Det skulle bli en inomhusarena för fotboll på 23 000 kvadratmeter.
Det blev en multiarena i dubbla storleken för 800 miljoner kronor.
Göteborgs Nya Arena kommer ändå att utveckla fotbollen i allmänhet och elitfotbollen i synnerhet.
– Vi har samarbeten på gång med arenan, men de är inte riktigt klara att presentera ännu, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

Nu är nästa arena i Göteborg redo att tas i bruk, dessutom med det passande namnet Göteborgs Nya Arena. Idén till Göteborgs Nya Arena började med diskussioner mellan Ola Serneke, vd på Serneke Group, och Roger Gustafsson, ansvarig för IFK Göteborgs fotbollsakademi. Tanken var att skapa en unik skola med egna träningslokaler för att ge ungdomar chansen att spela fotboll i en modern fotbollshall om 23 000 kvadratmeter året runt.

Det slutade med en multisportarena på 45 000 kvadratmeter i sju våningar, alltså stor som sju fullstora fotbollsplaner, med plats för fotboll, basket, handboll, volleyboll, innebandy, badminton, skidåkning inomhus (!), gym, restauranger, hotel, konferens och skolor: mellanstadie, högstadie och gymnasium.

Kostnad: 800 miljoner kronor. Arenan är dock redan ekonomiskt i hamn tack vare säkrade hyresintäkter på 60 miljoner kronor om året.

LV6 och Göteborgsidrotten
Platsen är Kviberg i de östra stadsdelarna av Göteborg, strax bakom SKF och granne med det som tidigare var LV6, och som på senare år inhyst Göteborgsidrottens olika distriktskanslier.

Prioritet Finans är huvudägare i arenan med 50 procent. Serneke Group, vars byggbolag Serneke Bygg bygger arenan, har 40 procent. Den sista delen, tio procent, innehas av Lommen Holding, som är mest kända för att ha ägt Santa Maria sedan det grundades.

Basen för Blåvitt-akademin
Multiarena till trots, för Roger Gustafsson är satsningen fortfarande främst en fotbollssatsning. Blåvitts delägda skola, Änglagårdsskolan (årskurs 4-9), är en av hyresgästerna och IFK Göteborgs akademi flyttar sin verksamhet till arenan den 10 juli, dagen efter VIP-invigningen. Fyra personer inklusive Roger Gustafsson kommer att ha sitt kontor där.

– Göteborgs Nya Arena öppnar helt nya möjligheter bade för träning och match, speciellt vintertid. Förutom att våra egna akademilag med spelare mellan åtta och sjutton år kommer att träna där, kommer vi att fortsätta att bjuda in spelare och deras tränare från de trettio föreningar vi har samarbete med. Inom ett år hoppas vi att det ska vara hundra föreningar och inom två år två hundra. På så sätt är arenan bra för utvecklingen av fotbollen i regionen. Vi får en chans att utbilda fler.

Kviberg är ingen ny plats för fotboll. Blåvitt-akademin har haft verksamhet där under flera år, liksom på Kamratgården ett par kilometer därifrån. Ett 30-tal planer av olika storlekar och underlag (gräs och konstgräs) har utgjort basen. Under Gothia Cup sjuder det av aktivitet, minst lika mycket som på Heden i centrala Göteborg.

Ligacupfinal i påsk
Stefan Lundin välkomnar Göteborgs nya arenasatsning och ser många möjligheter.

– SEF-klubbarna har signalerat att de kan komma att ha sina elitförberedande åldrar på träningsläger i arenan, vilket är bra för utvecklingen under främst vinterhalvåret. Det kan vara ett komplement till att åka söderut i Europa.

– Vi har bestämt att ha finalhelgen av Ligacupen i Göteborgs Nya Arena i påsk. Vi har andra samarbeten på gång också med arenan, men de är inte riktigt klara att presentera ännu.

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation AB / FOTO: Robert Johansson