur innebära att möjligheten till uppflyttning sköts fram till den 30:e och sista omgången av Superettan.

GAIS tog tidigt ledningen då mittbacken Alex Norén tryckte in 1-0 från nära håll redan i den femte matchminuten. I slutet av den andra halvleken utökade GAIS till 2-0 genom Gustav Lundgren, ett resultat som stod sig matchen ut.

Föreningen Svensk Elitfotboll riktar ett stort grattis till GAIS för platsen i Allsvenskan 2024.

Vilka som får möjlighet att kvala upp till Allsvenskan kommer att avgöras i den sista omgången. Tredjeplatsen innehas just nu av Utsiktens BK, en poäng före Östers IF. I den sista omgången gäster Utsiktens BK just GAIS samtidigt som Östers IF tar emot GIF Sundsvall hemma på Visma Arena i Växjö.