Svensk Elitfotboll noterar Europadomstolens beslut gällande fallet Super League och arbetar aktivt tillsammans med paraplyorganisationen European Leagues med att analysera och utvärdera domen.
– Svensk Elitfotboll och European Leagues har i många år stridit för att sportsliga prestationer på plan alltid ska ligga till grund till kvalificering till tävlingar, menar Simon Åström, ordförande i Svensk Elitfotboll. 

Svensk Elitfotboll är medlem i European Leagues och agerar där som företrädare för Allsvenskan och Superettan. Svensk Elitfotboll och alla andra medlemmar i European Leagues anser enhälligt att det är viktigt att skydda de grundläggande principerna om öppenhet och att kvalificering för internationella klubbtävlingar ska ske via årliga inhemska tävlingar. 

– Sportsliga meriter måste vare det som avgör vilka som spelar på olika nivåer, det vill säga att varje klubb måste ha möjlighet att på planen förtjäna sin rätt att spela på den allra högsta nivån, fortsätter Simon Åström.

Inhemska tävlingar som Allsvenskan och Superettan är hjärtat av ett lands fotboll och kärnan till supportrarnas passion för fotboll. Den unika schemaläggningen och den nationella fotbollens ovärderliga bidrag till lokala samhällen genomsyrar hela fotbollspyramiden och måste skyddas.

Svensk Elitfotboll anser att projekt som Super League hotar strukturen i europeisk fotboll samt att de riskerar att urholka själva essensen av idrottens sportsliga värden. Dessutom riskeras de ekonomiska skillnaderna mellan stora och små att öka.

Framstegen inom professionell klubbfotboll är beroende av en kompletterande balans mellan inhemska ligor och internationella klubbtävlingar. Svensk Elitfotboll är fast beslutna att aktivt fortsätta arbeta med alla intressenter för att hjälpa den professionella klubbfotbollen i Europa att bli starkare än någonsin.